Gienek pisze:Nawet nie wiem skąd wziąć blaszkę stalową – obleciałem już szafkę kuchenną z puszkowanymi rzeczami – ale wszędzie jest blaszka pofałdowana...
Zajrzyj do lodówki moze znajdziesz tam jakas konserwe lub puszke z piwem. Po zużyciu bedziesz miał blaszke stalowa
Puszki do piwa są z aluminium, i to (no, oprócz góry i denka) przeważnie bardzo cienkiego - nie wiem, czy wystarczy. Być może dałoby się wyciąć ścianki boczne (zwykle nie są kształtowane w żadne "wzorki") zwykłych puszek konserwowych i wyprostować je? Proste denka i dekle mają też puszki po farbach i lakierach.
Co do miniszlifierki, to zapraszam do mnie, dysponuję takim urządzeniem.
Ostatnio zmieniony pn sty 30 2006, 9:21 przez Łukasz K., łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki Łukaszu za propozycję - jak przemyślę koncepcję to się odezwę.
No tak! puszki po piwie z aluminium ...
Czyli ma wypić dziś na kolację litr jakiejś farby ???
Nakrętki od słoików mają od spodu materiał uszczelniający i z nim byłyby pewnie problemy gdyby zawiasy powstawały poprzez zagięcie. Jeśli będzie materiałem do środka to się szybko zawias rozkalibruje, jeśli na zewnątrz to niepotrzebnie pogrubi element a po drugie mogą być problemy z przyklejeniem go do reszty samolotu. Trzeba by było go zeszlifować.
W puszce można wyciąć dno lub boki więc materiału będzie znacznie więcej.
A czy któryś z szanownych kolegów wie z czego są robione puszki z kawą (np. Jacobs)? alu czy stalowa?
A może jakieś inne produkty macie w domu w stalowej puszce?
----------------------------
Zdesperowany Gienek
Puszki do kawy są stalowe, puszki do coca coli - stalowe. A tak inaczej: wprawdzie nie wiem jak to wygląda w modelu, ale może by tak wykorzystać igły przy odpowiednio dobranej średnicy jedna wchodzi w drugą i zawias gotowy (prawdopodobnie).