*[Relacja/Okręt] USS Essex 1:300 MM

Zakończone relacje i galerie gotowych modeli.

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
origami

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: origami »

Praca nad pokładem była czystą przyjemnością. Miło mi, że mogłem dołączyć skromną cegiełkę do tak udanej budowy. :D

Kemot, jeśli chodzi o pokład to bardzo chętnie go udostępnię. Ponieważ znikła gdzieś z forum zakładka download, będzie można go pobrać z mojej strony. Muszę go jednak trochę dostosować, bo teraz plik „waży” około 20 MB.
Pozdrawiam

W stoczni:USS Wasp CV7 (1:200) - projekt własny
Awatar użytkownika
kopajt

Post autor: kopajt »

Bajka....
Mogę prosić o zdjęcie podstawki ?
Najlepsze modele dopiero przed nami :)
w produkcji: Endurance (Interstellar)
KMH "Sokół" Radom
Highlander

Post autor: Highlander »

Kemot, nie ma za co przepraszac. :)

Zdjęcie podstawki, proszę bardzo.
Obrazek

Spośród kilkunastu zdjęc pokładu wybrałem trzy najlepiej ukazujące kunszt Origami. Muszę dodac, że pasował prawie idealnie, a ewentualne odchyłki, a było ich bardzo mało, nie były większe niż 0,3 mm, czyli łatwe do retuszu. Na pytanie w jaki sposób Origami tak dokładnie zwymiarował tak wielki pokład nie potrafię odpowiedziec. :?:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obok samolotu jest miejsce łączenia (to które wyszło najgorzej i jest najbardziej widoczne).
Na pokładzie zamontowane będą liny hamujące wraz z bębnami i parawany ze słupkami projektu Origami.
Samolot Hellcat projektu Grzegorza Nowaka przeskalowany do 1:300 i ze zmienionym malowaniem przez Origami. Malowanie to pochodzi prawdopodobnie z późniejszego okresu, kiedy okręt nosił inny kamuflaż, więc chyba zostanie zmienione na trójbarwne, nie muszę dodawac przez kogo :D Samolot skleiłem na próbę i jak widac nie przyłożyłem się do retuszu.
Awatar użytkownika
origami

Post autor: origami »

Mój błąd.:roll: Malowanie Hellcata w tym okresie powinno powinno wyglądać mniej więcej tak:
Obrazek
Ciekawe, że w opracowaniu MM popełniono tą samą nieścisłość. Oczywiście zawsze pozostaje 1% niepewności, ale na 99% był to trójkolorowy kamuflaż, jeszcze bez znaków szybkiej identyfikacji na skrzydłach i stateczniku pionowym.
Pozdrawiam

W stoczni:USS Wasp CV7 (1:200) - projekt własny
Highlander

Przyszła pora na maszty. Dzieki zdjęciom otrzymanym od Origami mogłem je w miarę wiernie odwzorowac w wersji hard, jeszcze nie pomalowane i bez olinowania i radarów.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Balcer

Post autor: Balcer »

Jak dla mnie odrutowanie, co najmniej poprawne, tym bardziej że to 1:300. A z czego je zrobiłeś jakoś tak "mało miedzianie" wygląda ;-) . I chyba troszkę retuszu brakuje na nadbudówce przy tylnych podporach masztu :twisted: .
Trzy palce wody pod kilem.
Highlander

Już odpowiadam,
Główna kolumna masztu fi 2,2 mm - z wykałaczki,
podpory fi 1,5 mm - z cyny lutowniczej,
górne części masztu i reja fi 0,8 i 0,6 - wyglądają jak z miedzi, ale to drut stalowy, pomiedziowany (zniszczyłem sobie na nim obcążki),
kratownice fi 0,3 - drut żelazny ocynkowany
Najcieńszy drut jaki użyłem, fi około 0,15 mm pochodzi z oplotu giętkich rur do podłączania baterii umywalkowych, jest nierdzewny i zapewne jest to niklowane żelazo lub stal. Miedzi są tu śladowe ilości. :)
Z owego drutu fi 0,15 zrobiłem lufy do oerlikonów i z niego zrobię anteny.
Samoloty to niespodzianka (dla mnie też), mogę tylko powiedziec, że będzie ich więcej niż 8 i nie będą z MM.

