T-80 + diorama
Moderatorzy: kartonwork, kierownik
Dzięki grzegorz za pomoc Co do tej stronki to zdążyłem już tam być ale ja nie umiem po rosyjsku czytać więc w zasadzie to tylko obrazki się do czegoś przydały . A relacje Galwaniego przejrzałem ale to było jakiś czas temu więc mogło mi umknąć to o Afganistanie . Teraz nie pozostaje mi nic innego jak tylko znaleźć nowy teatr działań . I tu nasuwa mi się pytanie - może Czeczenia? Albo jakieś działania poligonowe ewentualnie baza armii rosyjskiej (radzieckiej)
Pozdrawiam
Jarek
Niniejszy post jest zgodny z dyrektywami UE, a pisząca go osoba przeszła odpowiednie szkolenia i pozytywnie zdała egzaminy dające uprawnienia w zakresie pisania wiadomości w internecie.
Jarek
Niniejszy post jest zgodny z dyrektywami UE, a pisząca go osoba przeszła odpowiednie szkolenia i pozytywnie zdała egzaminy dające uprawnienia w zakresie pisania wiadomości w internecie.
Najbezpieczniej będzie jak wybierzesz działania w Moskwie lub jakiekolwiek koszary.... wtedy możesz powstawiać ciężarówki jakie tylko sobie wymyślisz....(pod warunkiem że rosyjskie....) :-)
Przetłumaczę ten dział, a raczej fragment o zastosowaniu bojowym i tu wstawię.... Galwani pytał o to samo.... Czeczenie raczej odradzam z tego samego powodu jak Afganistan.... T-80 były testowane ale nie brały potem udziału w walkach.... nie sprawdziły się.....(w Afganistanie ich nie było...)
W Moskwie czołgiści „poszaleli”....zarówno i na celność oka i na sprawność sprzętu.....
Przetłumaczę ten dział, a raczej fragment o zastosowaniu bojowym i tu wstawię.... Galwani pytał o to samo.... Czeczenie raczej odradzam z tego samego powodu jak Afganistan.... T-80 były testowane ale nie brały potem udziału w walkach.... nie sprawdziły się.....(w Afganistanie ich nie było...)
W Moskwie czołgiści „poszaleli”....zarówno i na celność oka i na sprawność sprzętu.....
No to już wiem prawie wszystko .Trochę szkoda że nie mogę zrobić dioramy terenowej ale cóż. Jeszcze przemyśle sprawę - może wtedy zrobię taki klimat - Moskwa, T-80 w coś wjechał Nie pali się poczekamy może jakieś ciekawe zdjęcie znajdę W każdym razie wiem już czego szukać a to najważniejsze
I jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
I jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
Gulus... przede wszystkim chodzi o to że to jest zdjęcie modelu T-80 wariant B... , i co prawda T-80 faktycznie mają podobny kamuflaż ale nie w tej wersji...to tak jakbyśmy cofnęli w czasie sposób malowania np. na T-34..(no bo jeździły od lat 90-tych do 40-tych....) . No i jednak przy porównaniu ze zdjęciami kolega zastosował dużą dowolność w doborze plam...(zdjęcie może także oszukiwać kolory...)
Co by nie pisać to dioramka z Moskwy byłaby fajna...a wertepów, placów, skwerów itp. tam tyle na peryferiach, że na pewno znalazłbyś odpowiednią dla siebie scenerie...
Jeśli Czeczenia to głównie T-72, bo Afganistan w zasadzie kończy się na T-62...
Co by nie pisać to dioramka z Moskwy byłaby fajna...a wertepów, placów, skwerów itp. tam tyle na peryferiach, że na pewno znalazłbyś odpowiednią dla siebie scenerie...
Jeśli Czeczenia to głównie T-72, bo Afganistan w zasadzie kończy się na T-62...
Hola!
Co do Uaza to go lepiej nie kupowac, ja go kupilem pare miesiecy temu i lezy w pudelku i czeka na wyrok, zgladzic go czy nie. Jakosc i wykonanie pozostawiaja troche do zyczenia, wg. mnie to wyglada on gorzej niz gaz-67 z ukrainskiego Fortu z przed paru lat. Moze sie nie znam bo sklejam niedlugo plastiki, ale uaz to by dobze wyglada rozjechany przez tanka albo pod kolam kraza.
