SZEBEKA - jak budowałem
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Witam po przerwie, nie ma obaw budowa będzie kontynuowana choć tempo może być różne.
W wolnej chwili (dosłownie) zrobiłem "rusztowanie" budki sternika:
Przymiarka stępki:
Pojawił się problem natury konstrukcyjnej. W jaki sposób poszyć fornirem burty ponad pokładem. Wstępny pomysł to szablon z kartonu. Ale nie wiem czy przyklejać do niego fornir czy też potraktować go jako formę.
Może jakieś sugestie?
W wolnej chwili (dosłownie) zrobiłem "rusztowanie" budki sternika:
Przymiarka stępki:
Pojawił się problem natury konstrukcyjnej. W jaki sposób poszyć fornirem burty ponad pokładem. Wstępny pomysł to szablon z kartonu. Ale nie wiem czy przyklejać do niego fornir czy też potraktować go jako formę.
Może jakieś sugestie?
A czy tam nie powinny być wypuszczone jakieś żebra do których mocowane było poszycie burt. Przecież nie dawali tak długich desek, a i wytrzymałość takiej konstrukcji była by mizerna. Jak odtworzysz te żebra to na nich ułożysz fornirowe burty.
W budowie: Halny;
Po ciężkiej pracy myślowej ;) postanowiłem: wydrukowałem wewnętrzną stronę burty
okleję ją fornirem "poza modelem" zgodnie ze wzorem deskowania z wycinanki. Po oklejeniu kawałek kartki z deskowaniem dopasuję do kadłyba i przykleję, następnie wezmę się z zewnętrzną stronę burty.
Jeszcze jedno pytanko: Jak poradzić sobie z wycięciem malutkich kwadratowych otworów pod wiosła? Może jest jakiś cudowny sposób?
okleję ją fornirem "poza modelem" zgodnie ze wzorem deskowania z wycinanki. Po oklejeniu kawałek kartki z deskowaniem dopasuję do kadłyba i przykleję, następnie wezmę się z zewnętrzną stronę burty.
Jeszcze jedno pytanko: Jak poradzić sobie z wycięciem malutkich kwadratowych otworów pod wiosła? Może jest jakiś cudowny sposób?
Nie ma najlepszego sposobu wycinania malych kwadratowych czy prostokatnych otworow. Ja radze sobie przy pomocy wkretakow, ktore poswiecilem do celow modelarskich. Komplet wkretakow do prac precyzyjnych oferuje mozliwosc wycinania otworow od 0,6 mm (pewnie sa i mniejsze). Wystarczy je naostrzyc i dobrac odpowiednia wielkosc.
Poszycie kadluba wyszlo bardzo ladnie
Poszycie kadluba wyszlo bardzo ladnie
Witam.
Dzięki za inspirację Metalmic. Wykonałem takie oto "wycinacze" nie z wkrętaków a ze starych pilników:
jeden z nich dopasowałem do szerokości otworu:
przygotowałem deseczki do oklejania:
i naprzód:
I tak powstało wewnętrzne poszycie jednej burty:
Teraz postaram się to zgrać z kadłubem, rezultaty wkrótce.
Dzięki za inspirację Metalmic. Wykonałem takie oto "wycinacze" nie z wkrętaków a ze starych pilników:
jeden z nich dopasowałem do szerokości otworu:
przygotowałem deseczki do oklejania:
i naprzód:
I tak powstało wewnętrzne poszycie jednej burty:
Teraz postaram się to zgrać z kadłubem, rezultaty wkrótce.