Retusz :oops: postaram się poprawic.

Pozdrawiam.
Highlander

Metaloplastyki ciąg dalszy.
Jakośc zdjęc nie najlepsza, spalił się halogen i fotki są robione przy lampie błyskowej, przepraszam.

Obrazek Obrazek Obrazek

Maszty i radar klejone cyjanoglutem i przy takim powiększeniu widac każdą kropelkę i najdrobniejsze niedociągnięcia retuszu, ale, jak mówiają, w realu wygląda to lepiej ;-)
Highlander

Oto opis wykonania radaru. Radar ów jest dużo mniejszy od poprzedniego, ale kolejnośc czynności i technologia analogiczna.

Obrazek

Foto 1. - Na kawałku tekturki odrysowano zarys zewnętrzny radaru i skalpelem wycięto
rowek tak aby drut do ramy radaru schował się w nim do połowy.
Foto 2. - Odcięto skalpelem te części tektury gdzie rowki tworzyły narożniki tak aby
końcówki drutów nie stykały się z tekturą. Do rowków włożono odpowiednie odcinki drutu (w tym przypadku fi 0,3 mm)
i umocowano je kroplami wikolu. Po zaschnięciu wikolu sklejono druty kroplami kleju cjanoakrylowego w narożnikach.
Foto 3. - Od wewnętrznej strony wycięto skalpelem rowek dookoła ramy w celu uniknięcia przyklejenia
drucików siatki radaru do tekturki.
Foto 4. - Wewnątrz zaznaczono rozstaw drucików siatki radaru. Następnie odpowiednie odcinki drutu
są wpasowywane na sucho, przytrzymywane i przyklejane kropelką cjanogluta do ramy. Kropelka musi
byc na tyle mała aby nie przykleic części do tektury, a na tyle duża, żeby zalac połączenie.

Obrazek

Foto 5. - Po wykonaniu siatki radaru przystąpiono do przyklejania konstrukcji radaru z odpowiednio
przeciętych i wygiętych odcinków drutu.
Foto 6. - Gotowy radar należy bardzo ostrożnie oderwac od tekturki przecinając nożykiem krople zaschniętego wikolu.
Foto 7. - Radar po oderwaniu.
Foto 8. - Na przednią częśc radaru naklejono siatkę nylonową.
Pozostało jedynie całośc pomalowac i zamocowac na swoje miejsce.

ObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony pt wrz 29 2006, 9:46 przez Highlander, łącznie zmieniany 2 razy.
Highlander

Walki z druciarnią ciąg dalszy, tym razem pod obcęgi poszły ruchome maszty antenowe. Krótki opis ich budowy:
Obrazek

Sposób ich wykonania podobny jest do sposobu wykonania radarów.
Najpierw przygotowałem szablon z wyciętymi w tekturce rowkami, a tam gdzie występują połączenia
zrobiłem niewielkie wgłębienia.
Potem kroplami wikolu przymocowywałem skrajne odcinki drutu a w środek wpasowywałem druciki
kratownic i przyklejałem je cjanoakrylem.
W ten sposób wykonałem 10 sztuk kratownic.
Następnie wyciąłem podstawę masztu i nawierciłem cztery otwory w które wkleiłem dwie kratownice.
Aby zachowac kształt przymocowałem je kroplami wikolu do szblonu, który używałem wcześniej.
I tak wklejałem druty kratownic z jednej strony, a po oderwaniu masztu z drugiej.
Na zdjęciu pierwszy, gotowy, składający się z 68 kawałków drutu maszt. Pozostały jeszcze cztery :D
Ostatnio zmieniony pt wrz 29 2006, 9:51 przez Highlander, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