Co do Uaza to go lepiej nie kupowac, ja go kupilem pare miesiecy temu i lezy w pudelku i czeka na wyrok, zgladzic go czy nie. Jakosc i wykonanie pozostawiaja troche do zyczenia, wg. mnie to wyglada on gorzej niz gaz-67 z ukrainskiego Fortu z przed paru lat. Moze sie nie znam bo sklejam niedlugo plastiki, ale uaz to by dobze wyglada rozjechany przez tanka albo pod kolam kraza.
Dzięki za podpowiedz. Jak na razie w ogóle wstrzymałem się z zakupami. Postanowiłem najpierw zrobić diorame - jak ona wyjdzie to pomyślimy co dalej .Rafal Krol pisze:Hola!
Co do Uaza to go lepiej nie kupowac, [...]
Grzegorz - masz może jakieś zdjęcia T-80 z Moskwy? Ja już trochę googla przeszukałem ale poza kilkoma nic ciekawego nie znalazłem . I jeszcze jakbyś miał zdjęcia T-80 BV w takim kamuflażu jaki zrobił Fidel to byłbym bardzo wdzięczny - ja jak na razie tylko w jednym miejscu czołg z podobnym kamo widziałem. I to do tego w pozie "muzealnej" a nie w akcji .
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
sq2ihw... Co do T-80BV w kamuflażu, jaki wykonał Fidel, przepraszam, ale nie pamiętam, o jaki kamuflaż chodzi... Najprościej byłoby gdybyś wstawił tu zdjęcie, lub odnośnik do tego zdjęcia...Hm... :-(
T-80 w Moskwie...Hm... Przejrzę swoje materiały, raczej na pewno mam jakieś fotografie... i przy okazji przejrzę również rosyjsko-języczne www pod tym kątem....
Napisz może coś więcej o scenerii jaka wybrałeś do swojej makiety, będzie znacznie łatwiej szukać.... jak zaczniesz relację zacznę wstawiać zdjęcia...nie pozostawię Ciebie bez pomocy....
:-)
T-80 w Moskwie...Hm... Przejrzę swoje materiały, raczej na pewno mam jakieś fotografie... i przy okazji przejrzę również rosyjsko-języczne www pod tym kątem....
Napisz może coś więcej o scenerii jaka wybrałeś do swojej makiety, będzie znacznie łatwiej szukać.... jak zaczniesz relację zacznę wstawiać zdjęcia...nie pozostawię Ciebie bez pomocy....
:-)
Chodzi mi o mniej więcej taki kamuflaż:
Mam nadzieję że się Fidel nie obrazi za wykorzystanie tu jego zdjęcia.
Jak na razie to sceneria jest moją fantazją; widziałbym ją mniej więcej w ten sposób:
1 opcja: Uliczka miasta, asfalt strasznie dziurawy, przez te dziury widać stary bruk. Chodnik - taki typowy komunistyczny - płytki betonowe. Być może jakiś hydrant , kosz na śmieci lub kwietnik na tym chodniku. Jak wyjdzie to także kawałek budynku.
2 opcja. Temat zgapiony z tej stronki. Tylko że zamiast Leoparda jest T-80. Byłaby to zresztą wersja rozwojowa 1-szego wariantu.
Mam nadzieję że się Fidel nie obrazi za wykorzystanie tu jego zdjęcia.
Jak na razie to sceneria jest moją fantazją; widziałbym ją mniej więcej w ten sposób:
1 opcja: Uliczka miasta, asfalt strasznie dziurawy, przez te dziury widać stary bruk. Chodnik - taki typowy komunistyczny - płytki betonowe. Być może jakiś hydrant , kosz na śmieci lub kwietnik na tym chodniku. Jak wyjdzie to także kawałek budynku.
2 opcja. Temat zgapiony z tej stronki. Tylko że zamiast Leoparda jest T-80. Byłaby to zresztą wersja rozwojowa 1-szego wariantu.
Pozdrawiam
Jarek
Jarek