T-80 + diorama

technika, historia, dokumentacja, linki itp

Moderatorzy: kartonwork, kierownik

sq2ihw

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: sq2ihw »

Dzięki grzegorz za pomoc :!: Co do tej stronki to zdążyłem już tam być ale ja nie umiem po rosyjsku czytać więc w zasadzie to tylko obrazki się do czegoś przydały :( . A relacje Galwaniego przejrzałem ale to było jakiś czas temu więc mogło mi umknąć to o Afganistanie :oops: . Teraz nie pozostaje mi nic innego jak tylko znaleźć nowy teatr działań :roll: . I tu nasuwa mi się pytanie - może Czeczenia? Albo jakieś działania poligonowe ewentualnie baza armii rosyjskiej (radzieckiej) :roll: :?:
Pozdrawiam
Jarek

Niniejszy post jest zgodny z dyrektywami UE, a pisząca go osoba przeszła odpowiednie szkolenia i pozytywnie zdała egzaminy dające uprawnienia w zakresie pisania wiadomości w internecie.
Awatar użytkownika
grzegorz

Post autor: grzegorz »

Najbezpieczniej będzie jak wybierzesz działania w Moskwie lub jakiekolwiek koszary.... wtedy możesz powstawiać ciężarówki jakie tylko sobie wymyślisz....(pod warunkiem że rosyjskie....) :-)

Przetłumaczę ten dział, a raczej fragment o zastosowaniu bojowym i tu wstawię.... Galwani pytał o to samo.... Czeczenie raczej odradzam z tego samego powodu jak Afganistan.... T-80 były testowane ale nie brały potem udziału w walkach.... nie sprawdziły się.....(w Afganistanie ich nie było...)
W Moskwie czołgiści „poszaleli”....zarówno i na celność oka i na sprawność sprzętu.....
Awatar użytkownika
gulus

Post autor: gulus »

Andrei pisze:Strange cammo...?
W takom cammo, ja widel T-72 na paradie Dnia Pobiedy w 1995 godu, mozet i T-80 imiejet takoje?

gulus
sq2ihw

No to już wiem prawie wszystko :) .Trochę szkoda że nie mogę zrobić dioramy terenowej :( ale cóż. Jeszcze przemyśle sprawę - może wtedy zrobię taki klimat - Moskwa, T-80 w coś wjechał :?: Nie pali się poczekamy może jakieś ciekawe zdjęcie znajdę :?: W każdym razie wiem już czego szukać a to najważniejsze :)
I jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Jarek

Niniejszy post jest zgodny z dyrektywami UE, a pisząca go osoba przeszła odpowiednie szkolenia i pozytywnie zdała egzaminy dające uprawnienia w zakresie pisania wiadomości w internecie.
Awatar użytkownika
grzegorz

Gulus... przede wszystkim chodzi o to że to jest zdjęcie modelu T-80 wariant B... , i co prawda T-80 faktycznie mają podobny kamuflaż ale nie w tej wersji...to tak jakbyśmy cofnęli w czasie sposób malowania np. na T-34..(no bo jeździły od lat 90-tych do 40-tych....) . No i jednak przy porównaniu ze zdjęciami kolega zastosował dużą dowolność w doborze plam...(zdjęcie może także oszukiwać kolory...)

Co by nie pisać to dioramka z Moskwy byłaby fajna...a wertepów, placów, skwerów itp. tam tyle na peryferiach, że na pewno znalazłbyś odpowiednią dla siebie scenerie...
Jeśli Czeczenia to głównie T-72, bo Afganistan w zasadzie kończy się na T-62...
:idea: :idea: :idea: :)
Rafal Krol

Post autor: Rafal Krol »

Hola!
Co do Uaza to go lepiej nie kupowac, ja go kupilem pare miesiecy temu i lezy w pudelku i czeka na wyrok, zgladzic go czy nie. Jakosc i wykonanie pozostawiaja troche do zyczenia, wg. mnie to wyglada on gorzej niz gaz-67 z ukrainskiego Fortu z przed paru lat. Moze sie nie znam bo sklejam niedlugo plastiki, ale uaz to by dobze wyglada rozjechany przez tanka albo pod kolam kraza.
sq2ihw

Rafal Krol pisze:Hola!
Co do Uaza to go lepiej nie kupowac, [...]
Dzięki za podpowiedz. Jak na razie w ogóle wstrzymałem się z zakupami. Postanowiłem najpierw zrobić diorame - jak ona wyjdzie to pomyślimy co dalej :) .
Grzegorz - masz może jakieś zdjęcia T-80 z Moskwy? Ja już trochę googla przeszukałem ale poza kilkoma nic ciekawego nie znalazłem :( . I jeszcze jakbyś miał zdjęcia T-80 BV w takim kamuflażu jaki zrobił Fidel to byłbym bardzo wdzięczny - ja jak na razie tylko w jednym miejscu czołg z podobnym kamo widziałem. I to do tego w pozie "muzealnej" a nie w akcji :( .
Pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika
grzegorz

sq2ihw... Co do T-80BV w kamuflażu, jaki wykonał Fidel, przepraszam, ale nie pamiętam, o jaki kamuflaż chodzi... Najprościej byłoby gdybyś wstawił tu zdjęcie, lub odnośnik do tego zdjęcia...Hm... :-(

T-80 w Moskwie...Hm... Przejrzę swoje materiały, raczej na pewno mam jakieś fotografie... i przy okazji przejrzę również rosyjsko-języczne www pod tym kątem....

Napisz może coś więcej o scenerii jaka wybrałeś do swojej makiety, będzie znacznie łatwiej szukać.... jak zaczniesz relację zacznę wstawiać zdjęcia...nie pozostawię Ciebie bez pomocy....
:-)
Obrazek
sq2ihw

Chodzi mi o mniej więcej taki kamuflaż:
Obrazek
Mam nadzieję że się Fidel nie obrazi za wykorzystanie tu jego zdjęcia.

Jak na razie to sceneria jest moją fantazją; widziałbym ją mniej więcej w ten sposób:
1 opcja: Uliczka miasta, asfalt strasznie dziurawy, przez te dziury widać stary bruk. Chodnik - taki typowy komunistyczny - płytki betonowe. Być może jakiś hydrant , kosz na śmieci lub kwietnik na tym chodniku. Jak wyjdzie to także kawałek budynku.
2 opcja. Temat zgapiony z tej stronki. Tylko że zamiast Leoparda jest T-80. Byłaby to zresztą wersja rozwojowa 1-szego wariantu.
Pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika
grzegorz

Dzięki... No to teraz wiem, na co mam zwrócić uwagę przy przeglądaniu zdjęć...Ok. :-)
Obrazek
ODPOWIEDZ