*[Relacja/Czołg] PzKpfw IV E by QŃ

Zakończone relacje i galerie gotowych modeli.

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
QN
x 166

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: QN »

Wzajemnie :))

Model plastikowy modelem, ale podstawę stanowioą rysunki + zdjęcia oryginalnych egzemplaży (tanxheaven). Wersje może różne, ale jak juz wiadomo co odjąć, a co dodać... Sporo elementów jest identycznych w różnych wersjach.
Awatar użytkownika
scros

Post autor: scros »

PITERPANZER pisze:Ciekawe więc ktory z zestawów bliższy jest oryginalowi.Ja opierałem się na Tristarze i rysunkach ..
Powodzenia w dalszych zmaganiach.
i dobrze zrobiłeś piterku :)
http://www.perthmilitarymodelling.com/r ... d/pz4d.htm
w prawdzie to porównanie wersji D ale daje do myslenia troche o dragonie - mnie zmieniło to zdanie, na temat tej firmy
Awatar użytkownika
QN
x 166

No dobra. Wszystkie koła nośne prezentują się tak:

Obrazek

A tak wygląda zabawa z kołami podtrzymującymi.

Na początek wykaz części do 1 koła - prototypowego. 2 pasków nie wykorzystałem (2 najmniejsze z lewej strony) - stwierdziłem, że przy takim maleństwie są zbędne jako wzmocnienia.

Obrazek

A tak to się kleiło:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obecny wygląd koła prototypowego (widoczna z tyłu oś to drut 1mm):

Obrazek

Teraz walczę z pozostałymi kołami podtrzymującymi. Wszystkie elementy wycięte, powoli kleją się do kupy:

Obrazek

To na razie tyle.
Awatar użytkownika
QN
x 166

No to lecimy dalej. Koła napinające.
Na początek zestaw części (żeberek z rozpędu zrobiłem 2 razy za dużo :))

Obrazek

i instrukcja obrazkowa, jak to posklejać ;-) Na początek tarcze:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kolejność sklejania całości pokazują obrazki. Celowo wstawiłem tyle, żeby pokazać kolejność przyklejania żeberek. Pomaga przy zachowaniu osiowości koła. Żeberka klejone na superglue (musiał być klej, który szybko łapie), reszta klejona BCG. Coraz bardziej się do niego przekonuję, choć przy większych powierzchniach chyba zawsze będzie królował budzio. BCG daje ładną, czystą spoinę i dobrze usztywnia małe elementy. To duża zaleta.

Po tarczach przyszła kolej na piasty:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać w środek wkleiłem oś, która pomoże przy mocowaniu koła. Śruby na zewnętrznej tarczy mają ok. 0,6 -0,7 mm, więc nie czepiajcie się proszę, że są krzywe. Bez lupy nie dam rady dokładniej tego wyciąć.

Wklejanie piasty poszło bez kłopotów:

Obrazek
Obrazek

Jeszcze tylko mocowanie (coś , co służyło do napinania gąski - nie wiem jak to się nazywa :)) - też z wklejonymi osiami, które pomagać będą w mocowaniu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I na koniec rzut oka na kompletne koła podtrzymujące i napinające:

Obrazek

Do skończenia układu jezdnego pozostały jeszcze koła napędowe z mocowaniem i wózki jezdne. No i oczywiście pomalowanie tego wszystkiego, co takie łatwe nie będzie. Juz widzę malowanie tych zakamarków....
Awatar użytkownika
PITERPANZER
x 1

Post autor: PITERPANZER »

Piękne kołka Mariusz,jak zwykle.Nie pamietam czy pytałem ,ale dlaczego nie użyjesz aerografu do malowania?
Pozdrawiam i zapraszam PITERPANZER
ZAPRASZAM NA FORUM BROŃ PANCERNA W SKALI 1-25
Obrazek
Awatar użytkownika
QN
x 166

Bo nie mam. Ani aerografu, ani warunków do jego używania ;-)
Awatar użytkownika
QN
x 166

Wanna już powstała - ot, takie tam 6 kawałków tektury sklejone w pudełko. Nic nadzwyczajnego. Musiałem ją zrobić, żeby można było dopasować zawieszenie. Ale to jeszcze pokażę, po skończeniu sklejania elementów układu jezdnego.
Awatar użytkownika
QN
x 166

To chyba ostatnia częśc maratonu. Kończy mi się urlop :)) Następne wpisy już nie będą tak szybko.

