*[Relacja/Okręt] NARVIK Z-32 by Bartosz
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Bartosz B.
- x 7
Witam
Ukończyłem wyrzutnie torped, są on bardzo mocno zdetalizowane, jedna kompletna wyrzutnia składa się z 94 elementów w tym 20 części wykonanych z drutu. Wykonałem je prosto z wycinanki nie dodając nic od siebie, a i tak musiałem nieźle pogłówkować... jak co i do czego... ponieważ rysunek nie jest zbyt czytelny (przynajmniej dla mnie)
Tak się prezentują owe wyrzutnie
Ukończyłem wyrzutnie torped, są on bardzo mocno zdetalizowane, jedna kompletna wyrzutnia składa się z 94 elementów w tym 20 części wykonanych z drutu. Wykonałem je prosto z wycinanki nie dodając nic od siebie, a i tak musiałem nieźle pogłówkować... jak co i do czego... ponieważ rysunek nie jest zbyt czytelny (przynajmniej dla mnie)
Tak się prezentują owe wyrzutnie
- Bartosz B.
- x 7
CześćBartosz pisze: Mam prośbę do osób posiadających ten model, proszę o skany cześć szkieletu W2 i W7, potrzebne mi są do wykonania podstawki.
Ładnie Ci idzie sklejanie modelu. Daj znać czy jeszcze potrzebujesz te części modelu ba mam go zeskanowanego.
Mam pytanko. Z czego zrobiłeś tak malutkie bulaje? Wyglądają ślicznie ale jak patrzę na model to nie wiem czy dam radę takie maleństwa zrobić.
Pozdrawiam
- Bartosz B.
- x 7
Pitti wykonanie takich blaji nie stanowi problemu, jakiego drucika użyłem to nie wiem, ale bardzo cienkiego (grubsza kreska na macie ma 1mm)
może pokaże to obrazkowo...
1. Wybijanie otworów użyłem do tego odpowiednio obrobionego wkładu długopisowego (widać go na poprzednich zdjęciach) Wypadku gdy burty nie są podklejane to podklejam miejsca w których znajdują się bulaje, tak aby okucie wpadło troszkę do środka.
2. Następnie na jakieś okrągły pręt (musi być troszkę mniejszy od średnicy otworu w burcie) nawijam cienki miedziany drucik.
3. Tak nawinięty drucik zsuwam z pręta i ostrym nożykiem rozcinam, dzięki czemu powstają ładne kółeczka.
4. Od zewnętrznej strony burty wkładam pojedynczo jedno okucie po drugim bez użycia kleju
5. Teraz należy odwrócić element na drugą stronę i delikatnie złapać okucia klejem cyjanokrylowym
6 Nadszedł czas na przyklejenie „szyb” ja do tego używam kliszy fotograficznej
7 Po tych zabiegach otrzymuje się cos takiego
może pokaże to obrazkowo...
1. Wybijanie otworów użyłem do tego odpowiednio obrobionego wkładu długopisowego (widać go na poprzednich zdjęciach) Wypadku gdy burty nie są podklejane to podklejam miejsca w których znajdują się bulaje, tak aby okucie wpadło troszkę do środka.
2. Następnie na jakieś okrągły pręt (musi być troszkę mniejszy od średnicy otworu w burcie) nawijam cienki miedziany drucik.
3. Tak nawinięty drucik zsuwam z pręta i ostrym nożykiem rozcinam, dzięki czemu powstają ładne kółeczka.
4. Od zewnętrznej strony burty wkładam pojedynczo jedno okucie po drugim bez użycia kleju
5. Teraz należy odwrócić element na drugą stronę i delikatnie złapać okucia klejem cyjanokrylowym
6 Nadszedł czas na przyklejenie „szyb” ja do tego używam kliszy fotograficznej
7 Po tych zabiegach otrzymuje się cos takiego
- Bartosz B.
- x 7
- Bartosz B.
- x 7
- Bartosz B.
- x 7