[KONKURS] Subaru Impreza WRC '99 Arai version

inne techniki modelarskie - plastik, żywica, drewno itd.

Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita

Awatar użytkownika
PiterATS
x 1

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: PiterATS »

Witam
Ja również używam tej szpachli. Jak dla mnie obrabia się ciężko, ale daje świetną, gładką jak lustro powierzchnię.
Awatar użytkownika
mulczas

Post autor: mulczas »

Fajnie że się podoba :D
Co do szpachli to faktycznie jest trochę twarda i trzeba dokładnie szlifować ale po wypolerowaniu jej papierem wodnym mamy idealnie gładką powierzchnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
mulczas

Dzień dobry :)
Trochę wolnego więc zabrałem się za Subarynke.
Umyłem kastę, a następnie pomalowałem wszystko podkładem:
Obrazek
Podkład jakiś zwykły, samochodowy. Maluje się nim dobrze, "układa" się ładnie po wyschnięciu.
Tutaj po pierwszej warstwie:
Obrazek

Później przyszedł czas na malowanie kolorem docelowym, czyli TS-50 Mica blue Tamiya. Miałem mieszane przeczucia, niby farba dobra, tylko wprawy brak. Zastanawiałem się czy nie lepiej było by przelać TSa do aero, ale pozostałem przy malowaniu z puchy. I ku mojemu zdziwieniu maluje się świetnie :D Narazie położyłem pierwszą warstwę i jestem bardzo zadowolony.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

EDIT:

Pomalowałem juz drugą warstwą :cool:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
mulczas

Pora na małe podsumowanie tego co zrobiłem do tej pory.

Kasta pomalowana farbą w sprayu Tamiya TS-50. Dwie warstwy w moim przypadku wystarczyły, teraz czeka na polerkę:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jak widać zrobiła się mała "skórka pomarańczowa". Jest to spowodowane najprawdopodobniej zbyt niską temperaturą w pomieszczeniu (piwnica). Zastanawiam się jak to zniwelować. Próbowałem delikatnie pastą polerską na podwoziu i niestety w zagłębieniach przetarłem się do podkładu, na szczęście mało widoczne (zamastuję lekkim washem). Jeśli ktoś ma na to sposób to chętnie wysłucham.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Klatka bezpieczeństwa:
Malowana tak samo jak kasta i podwozie. Do tego doszedł czarny mat XF-1 Tamiyi (możliwe że w niedalekiej przyszłości zostanie zamieniony na kalki carbonu). Oczywiście otuliny na klatce będą pomalowane szarym matem.
Obrazek

Tarcze hamulcowe:
Pomalowane srebrnym metalizerem Model Mastera(1401), gun metalem Pactry(A054) oraz wash mocno rozcieńczonym X-18 Tamiyi.
Obrazek

Obrazek
Części malowane czarnym matem XF-1 oraz półmatem X-18 Tamiyi.

Obrazek
Tutaj wszystko malowane metalizerem Model Mastera(1401) oraz czarnym matem Tamiyi.

Amortyzatory:
Obrazek
Obrazek
michal.s

Post autor: michal.s »

mulczas pisze:Kasta pomalowana farbą w sprayu Tamiya TS-50. Dwie warstwy w moim przypadku wystarczyły, teraz czeka na polerkę.
...
Jak widać zrobiła się mała "skórka pomarańczowa". Jest to spowodowane najprawdopodobniej zbyt niską temperaturą w pomieszczeniu (piwnica). Zastanawiam się jak to zniwelować. Próbowałem delikatnie pastą polerską na podwoziu i niestety w zagłębieniach przetarłem się do podkładu, na szczęście mało widoczne (zamastuję lekkim washem). Jeśli ktoś ma na to sposób to chętnie wysłucham.
Po pierwsze ! Lakierów metalicznych nie poleruje się bez wcześniejszego werniksowania !!! (werniks - lakier bezbarwny)

Po drugie ! Skórka pomarańczy przy malowaniu TS'ami w 90 % jest skutkiem naturalnym, za niska temperatura otoczenia jak i temperatura farby. Do tego dochodzi jeszcze za gruba warstwa, odległość dyszy TS'a do elementu itp itd.

Jeśli chcesz mieć naprawdę dobrze zrobiony model, weź teraz przejedz jeszcze jedną warstwę TS-50 - szczególnie w tym miejscu gdzie się przepolerowałeś do podkładu ! Odstaw model na 24h i użyj jakiegoś werniksu - polecam Gunze lub od biedy Tamiya X-22 lub TS-13 (chyba)
Po tym dobrze wysusz karoserie, daj lakierowi czas aby stwardniał ! (około 2 - 3 tygodni !)

Sposób na skórkę pomarańczy jest bardzo prosty - po wyschnięciu karoserii użyj wodnych papierów ściernych o ziarnistości 2000 - 2500, szlifuj mini do uzyskania równej matowej powierzchni, później użyj past polerskich - w przypadku produktów Tamiy pasta Fine i Finish. Poleruj używając miękkiego materiału - polecam pieluchę tetrową.

Gdy będziesz miał już piękną wypolerowaną świecącą się jak psu .... połóż na nią kalkomanie i ponownie werniksój - później to samo co wyżej.
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
Awatar użytkownika
mulczas

Jako że ostatnio miałem troche więcej czasu zabrałem się za model pełną parą.

Zrobiłem pasy szelkowe. Klamry, oprócz tych trójkątnych musiałem wykonać od podstaw. Materiał to roleta okienna.
Obrazek

Dodatkowo również od podstaw wykonałem kamerke.
Obrazek

Podwozie okleiłem folią od papierosów.

Obrazek

Model jest już prawie na wykończeniu. Zacząłem oklejać drzwi i kastę oraz sklejać wszystko do "kupy"Jeśli dalej tak pódzie to niedługo powienienem skończyć.
Obrazek
Awatar użytkownika
mulczas

Model praktycznie został skończony!
Zostało mi końcowe lakierowanie X-22 oraz polerowanie, ale świeci sie dosyć ładnie więc jeszcze się zastanowie.
Tak wyglądał po oklejeniu kalkami przy pomocy seta&sola:
Obrazek
Obrazek
Model na dzień dzisiejszy prezentuje się tak:
Obrazek

Oczywiście do ew. lakierowania i polerki wszystko zostanie zdemontowane.
Obrazek
Awatar użytkownika
OldMan

Post autor: OldMan »

Koniecznie lakier i polerka !!!
A później jakaś galeria z mnóstwem zdjęć.
Pozdrawiam, Krzysztof "OldMan" Motyczyński
Awatar użytkownika
mulczas

Będę musiał zamówić rozcieńczalnik to farb Tamiya, ponieważ mój X-22 jest za gęsty do aero.
Chwila przerwy dobrze mi zrobi, w sumie mam czas do końca roku... Miałem ostatnio więcej czasu, więc model powstawał w zaskakującym tempie.
Obrazek
fendi42

Post autor: fendi42 »

Swietnie Ci idzie. Jest co oglądać :D
Rywalizacja w konkursie jest naprawdę wyrównana :)
ODPOWIEDZ