2 numer czasopisma MODELARSTWO OKRĘTOWE
Moderator: kartonwork
Właśnie dziś kupiłem sobie MO nr 2 w związku z czym chciałem zapytać się, dlaczego w dziale "Mikromodelarstwo" plan torpedowca Z-3 jest w skali 1:200 ? Skala jakaś taka nie "mikro". Liczyłem na "gotowca" w 1:400. Oczywiście mikromodele to nie tylko ta skala, ale w ś.p. "Morzu" plany mikromodeli były publikowane właśnie w tej skali.
-
Bo to właśnie jest taki gotowiec tylko do przeliczenia na pożądana skalę.
Zauważ, że uszczegółowienie jednostki i ilość detali odpowiada właśnie mikromodelowi (bo na zrobieniu go w 1:200 to trochę należałoby ich dołożyć). Taka skala wyszła, bo chcieliśmy ułatwić sprawę tak aby planik zajmował maksymalną szerokość strony A4 celem jak najlepszej przejrzystości rysunku. A przeliczenie skali to żaden problem dla modelarza i lepiej naszym zdaniem mieć większy i czytelniejszy plan jednostki.
W przypadku większych okrętów/statków oczywiście skala też będzie inna.
Zauważ, że uszczegółowienie jednostki i ilość detali odpowiada właśnie mikromodelowi (bo na zrobieniu go w 1:200 to trochę należałoby ich dołożyć). Taka skala wyszła, bo chcieliśmy ułatwić sprawę tak aby planik zajmował maksymalną szerokość strony A4 celem jak najlepszej przejrzystości rysunku. A przeliczenie skali to żaden problem dla modelarza i lepiej naszym zdaniem mieć większy i czytelniejszy plan jednostki.
W przypadku większych okrętów/statków oczywiście skala też będzie inna.
Pewnie że można przeskalować, ale jest to uciążliwe, trzeba lecieć na ksero albo wygrzebać kalkulator. Muszę trochę pomarudzic.
Jaka to będzie skala ? Dobrze byłoby przyjąć jakiś standard dla wszystkich modeli, bez względu na wielkość jednostki. Jeśli skala będzie dobierana tak, aby zawsze zmieściło się na stronie to 3/4 zapału mi minie po pracach związanych z przeskalowywaniem a od jakiegoś czasu korci mnie aby popełnić jakiś okręcik w 1:400, tyle że jednostki z profili Morskich to nie jest coś co mażna by budować na dobry początek.W przypadku większych okrętów/statków oczywiście skala też będzie inna.
-
Tempest: w następnym numerze będzie okręt w 1:400
Rak71: Jeśli w Wadowicach nie ma MO w salonikach lub kioskach RUCH-u to możesz zamówić na naszej stronie www.modelarstwookretowe.pl (koszt wysyłki jest gratis)
Rak71: Jeśli w Wadowicach nie ma MO w salonikach lub kioskach RUCH-u to możesz zamówić na naszej stronie www.modelarstwookretowe.pl (koszt wysyłki jest gratis)
Teraz tylko trzymać kciuki żeby kolejne zeszyty trzymały poziom no i przede wszystkim żeby BYŁY . Fajnie znowu czekać na coś co 2 miesiące. Jesli mi jeszcze czegoś do szczęścia brakuje to kilku stron dla zwolenników drewna czyli dla replikantów żaglorobnych. To cały duży dział modelarstwa okrętowego a na razie ani mru mru. Na portalu "drewnianym" (koga) pojawił sie wątek przed powstaniem pisma i został jakoś tajemniczo ucięty i zamkniety, a to chyba najlepsza społeczność intenetowa u nas w tym temacie. Czyżby małe polskie piekiełko? Planik jakiegoś ładnego żaglowca też niebyłby kiedyś tam od parady:)