[RELACJA] Bergepanther D, ICM, 1/35
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
ano jest. drugie to koło jezdne od 7TP
tylko nie wiem, gdzie przyczepić koniec łańcucha - powinien być jakoś zamocowany w okolicach górnego krążka...
tylko nie wiem, gdzie przyczepić koniec łańcucha - powinien być jakoś zamocowany w okolicach górnego krążka...
zapraszam na Forum Historyczne
siedzieliśmy sobie właśnie z kolegą Humanem, przeglądaliśmy zdjęcia...
i wyszły trzy rzeczy:
-raz, że łańcuch trzeba wymienić na mniej okrętowy
-dwa, że wbrew temu, co twierdzi ICM - we wczesnych bergach były tylne zasobniki - więc trzeba będzie dokleić. na szczęście zestaw jest "standaryzowany" pod wszystkie możliwe pantery, więc zasobniki też są
- trzy - wynaleźliśmy taki śliczny patent:
(mówię o tym czymś, na czym wisi silnik)
się dorobi
i wyszły trzy rzeczy:
-raz, że łańcuch trzeba wymienić na mniej okrętowy
-dwa, że wbrew temu, co twierdzi ICM - we wczesnych bergach były tylne zasobniki - więc trzeba będzie dokleić. na szczęście zestaw jest "standaryzowany" pod wszystkie możliwe pantery, więc zasobniki też są
- trzy - wynaleźliśmy taki śliczny patent:
(mówię o tym czymś, na czym wisi silnik)
się dorobi
zacząłem się powoli zastanawiać, gdzie jest granica, po przekroczeniu której powstanie model bloczka z doklejoną na końcu Bergepanther. jako, że z natury ciekawski jestem - postanowiłem to sprawdzić i jeszcze troszkę posiedziałem nad bloczkiem. poza tym - wymieniłem łańcuch, dorzuciłem kilka drobiazgów. trochę miałem problemu z szeklą, na której wieszałem łańcuch - zrobienie takiej małej szekli nie jest proste. w końcu użyłem 2/3 ogniwa łańcuszka, który poprzednio wisiał na bloczku. wyszło
generalnie koniec blisko. myślę, że następne zdjęcia to będzie już gotowy model
generalnie koniec blisko. myślę, że następne zdjęcia to będzie już gotowy model
Tomek, będziesz na światowidzie?
Maciej - on chyba jest bojowy ten przedział. tak przewrotnie. strasznie mnie kusiło, żeby go otworzyć - tyle, że tak naprawdę to nikt nie wie, co tam powinno być w środku... ale coś jeszcze wymyślę, żeby maszyna nie była takim "pudłem"...
Maciej - on chyba jest bojowy ten przedział. tak przewrotnie. strasznie mnie kusiło, żeby go otworzyć - tyle, że tak naprawdę to nikt nie wie, co tam powinno być w środku... ale coś jeszcze wymyślę, żeby maszyna nie była takim "pudłem"...
TADAM!
no i udało się. po dobrych kilku miesiącach pracy mam przyjemność przedstawić:
Bergepanther ausf. D, 653 S.Pz.Jag.Abt., bitwa kurska, lato 1943. skala oczywiście 1/35
model ICM-u plus grille MIG-a, plus trzy zestawy blaszek Parta - siatki, schurzeny i błotniki. do tego Dragonowski silnik od Sd.Kfz.250, lina z jakichś zapasów i bloczek od podstaw. więcej grzechów nie pamiętam...
zostało jeszcze przytwierdzenie do podstawki - ale to inna baśń.
oczywiście niecierpliwie czekam na opinie
no i udało się. po dobrych kilku miesiącach pracy mam przyjemność przedstawić:
Bergepanther ausf. D, 653 S.Pz.Jag.Abt., bitwa kurska, lato 1943. skala oczywiście 1/35
model ICM-u plus grille MIG-a, plus trzy zestawy blaszek Parta - siatki, schurzeny i błotniki. do tego Dragonowski silnik od Sd.Kfz.250, lina z jakichś zapasów i bloczek od podstaw. więcej grzechów nie pamiętam...
zostało jeszcze przytwierdzenie do podstawki - ale to inna baśń.
oczywiście niecierpliwie czekam na opinie