Poszukuję dokumentacji do karabinu Maxim wz. 1910*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
Poszukuję dokumentacji do karabinu Maxim wz. 1910*
Witam.
Wpadłem ostatnio na troszkę szalony pomysł, który chodzi za mną od dłuższego czasu. Otóż postanowiłem zaprojektować i wykonać model karabinu maszynowego Maxim wz. 1910 w skali 1:1.
Będę wzorował się na tym zdjęciu:
Przeszukałem niemal wszystkie strony z przeglądarki i znalazłem 92 szczegółowe fotografie, lecz niestety niemal zawsze były one robione pod kątem ( co zniekształca karabin i nie zezwala na odczytanie odpowiednich proporcji do zaczęcia projektu). Na fińskiej? stronie znalazłem tylko jeden rysunek tego karabinu:
Jest on niestety marnej jakości. I tutaj mam do was drodzy forumowicze małą prośbę: Czy ma ktoś z was w swoim posiadaniu plany tegoż karabinu, lub wie gdzie można je znaleźć?
P.S. W internecie podano, że lufa ma dł 721mm. Czy poprawnie zaznaczyłem tą część na powyższym rysunku?
P.P.S. Model wykonam w wakacje, gdy będę miał o wiele więcej czasu, ale wolę zaprojektować model już teraz, aby mieć już gotowe arkusze.
P.P.P.S. Do jakiej kategorii taki model można zaliczyć? Do figurek, czy artylerii bez własnego napędu?
Pozdrawiam.
Wpadłem ostatnio na troszkę szalony pomysł, który chodzi za mną od dłuższego czasu. Otóż postanowiłem zaprojektować i wykonać model karabinu maszynowego Maxim wz. 1910 w skali 1:1.
Będę wzorował się na tym zdjęciu:
Przeszukałem niemal wszystkie strony z przeglądarki i znalazłem 92 szczegółowe fotografie, lecz niestety niemal zawsze były one robione pod kątem ( co zniekształca karabin i nie zezwala na odczytanie odpowiednich proporcji do zaczęcia projektu). Na fińskiej? stronie znalazłem tylko jeden rysunek tego karabinu:
Jest on niestety marnej jakości. I tutaj mam do was drodzy forumowicze małą prośbę: Czy ma ktoś z was w swoim posiadaniu plany tegoż karabinu, lub wie gdzie można je znaleźć?
P.S. W internecie podano, że lufa ma dł 721mm. Czy poprawnie zaznaczyłem tą część na powyższym rysunku?
P.P.S. Model wykonam w wakacje, gdy będę miał o wiele więcej czasu, ale wolę zaprojektować model już teraz, aby mieć już gotowe arkusze.
P.P.P.S. Do jakiej kategorii taki model można zaliczyć? Do figurek, czy artylerii bez własnego napędu?
Pozdrawiam.
Radomski Klub Modelarsko-Historyczny SOKÓŁ
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Coalbrookdale locomotive 1802 rysunki złożeniowe 30%
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
wiec jako zagorzały fan tego typu modeli i jako że się trochę na tym znam ;) powiem
1.dobrze zaznaczyłeś długość lufy..
2.będizesz miał sporo zabawy z nim i polecam wzmocnienia dać bo dobrze wiem że akurat taki model często jest "używany" (w sensie pokazywany)
3 ,czy na pewno masz miejsce na takiego maxiora w 1;1 ? :P to trochę miejsca zajmuje
4.jak z wagą ,jak oryginał ,czy jak karton?
jak masz wszelkie pytania odnośnie tej broni to wal do mnie:) zawsze chętnie pomogę
sam aktualnie gonie z garandem w 1;1
a jeszce polecałbym sie "uzbroić" w mała ksiazeczke TBIU. numer z maximem
1.dobrze zaznaczyłeś długość lufy..
2.będizesz miał sporo zabawy z nim i polecam wzmocnienia dać bo dobrze wiem że akurat taki model często jest "używany" (w sensie pokazywany)
3 ,czy na pewno masz miejsce na takiego maxiora w 1;1 ? :P to trochę miejsca zajmuje
4.jak z wagą ,jak oryginał ,czy jak karton?
jak masz wszelkie pytania odnośnie tej broni to wal do mnie:) zawsze chętnie pomogę
sam aktualnie gonie z garandem w 1;1
a jeszce polecałbym sie "uzbroić" w mała ksiazeczke TBIU. numer z maximem
Witam.
Co do "Typów Broni I Uzbrojenia" to poszukałem tutaj i nie znalazłem numeru z maximem, chyba, że nie robili aktualizacji. Czy możesz podać numer, w którym jest maxim?
Lecz przydałoby się parę zdjęć wnętrza mechanizmu, ponieważ takowych nie posiadam (tylko parę luźnych części).
Wyszlifuję papierem nr.1500, pomaluję natryskowo metalizerem, wypoleruję, polakieruję metalizer (aby się nie ścierał i aby odseparować go od kolejnych warstw), pomaluję farbą olejną lub modelarską na zielony kolor i w paru miejscach wyszlifuję farbę, aby ukazać goły metal w paru miejscach.
Co do "Typów Broni I Uzbrojenia" to poszukałem tutaj i nie znalazłem numeru z maximem, chyba, że nie robili aktualizacji. Czy możesz podać numer, w którym jest maxim?
Model postaram się wykonać z wnętrzem. Znalazłem fajną animację ukazującą działanie mechanizmu:A model chcesz wykonać z "wnętrzem" czy tylko wizualnie poprawnie.
Lecz przydałoby się parę zdjęć wnętrza mechanizmu, ponieważ takowych nie posiadam (tylko parę luźnych części).
