[Relacja] I-180 E1 Coś radzieckiego...

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Matrix_OST

[Relacja] I-180 E1 Coś radzieckiego...

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Matrix_OST »

Cześć. Model zacząłem robić już jakieś 2 tygodnie temu, dlatego narazie to wszystko jest w jednej całości bo zdjęcia robiłem na bieżąco. A i relacje prowadzę na innym forum. Zabrałem się za prototyp radzieckiego myśliwca Polikarpow I-180. Był on rozwinięciem konstrukcji dobrze znanego nam I-16 ;-) Model pochodzi z Wydawnictwa Answer i wyszedł o ile dobrze pamietam w tamtym roku we wrześniu.
Okładeczka:

Obrazek

Co mi się podoba w tym modelu to na pewno bardzo dobry karton. Cienki a zarazem dosć sztywny i nie rozwarstwia się oraz nie załamuje się. Nie trzeba nawet używać "śliny modelarskiej" :-) Model klei się na jedną wręge za pomocą pasków wykonanych we własnym zakresie.

To co do tej pory skleiłem. Kilka elementów kadłuba.

Obrazek

Części 8 aP i aL był takie same a powinny być lustrzanym odbiciem. Ale poradziłem sobie w prosty sposób zeskanowałem i wydrukowałem tak jak powinno być. W tym czasie zrobiłem już wyposażenie kabiny. Części składowe orczyka
Obrazek Obrazek

Tutaj już wklejone orczyki i drążek sterowy, troszkę mało ostre ale ukazuje sytuacje :-)
Obrazek

Potem przyszła kolej na siedzisko pilota. Znowu poszczególne części z jakich składa się fotel:
Obrazek

Tu już złożony w całość. Bez pasów
Obrazek

A tu z pasami:
Obrazek

Skeiłem też celownik:
Obrazek Obrazek

I rzut ogólny kadłuba złożonego już na stałe. Zostały mi już tylko 2 tylnie segmenty do zainstalowania i kadłub gotowy.

Obrazek Obrazek Obrazek

I kabina z bliska:
Obrazek

Zrobiłem do końca kadłub, narazie bez silnika.

Obrazek Obrazek

A tu widać, że model jest dosyć mały. Mam tylko 170 cm wzrostu, także ręki też za dużej nie mam :-P

Obrazek
Awatar użytkownika
laszlik
x 112

Post autor: laszlik »

To może pozwolę sobie na mały komentaż co do samej relacji.
Chyba trochę bez sensu jest pokazywanie zdjęć fotela bez pasów i z pasami lub kadłuba bez dwóch ostatnich segmentow a potem z nimi. Taki pokaz ma rację bytu o ile w danym segmencie natrafiłbyś na jakiś konkretny problem, a tak to nikt nie będzie oglądał zdjęcia niedokończonego segmentu. Każdy będzie klikał na fotkę gotowego kadłuba lub fotela. A a propos problemów, napisałeś o części 8ap i 8al ale już nie dopowiedziałeś co to konkretnie za części ani nie zaznaczyłeś ich na zdjęciu; nie każdy ma ten model. W tym właśnie miejscu przydałoby się większe uszczegółowienie relacji. Parafrazując, odnosze wrażenie że system wartości tej relacji jest totalnie odwrócony.
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
lehcyfer

Post autor: lehcyfer »

laszlik, rozumiem Matrix_OST - chce się po prostu pochwalić. Na jego miejscu zrobiłbym to samo, co najwyżej dałbym trzy zdjęcia fotela obok siebie, tak że można by ogarnąć cały proces jego powstawania jednym rzutem oka. Gdyby dał pełne zdjęcia, sam miałbym zastrzeżenia - ale dał miniaturki.

Relacja mi się podoba. Zachęcam do retuszu - jakiegokolwiek, bo białe kreski biją po oczach ;-)

Edit: Pisząc o retuszu myślałem o fotelu - tymczasem po dokładnym przyjrzeniu zauważyłem że był retuszowany - niestety jaśniejszą farbką, dlatego tego prawie nie widać. Na twoim miejscu spróbowałbym dobrać/domieszać lepiej farbki i to poprawić - nawet jeśli jest już wklejony to te widoczne krawędzie - efekt będzie znacznie lepszy.
- Do not try to make a model. Instead only try to realize the truth.
- What truth?
- There is no model. Then you will see that it's not the model that you make, it is only yourself.
Awatar użytkownika
Matrix_OST

Post autor: Matrix_OST »

Witam. Zgodnie z obietnicą specjalnie dla niektórych forumowiczów którzy się dopominali :-) Może postęp prac niezbyt duży, ale jest to zwiastun "odkurzenia". I od razu miałbym prośbę. Jeśli ktoś dysponuje wycinanką. Jeśli nie było by problemem zmierzyć ile długości ma element S1. Jest to blok silnika. Bo mi się gdzieś zapodział, a rysunki w modelu nie są chyba w skali 1:1.
Z doklejonych rzeczy to będzie: dokończony garb za kabiną pilota. Nie wyszedł zbyt elegancko. Będzie widać na zbliżeniu szpary. Ale myślę że jakoś to ujdzie... Kolejnymi elementami jakimi się zająłem to wycięcie i sklejenie poszczególnych elementów osłony silnika. Narazie kilka zdjęć. Jutro weekend to zapewne siądę do silnika. Tylko proszę kolegów aby ktoś mógł zmierzyć długość elementu S1. Dzięki ;-)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Tak to prawda kolor jest troszkę jaśniejszy, ale lapma błyskowa bardziej rozjaśnia ;-)
ODPOWIEDZ