Ale do rzeczy.

Koła napędowe. Te, które sprawiają zawsze najwięcej problemów. Muszą pasować do gąsienic. Zarówno rozstawem tarcz z zębami (szerokość) jak i do otworów w gąsienicy (odległości pomiędzy kolejnymi zębami). Ale chyba mi się udało, co zaraz pokażę.

Jak to robiłem. Dziobanie, dziobanie i jeszcze raz dziobanie. Na początku wewnętrzne otwory w tarczach, a właściwie ich elementach.

Obrazek

Potem trzeba było skleić je do kupy i wycinać dalej - zęby i reszta części. Po drodze oczywiście sprawdzenie , czy zęby pasuję do otworów w gąsienicy, złożonej tymczasowo na szpilki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Te białe kropki to nie kurz, czy śmieci, ale łby śrub. Trochę ich jest. One były przyklejane w następnej kolejności.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pierścienie widoczne na 2 pierwszych zdjęciach przyprawiły mnie o trochę nerw. Wycięcie (a właściwie wydziobanie ich) sprawiło mi trochę kłopotów. 2 sztuki o szerokości 0,5 mm i 2 o 1mm. Te 0,5 mm wycinałem 2 razy. Pierwsze mnie nie zadowoliły jakością. Nie obyło się bez impregnowania wewnętrznej części superglue przed wycięciem od zewnątrz.

Teraz przyszła pora na wklejenie piast. Są one lekko wklęsłe w porównaniu do zewnętrznej tarczy, więc 6 ramion łączących wklejałem oddzielnie, podkładając kawałki tektury, aby uzyskać właściwy skos.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz doklejenie stożka łączącego, a następnie wewnętrznej tarczy. Aby była równo przyklejona, z właściwym odstępem, całość okręciłem gąsienicą i dopiero kleiłem na superglue. Ta spoina musi być naprawdę mocna. Nie mogę jej uszkodzić podczas pasowania podwozia i zakładania gąsienic.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz jeszcze tylko wklejenie małych żeberek pod zewnętrzną tarczą i koła gotowe.

Obrazek
Obrazek

Po wewnętrznej stronie koła wkleiłem jeszcze małą, papierową oś z otworem 1 mm, na którą nakleiłem okrągłą tarczę - musi być jakaś oś, na której trzymać się będzie koło. Zdjęć niestety nie zrobiłem.

Po skończeniu kół napędowych przyszedł czas na osłony przekładni.
Zestaw części:

Obrazek

Klejenie tego nie wymaga większych uwag. Wszystko widać na zdjęciach.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tu już kompletne osłony, cały zestaw kół napędowych i dorobione jeszcze podstawy kół napinających.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na koniec kilka zdjęć wanny kadłuba, do której to całe ustrojstwo ma być docelowo przyklejone:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To na dziś już wszystko. Na warsztacie siedzą teraz wózki jezdne.
Miło się skleja ten modelik, tyko te śruby... Trochę ich za dużo. A ile jeszcze przede mną.
Awatar użytkownika
Vercyn

Post autor: Vercyn »

Ładny ( bo biały ;-) ) kawałek modelarskij roboty . Wyrazy uznania !!!
Dużo precyzji , dokładności z dodatkiem cierpliwości ( "gąski") .
W sumie możnaby zparafrazować dotychczasową pracę słowami z pewnej piosenki - " więc chodź pomaluj mój świat na ..."
Hal9000

Post autor: Hal9000 »

QN pisze:Co do cierpliwości. A gdzie mi się spieszy? Raz trochę, drugi raz trochę i model się po maleńku robi. Bardziej mi zależy na efekcie końcowym, niż na szybkości sklejania.
I właśnie to cenie u ludzi :) Jakość - tego jest co raz mniej.
ODPOWIEDZ