Pantera 1/35 - relacja z budowy
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
-
Pantera 1/35 - relacja z budowy
Witam,
To moja pierwsza relacja z budowy więc bardzo proszę o wyrozumiałość.
Do zrobienia Pantery zainspirowała mnie jedna z okładek książki Wydawnictwa Militaria z Warszawy.
A mianowicie ta:
Nie mam w swojej kolekcji jeszcze Pantery.
Kupiłem już model. To Dragon 6061 Sd.Kfz.171 ausf.A
Chcę zrobić taką wersję jak na okładce dlatego kupiłem zimmerit firmy Atak. Wstępnie przykleiłem już zimmerit na czołg( zdjęcia w nastepnym poście).
Tak naprawdę jedyny problem jaki mnie trapi to brak koncepcji wykonania dioramy albowiem postanowiłem umieścić czołg na dioramie.
Dokupiłem jeszcze figurki firmy MiniArt 35021 German Tank Crew winter 43-45.
Oto one:
Wstępna koncepcja jest taka:
- Pantera w zimowym kamuflażu na błotnistej drodze;
- dwóch, trzech czołgistów "wystaje" z czołgu;
- diorama nieduża, trochę wieksza niż czołg;
No własnie brakuje jeszcze czegoś? Kapliczka? Drzewo?
Będę wdzięczny za sugestie.
To moja pierwsza relacja z budowy więc bardzo proszę o wyrozumiałość.
Do zrobienia Pantery zainspirowała mnie jedna z okładek książki Wydawnictwa Militaria z Warszawy.
A mianowicie ta:
Nie mam w swojej kolekcji jeszcze Pantery.
Kupiłem już model. To Dragon 6061 Sd.Kfz.171 ausf.A
Chcę zrobić taką wersję jak na okładce dlatego kupiłem zimmerit firmy Atak. Wstępnie przykleiłem już zimmerit na czołg( zdjęcia w nastepnym poście).
Tak naprawdę jedyny problem jaki mnie trapi to brak koncepcji wykonania dioramy albowiem postanowiłem umieścić czołg na dioramie.
Dokupiłem jeszcze figurki firmy MiniArt 35021 German Tank Crew winter 43-45.
Oto one:
Wstępna koncepcja jest taka:
- Pantera w zimowym kamuflażu na błotnistej drodze;
- dwóch, trzech czołgistów "wystaje" z czołgu;
- diorama nieduża, trochę wieksza niż czołg;
Ostatnio zmieniony ndz lip 16 2006, 1:33 przez Piotr Czyżewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zgodnie z obietnicą kilka fotek przyklejonego zimmeritu.
Zimmerit na wannie:
Zimmerit na prawym boku czołgu:
Pomyślałem sobie klejąc ten zimmerit że szkoda tracić niektórych detali modelu które ten zimmerit teoretycznie powinien przykryć np. linii spawów. Wymyśliłem więc że w tych miejscach zimmerit będzie ukruszony, obłupany. Tak też zrobiłem. Efekty poniżej:
- prawy bok
- pancerz czołowy
Zimmerit na wannie:
Zimmerit na prawym boku czołgu:
Pomyślałem sobie klejąc ten zimmerit że szkoda tracić niektórych detali modelu które ten zimmerit teoretycznie powinien przykryć np. linii spawów. Wymyśliłem więc że w tych miejscach zimmerit będzie ukruszony, obłupany. Tak też zrobiłem. Efekty poniżej:
- prawy bok
- pancerz czołowy
Będziemy atakować małymi grupami- tak po 12, 13 milionów- powiedział chiński generał.
Re: Pantera 1/35 - relacja z budowy
Drzewo w zimie to chyba same badyle musial bys zrobic ;)Piotr Czyżewski pisze:Witam,
No a taka kapliczka na ktora spadla bomba by byla coolowska ;) Przydaly by sie jakies odlamki cegiel/desek tak lekko opruszone sniegiem.
-
No właśnie o coś takiego mi właśnie chodziło. Żołnierze jadący czołgiem mijają kobietę z synkiem klęczą przy zniszczonej kapliczce. Pomysł ok.
Robi się ciekawie. Liczę na jeszcze inne pomysły. A może ktoś z szanownych kolegów ma w swoim archiwum jakieś zdjęcie z podobną sytuacją które mogło by zainspirować? Żołnierze jadący ( niekoniecznie czołgiem) mijają "coś"? Zapraszam do dyskusji.
Robi się ciekawie. Liczę na jeszcze inne pomysły. A może ktoś z szanownych kolegów ma w swoim archiwum jakieś zdjęcie z podobną sytuacją które mogło by zainspirować? Żołnierze jadący ( niekoniecznie czołgiem) mijają "coś"? Zapraszam do dyskusji.
Będziemy atakować małymi grupami- tak po 12, 13 milionów- powiedział chiński generał.
Re: Pantera 1/35 - relacja z budowy
kapliczka po bombie ? po kaplicy nie wiele by zostało a co dopiero po kapliczceJAKEER pisze:No a taka kapliczka na ktora spadla bomba by byla coolowska ;) Przydaly by sie jakies odlamki cegiel/desek tak lekko opruszone sniegiem.
A może pantera mijająca coś takiego:
[img]http://i87.photobucket.com/albums/ ... .jpg[/img]
[img]http://i87.photobucket.com/albums/ ... .jpg[/img]
-