Witam serdecznie
Niedługo będe się brał za budowe czołgu 4TP, kupiłem do retuszu pastele olejne PENTEL'a zestaw 12 kolorów (bo tylko takie były w sklepie).
Chciałem zapytać jakie kolory z tego zestawu musze zmieszać aby uzyskać kolor poszycia czołgu 4TP ? I w jaki sposób mieszać ze sobą pastele ?
Za wszelką pomoc serdecznie dziękuje.
Bartek
Jakie kolory pastelu musze zmieszać ?
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Jakie kolory pastelu musze zmieszać ?
Obecnie pracuje nad 4TP.
Prace nad T35/85 zawieszone !
Witam
Jak dobrze pamiętam kolor khaki uzyskuje sie mieszając w odpowiednich proporcjach żółty i czarny. Spróbuj też pobawić się dodając do zielonego odrobinę czerni albo szarości, oczywiście gdzieś na niepotrzebnym kawałku papieru.
Ja mieszam kolory bezpośrednio na części. Najpierw retuszuję krawędź elementu jednym kolorem, a potem przeciągam drugi kolor. Potem delikatnie przecieram to palcem i kolory się mieszają. Tak uzyskuję odpowiednią barwę.
P.S Czyżby do budowy modelu 4TP zainspirowała cię relacja Wujka
Jak dobrze pamiętam kolor khaki uzyskuje sie mieszając w odpowiednich proporcjach żółty i czarny. Spróbuj też pobawić się dodając do zielonego odrobinę czerni albo szarości, oczywiście gdzieś na niepotrzebnym kawałku papieru.
Ja mieszam kolory bezpośrednio na części. Najpierw retuszuję krawędź elementu jednym kolorem, a potem przeciągam drugi kolor. Potem delikatnie przecieram to palcem i kolory się mieszają. Tak uzyskuję odpowiednią barwę.
P.S Czyżby do budowy modelu 4TP zainspirowała cię relacja Wujka
Witam ponownie
Zmieniłem zdanie jutro jade kupić farbkę do retuszu tego modelu.
I tutaj moje pytanie jaki nr. farbki Humbrola mam kupić ??
Oglądałem te kolory ale takich ciemno zielonych jest sporo i nie wiem, który będzie pasował.
Pozdrawiam Bartek
Zmieniłem zdanie jutro jade kupić farbkę do retuszu tego modelu.
I tutaj moje pytanie jaki nr. farbki Humbrola mam kupić ??
Oglądałem te kolory ale takich ciemno zielonych jest sporo i nie wiem, który będzie pasował.
Pozdrawiam Bartek
Obecnie pracuje nad 4TP.