Relacja z budowy eskortowca "Tobruk" MM 2-3/83
Moderator: kartonwork
Budujesz bardzo fajny model. Z ciekawością zaglądam do Twojego wątku.
Szczególnie interesuje mnie jak rozwiążesz problem elektroniki, ale to dopiero przyszłość...
Czytałem gdzieś, że dym uzyskuje się podgrzewając ciekłą parafinę zanurzoną w niej spiralą grzejną.
Warto zaglądnąć w tej sprawie na forum PWM np. Okręt RC i dym w kominach
Szczególnie interesuje mnie jak rozwiążesz problem elektroniki, ale to dopiero przyszłość...
Czytałem gdzieś, że dym uzyskuje się podgrzewając ciekłą parafinę zanurzoną w niej spiralą grzejną.
Warto zaglądnąć w tej sprawie na forum PWM np. Okręt RC i dym w kominach
Bry!
Faktycznie kwestia podłączenia elektroniki to jeszcze odległa sprawa, chociaż to określenie w moim przypadku jest trochę na wyrost. Elektronika w moim modelu ograniczy się do podłączenia żródeł zasilania i ich przełączników. Model nie ma "zdalnego" sterowania (klasa pływania - free style, hehe) Tak więc sam widzisz Piotrze K. że dosyć to wszystko u mnie proste. Dzięki za podpowiedż gdzie zajrzeć i za pomysł z parafiną.
Irimi - malowałem farbami nitro (szarą dorabiałem)
Kadłub będę "brudził" farbami Model Master - szary, rdza, itd...
pozdrawiam - Sail
Faktycznie kwestia podłączenia elektroniki to jeszcze odległa sprawa, chociaż to określenie w moim przypadku jest trochę na wyrost. Elektronika w moim modelu ograniczy się do podłączenia żródeł zasilania i ich przełączników. Model nie ma "zdalnego" sterowania (klasa pływania - free style, hehe) Tak więc sam widzisz Piotrze K. że dosyć to wszystko u mnie proste. Dzięki za podpowiedż gdzie zajrzeć i za pomysł z parafiną.
Irimi - malowałem farbami nitro (szarą dorabiałem)
Kadłub będę "brudził" farbami Model Master - szary, rdza, itd...
pozdrawiam - Sail
Czesc Yachcik, z ta paprafina to jest niezly pomysl, tylko uwazaj bo jak postawisz zaslone dymna to go pozniej nie znajdziesz. A tak na powaznie, metalowy pojemnik, cienka sprezynka podlaczona do 9V bateryjki i juz masz dym... Kadlub swietnie Ci wyszedl, ile czasu potrzebowales by zywica calkowicie wyschla ? u mnie trwalo to ostatnio prawie caly tydzien ( niskie temperatury i chyba za stary utwardzacz) i jak tam z ogolna twardoscia kadluba. Przy okazji poslij fotke Twojego TAKAO Zycze Ci jeszcze milej zabawy