Powstają silniki, zdjęć narazie nie zamieszczam. Wstawie jak zrobie całe silniki. Będzie to najwcześniej po świętach.
A powiem wam że model nabiera już wyglądu, poprostu miodzio CZAD jednym słowem
Dzieki, za ostatnie fotki - faktycznie czesc silnikowa fajnie wyglada. Co do moich wypocin, to moze pod koniec tygodnia - z przyjemnoscia dolacze swoja maszyne do eskadry 29tych na forum
Witam,
prace przy 29-tce ruszyły po świątecznej przerwie, aktualnie sklejam silniki. We wlotach powietrza do silników pojawiła się konieczność naniesienia kalkomanii:
Wlotu przed sklejeniem pomalowałem lakierem humbrol gloss cote, kalkomanie siadły elegancko. W tym miejscu mam pytanie: czy jakoś zabezpieczać kalkomanie np. pomalować lakierem? nie uszkodzi się? Z doświadczenia wiem że lubią odchodzić, przechodziłem to kiedyś z plastikowymi modelami.
Z tym odchodzeniem to jest różnie wszystko jak napewno wiesz zależy od samej kalki. Ja buduję plastiki także werniksowanie modelu z kalkami uważam za konieczne. Spróbuj uzywać pod kalkomanie przeźroczystego kleju biurowego w płynie. Lekko smarujesz zapałką miejsce gdzie chcesz przykleić i potem na to wilgotna kalka. Wyciśniesz nadmiar kleju który nie zostawia śladów.Po wyschnięciu ma ładny soczysty kolor i po pryśnięciu lakierem bezbarwnym (zalecany błysk lub półmat) zanikają obwódki ale kalkomani nie zerwiesz i napewno nie odłazi przy malowaniu.
Pozdrawiam