Przeznaczenie kamienicy jest bardzo banalne. Jak najszybciej wynająć mieszkania i zgarniać jak największa kasę . Tak... będzie to zwyczajnie kamienica czynszowa. Każdy poziom to jedno mieszkanie. Z wyjątkiem dwóch najwyższych pięter i tarasu, które stanowią jedna Całość. Takie rozwiązanie jest bardzo charakterystyczną częścią architektury Manhattanu. Występuje pod nazwą “Penthouse”. Nazwa znana z innej branży . Tym czasem penthouse znaczy – nadbudówka.Jeta pisze:Powiedz proszę kilka słów o przeznaczeniu poszczególnych kondygnacji w tym budynku
W oryginale budynek był zaprojektowany jako ośmiopiętrowa kamienica. Komisja nie zatwierdziła projektu ze względu na wysokość budynku, odstawałby znacznie od pozostałych kamienic. Zażądano odjęcia jednego pietra i cofnięcia dwóch pozostałych o kilka stup do tylu. Takie rozwiązanie pozwoliło na powstanie tarasu i ukrycie penthousu w tyle budynku. Tym sposobem wilk jest syty i owca cala. Komisja dbająca o wygląd dzielnicy, ma zachowaną wizualną wysokość budynku (z poziomu ulicy będzie widać tylko sześć pięter ) a właściciel kamienicy ma swoje dodatkowe dwa piętra a w efekcie – grubszy portfel.
Dodam jeszcze, ze na parterze przewidziane są dwa sklepy. Natomiast to co określiłeś jako przeszklona ściana , to w rzeczywistości tylko ażurowa osłona tarasu. Górna krawędź nad łukami ma imitować zakończenie budynku.
Model powstaje na podstawie: projektu, zdjęć wizualizacji komputerowej oraz konsultacji z architektem odpowiedzialnym za projekt. Powierzenie mi budowy tego modelu było całkowitym zaskoczeniem. Nigdy przedtem nie miałem okazji budować modelu na zamówienie.Jeta pisze: i dlaczego tak a nie inaczej je projektujesz.
Moja kilkuletnia znajomość ze wspomnianym architektem, oraz jego zdanie na temat moich prac, moglo być powodem podjęcia takiej decyzji. Przełomowym momentem, byla prawdopodobnie jego wizyta w mojej pracowni, podczas kiedy budowałem próbny egzemplarz jednej z części do pancernika “Yamato”. Jako, że ten drobiazg odegrał kluczowa role, pozwolę sobie zamieścić jego zdjęcia .
Jednym zdaniem, nie mam żadnego wpływu na projekt. Jestem jedynie wykonawcą modelu.
Pozdrawiam!
Piotr