Zaprojektuję dość gęsty szkielet z kartonu 1mm (niedaleko znalazłem w papierniczym wspaniały karton modelarski-format A2), który kilkakrotnie polakieruję natryskowo, aby go utwardzić. Po oklejeniu wyszpachluję z umiarem niektóre elementy (zwłaszcza końce karbów w chłodnicy).Będziesz miał sporo zabawy z nim i polecam wzmocnienia dać bo dobrze wiem że akurat taki model często jest "używany"
Wyszlifuję papierem nr.1500, pomaluję natryskowo metalizerem, wypoleruję, polakieruję metalizer (aby się nie ścierał i aby odseparować go od kolejnych warstw), pomaluję farbą olejną lub modelarską na zielony kolor i w paru miejscach wyszlifuję farbę, aby ukazać goły metal w paru miejscach.
Mam niezagospodarowaną całą antresolę w domu, która czeka na coś dużego . Niestety nie posiadam dokładnych wymiarów(porównując dł. lufy która jest dana można wiele wyliczyć, ale nie będą to dokładne wymiary), ale jeśli nie znajdę wymiarów w TBiU, to mam nadzieję, że OldMan coś pomoże (o ile modelu nie zabrały żule na złom)Czy na pewno masz miejsce na takiego maxiora w 1;1 ? :P to trochę miejsca zajmuje
Oczywiście jak karton. 64,5 kilo Dom by się zawalił, nie mówiąc o modelu.Jak z wagą ,jak oryginał ,czy jak karton?
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Maxim był codziennie chowany do sklepu, a w czasie ekspozycji przytwierdzony porządnym łańcuchem do latarni.Sebb pisze:ale jeśli nie znajdę wymiarów w TBiU, to mam nadzieję, że OldMan coś pomoże (o ile modelu nie zabrały żule na złom)
Jutro postaram się coś dowiedzieć na ten temat.
Pozdrawiam, Krzysztof "OldMan" Motyczyński
Witam.
Tak więc problem rozwiązał się sam. Dzięki Kamil za podsunięcie pomysłu z biblioteką wojskową.
Znalazłem w Centralnej Bibliotece Wojskowej w Warszawie trzy książki z 1951 roku. traktujące o tm karabinie:
1.Instrukcja piechoty. 7,62 mm ciężki karabin maszynowy systemu Maxim wz. 1910 Cz.1 168s.
2.Instrukcja piechoty. 7,62 mm ciężki karabin maszynowy systemu Maxim wz. 1910 Cz.2 84s.
3.Instrukcja uzbrojenia. Naprawa 7,62 mm ciężkiego karabinu maszynowego syst. "Maxim" wz. 1910 212s.
Niestety mają sygnaturkę archiwum i nie można ich wynosić.
Postaram się je kiedyś zkserować, lub chociaż przejrzeć jak będę w Warszawie.
Pozdrawiam.
Tak więc problem rozwiązał się sam. Dzięki Kamil za podsunięcie pomysłu z biblioteką wojskową.
Znalazłem w Centralnej Bibliotece Wojskowej w Warszawie trzy książki z 1951 roku. traktujące o tm karabinie:
1.Instrukcja piechoty. 7,62 mm ciężki karabin maszynowy systemu Maxim wz. 1910 Cz.1 168s.
2.Instrukcja piechoty. 7,62 mm ciężki karabin maszynowy systemu Maxim wz. 1910 Cz.2 84s.
3.Instrukcja uzbrojenia. Naprawa 7,62 mm ciężkiego karabinu maszynowego syst. "Maxim" wz. 1910 212s.
Niestety mają sygnaturkę archiwum i nie można ich wynosić.
Postaram się je kiedyś zkserować, lub chociaż przejrzeć jak będę w Warszawie.
Pozdrawiam.
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
- Sebastian B.
Fotki Kata
http://www.mikromodele.fora.pl/viewtopic.php?t=171
Szkic od kolegi Cięciwy
http://img221.imageshack.us/my.php?image=650502bk6.png
Mam nadzieję że cosik się przyda .
http://www.mikromodele.fora.pl/viewtopic.php?t=171
Szkic od kolegi Cięciwy
http://img221.imageshack.us/my.php?image=650502bk6.png
Mam nadzieję że cosik się przyda .
Teoretyk ostatnio...
Witam.
Zdjęcia na pewno się przydadzą i wniosą coś do modelu, chociaż szkic przedstawia model 08, który nie posiada charakterystycznej dla wz.1910 podstawy Sokołowa. Niestety nadal brakuje mi rzutu rysunkowego lub chociaż zdjęcia zrobionego idealnie od przodu karabinu, ponieważ muszę określić jego szerokość, oraz kształt osłony. Co do pomysłu z muzeum, to jestem teraz w Krakowie i nie wiem gdzie coś takiego można znaleźć.
Pozdrawiam.
Zdjęcia na pewno się przydadzą i wniosą coś do modelu, chociaż szkic przedstawia model 08, który nie posiada charakterystycznej dla wz.1910 podstawy Sokołowa. Niestety nadal brakuje mi rzutu rysunkowego lub chociaż zdjęcia zrobionego idealnie od przodu karabinu, ponieważ muszę określić jego szerokość, oraz kształt osłony. Co do pomysłu z muzeum, to jestem teraz w Krakowie i nie wiem gdzie coś takiego można znaleźć.
Pozdrawiam.
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
-
Maxima można obejrzeć w Muzeum ZBOWiD-u w Nowej Hucie.
Tutaj pierwsze zdjęcie w drugim rzędzie (na dole strony). Nie wiem czy to ten typ, o który Ci chodzi.
Tutaj pierwsze zdjęcie w drugim rzędzie (na dole strony). Nie wiem czy to ten typ, o który Ci chodzi.