Porady dla początkującego
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Porady dla początkującego
Cześć jestem totalnym N00bem i dopiero zaczynam sklejać modele kartonowe. Bardzo proszę o podstawowe porady jak sklejać co najlepiej sklejać na początek jakich farb używać, i ogólnie na temat technik. Za wszelką pomoc z góry dziękuje
serwus N00b
co zlepić ?
pooglądaj kilka relacji - pewnikiem coś Ci się spodoba
jak to zlepić ?
pewnikiem jak dłużej poczytasz to kilka odpowiedzi znajdziesz
jaki klej , jaka tektura , jaka farba .....
czytaj stary , po prostu czytaj - tu jest ponad 80 tysięcy wpisów - i niektóre nawet mają sens
powodzonka
co zlepić ?
pooglądaj kilka relacji - pewnikiem coś Ci się spodoba
jak to zlepić ?
pewnikiem jak dłużej poczytasz to kilka odpowiedzi znajdziesz
jaki klej , jaka tektura , jaka farba .....
czytaj stary , po prostu czytaj - tu jest ponad 80 tysięcy wpisów - i niektóre nawet mają sens
powodzonka
Norske Love 1:75 - początek krucjaty 2006 ... a dalej to się zobaczy
Witam kolegę!Przy doborze ,,łatwego samolotu" naprawdę się zastanów.Nie wiem dlaczego panuje taka opinia wśród początkujących,że samoloty są łatwe, a różnego rodzaju jednostki pływające trudne?Prześledź na forum relacje z budowy samolotów i oceń czy faktycznie jest to takie proste.Moim zdaniem jeśli swoją przygodę modelarsko-kartonową chcesz poświęcić statkom,okrętom itp to spróbuj skleić jakąś niewielką jednostkę pływającą,których wiele było wydanych przez MM i można je dostać za niewielkie pieniądze.Ponadto instrukcje budowy dostępne w MM-ach są istną kopalnią wiedzy dla początkujących.Nie tylko ze względu na szczegółowość ale także jeśli chodzi o nazewnictwo poszczególnych elementów.
Gratuluję wyboru hobby i życzę powodzenia.
Gratuluję wyboru hobby i życzę powodzenia.
Pozdrawiam Fokker(samoloty i pojazdy)
Witam NOOB.Zauważyłem, że w jednej z relacji napisałeś, iż masz już wybrany model, a dokładniej to Mustang o ile się nie mylę.Skoro dokonałeś już wyboru to nie pytaj "jaki model na początek", lecz "proszę o rady dotyczące sklejania....".Natomiast, jeśli chodzi o proste okręty (statki to cywil) to mogę polecić na początek ORP Jaskółkę z MM-a.Modelik bardzo prosty w budowie.Wprawdzie jak go kleiłem to miałem nikłe doświadczenie, ale o dziwo, nie miałem większych problemów.Pozdrawiam.
Na stoczni - HMS King George V skala 1:200.