*[Relacja/Pojazd] Star 660 wersja pożarnicza mojego projektu.
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
*[Relacja/Pojazd] Star 660 wersja pożarnicza mojego projektu.
Witam! Postanowiłem zacząć sklejać Stara 660 mojego projektu:
http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=8365
Zdjęcie oryginału:
Chciałbym się zapytać jakimi kolorami go pomalować? Czy dobry wybór to:33,22,209 humbrolla?
http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=8365
Zdjęcie oryginału:
Chciałbym się zapytać jakimi kolorami go pomalować? Czy dobry wybór to:33,22,209 humbrolla?
Radomski Klub Modelarsko-Historyczny SOKÓŁ
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Coalbrookdale locomotive 1802 rysunki złożeniowe 30%
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Witam czerwony kolor ja polecam Humbrol 174, ten 22 i 33 bym zostawił. Pozdrawiam i czekam na fotki
na warsztacie Lanz-Bulldog D9506
Willys Jeep z Modelika ukończony
Ford G.P.A. Jeep z Modelika ukończony
Willys Jeep z Modelika ukończony
Ford G.P.A. Jeep z Modelika ukończony
Bardzo mnie to cieszy, że nastąpił wysyp czerwonych pojazdów – myślę, że ta zaraza nie jest szkodliwa!!Hal9000 pisze:Cos ostatnio nastąpił wysyp czerwonych pojazdów – jakaś zaraza czy co ?
Będę Ci dopingował- życzę powodzenia.
Pozdro!
Życzę powodzenia i myślę, że zobaczymy się w przyszłym roku na zawodach u mnie.
Pozdrawiam Robert
http://www.strazacy.pl/forum/index.php
http://www.strazacy.pl/forum/index.php
Witam! Wreszcie kupiłem sobie wymarzoną cyfrówkę(Nikon coolpix L3) i mogę zacząć pokazywać w miarę normalne zdjęcia .
Pomalowałem na razie wszystko starą farbą nr.317 znalezioną w szufladzie, ponieważ do najbliższego sklepu modelarskiego mam straszny kawał drogi
Na tym schemacie wzoruję się do wyznaczania wymiarów:
Rama położona na schemacie:
Bak paliwa z mocowaniem:
P.S. Czym można pokryć karton przed malowaniem, aby go utwardzić i móc szlifować? Krawędzie nasączam kropelką i szlifuję drobnym pilniczkiem. Niestety całego modelu nie wykąpię w kropelce. Podajcie proszę przepis na jakiś prosty specyfik do zrobienia w domu i żeby nie śmierdział zbyt bardzo.
Pomalowałem na razie wszystko starą farbą nr.317 znalezioną w szufladzie, ponieważ do najbliższego sklepu modelarskiego mam straszny kawał drogi
Na tym schemacie wzoruję się do wyznaczania wymiarów:
Rama położona na schemacie:
Bak paliwa z mocowaniem:
P.S. Czym można pokryć karton przed malowaniem, aby go utwardzić i móc szlifować? Krawędzie nasączam kropelką i szlifuję drobnym pilniczkiem. Niestety całego modelu nie wykąpię w kropelce. Podajcie proszę przepis na jakiś prosty specyfik do zrobienia w domu i żeby nie śmierdział zbyt bardzo.
Ostatnio zmieniony ndz lip 02 2006, 10:41 przez Sebb, łącznie zmieniany 3 razy.
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
A u mnie ten link nie działa.... :-(
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Sebb --> Ja w swoim PzKpfw I do utwardzania kartonu używam dosyć mocno rozcieńczonego nitrocellonu. Niestety jego wadą jest to że niesamowicie śmierdzi. Ale to niesamowicie. Mam to szczęście, że robię model w piwnicy, więc domownikom to nie przeszkadza. (uwaga - przy malowaniu nitrocellonem KONIECZNIE należy zapewnić sobie wentylację, minimum okno otworzyć). Jeśli wolisz nieśmierdzący środek do malowania kartonu to polecam Capon - lakier akrylowy. Też najlepiej go rozcieńczyć trochę. Caponu jednak nigdy nie używałem do malowania kartonu więc nie wiem jak się zachowuje karton po pomalowaniu. W przypadku nitrocellonu lubi się wichrować, dlatego trzeba to robić z głową. Małe części, tak jak Ty, nasączam klejem cyjanoakrylowym. Nie kupuję żadnych Super Glue ani Kropelek, bo można zbankrutować. Używam zwykłego kleju cyjanoakrylowego "Super klej" się chyba nazywa - działa identycznie tak samo jak Kropelka. Buteleczka 15 ml lub 20 ml zdaje się za 7,50 zł bodajże. Niepamiętam, bo kupiłem go rok temu i do dziś go używam, mimo upłynięcia "daty ważności". No i nie wichruje kartonu, co najwżniejsze.
Trzymam kciuki za projekt, zapowiada się bardzo ciekawie
Trzymam kciuki za projekt, zapowiada się bardzo ciekawie
Odcinek wału od tylnego mostu do skrzynki rozdzielczej:
Próba waloryzacji:
P.S. W jaki sposób mogę uzyskać taki efekt brudnego podwozia ?
Oraz efekt rdzy?
Próba waloryzacji:
P.S. W jaki sposób mogę uzyskać taki efekt brudnego podwozia ?
Oraz efekt rdzy?
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%