*[Relacja/Samolot] Hawker Hurricane AH 1/2002

Zakończone relacje i galerie gotowych modeli.

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
VIPER GTS-R
x 1

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: VIPER GTS-R »

Witam!
Fotki miały być jutro, a jak wyszło, wszyscy widzą. Niestety okres przed sesją zimową na moim wydziale zawsze tak wygląda :roll: Ale dość narzekań-coś tam powstało przez te 9 dni. Niewiele co prawda, ale zawsze. Zresztą pośpiech to jest wskazany przy łapaniu pcheł ;-) Skleiłem fotel i drążek, więc kokpit powoli się kończy. Fotki:

Obrazek

Obrazek

Drążek zrobiony jest ze struny gitarowej, bo nie chciało mi się bawić w nawijanie. Co prawda trochę nerwów zjadłem na formowaniu dość sztywnego drutu, ale jakoś to poszło. Lata świetlne od poziomu Grabcia, ale chyba też najgorzej nie jest.

Obrazek

To tyle z placu boju-mam nadzieję, że następna aktualizacja już się tak nie opóźni!
Pozdrawiam! :papa:

PS. Zdjęcia w relacji P11 są już zamienione. Zapraszam do przejrzenia tych którzy nie widzieli! Do Ansaldo i Albatrosa uaktualnienie będzie po powrocie z ferii, bo wszystkie zdjęcia z tych relacji mam w domu.
rowin
x 85

Post autor: rowin »

czesc

śmiesznie wygląda ta końcówka od dźwigni regulacji fotela :) czegoś takiego nie było, po prostu była rurka (jak ręczny w trabancie) pomalowana na na kolor IG RAF czyli rafowski zielony, jak cała kabina...
a tutaj foto, nawet od wersji mkI :)
Obrazek

i jeszcze chyba nie zrobiłeś retuszu na kratownicy po lewej stronie, tam gdzie koło regulacji trymera...

poza tym mi się bardzo podoba tak trzymaj :)

powodzenia w sesji!!!!
Awatar użytkownika
VIPER GTS-R
x 1

Witam!
W sobotę zarezerwowałem sobie troszkę czasu i skleiłem tablicę przyrządów. Bez fajerwerków-taka zwykła, płaska. Jedyne co poprawiłem to zalałem zegary lakierem, choć na zdjęciach nie jest to zbyt widoczne. Orczyk też już na swoim miejscu.
rowin:Retuszuję wszystkie części przed sklejeniem. Na kratownicę tak padł akurat flesz, że wydaje się biała, ale jest z retuszem. Fotograf zawalił ;-)
dzięki za zdjęcie kokpitu-"ręczny" :zeby: został poprawiony.

A teraz:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy okazji naszła mnie mała refleksja. Jak zobaczyłem, co wyprawia Piter Cz., to stwierdziłem, że czas kończyć z modelarstwem-od dziś zostaję hodowcą bażantów :haha:
Tym optymistycznym akcentem kończę dzisiejszy odcinek.
Awatar użytkownika
VIPER GTS-R
x 1

Witam!
Jeden egzamin zdany-drugi w poniedziałek. W ramach odprężenia skleiłem sobie dzisiaj troszkę kadłuba. Niestety, chyba faktycznie byłby lepszy ze mnie hodowca bażantów, bo modelarz ze mnie nijaki :( Strzeliłem sobie w modelu pięknego babola-na zdjęciu zaznaczone w czerwonej ramce.

Obrazek

Za mocno dociąłem część i wyszło jak wyszło-czyli tragicznie :evil:
No nic, jest jak jest i tyle :(

Reszta zdjęć już wygląda znacznie lepiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Łączenia poszycia wyszły nieźle, oczywiście oprócz tamtego babola :roll:
Może dalej będzie lepiej? Ja się będę starał, co z tego wyjdzie zobaczymy dalej.
rowin
x 85

bardzo ładnie!!!! a babolem się nie przejmuj, dojdzie wlot powietrza do gaźnika i oklejki skrzydeł i wszystko nie będzie się tak rzucało w oczy!!!!

tak trzymać
Awatar użytkownika
VIPER GTS-R
x 1

Witaj ludu pracujący!
Melduję, że prace w hangarze zostały wznowione, jako że wróciłem studiować
dalej.
O samym modelu nie ma się co rozpisywać-wszystko ok. Jak zwykle musiałem coś zepsuć, więc wybór padł na słynny garb. Jakoś udało mi się zalepić szczelinę, ale wygląda to tak sobie i niestety jest mały przeskok :roll: . Zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Całość tak się prezentuje:

Obrazek

Obrazek

Do następnego odcinka!
Awatar użytkownika
VIPER GTS-R
x 1

Witam ponownie!
Troszkę czasu wolnego jeszcze jest, więc sklejam :D Dziś całkiem sporo do pokazania.
Dokleiłem resztę segmentów kadłuba

Obrazek

Obrazek

Usterzenie pionowe rozdzielone-szczegóły

Obrazek

Ster kierunku wygląda następująco-przeróbka została ograniczona do minimum. Ma to po przyklejeniu wyglądać w miarę i tyle.

Obrazek

Obrazek

Po złożeniu w całość-chyba nie najgorzej?

Obrazek

Cały kadłub prezentuje się tak

Obrazek

Obrazek

Niestety przez przetłoczenia poszycia jeden z segmentów lekko się zapadł u dołu :( W rzeczywistości nie jest to za bardzo widoczne, ale jednak jest-zwłaszcza na zdjęciach :roll:

A tu jeszcze połączenia kadłuba, które staram się w tym modelu szpachlować wikolem
Obrazek
Obrazek

Na dzisiaj tyle wieści z hangaru!
Awatar użytkownika
VIPER GTS-R
x 1

Witam!
Hurek dorobił się usterzenia wysokości-niestety lotów niskich,a w zasadzie to gleba na całego, ale o tym dalej.

Szczegóły przeróbki steru i statecznika
Obrazek

No i widoczki na moją klęskę
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wyszło to do d. Kombinacji i przymiarkom nie było końca, w wyniku czego części wyszły wymęczone. Ogólnie czuję niedosyt-można to było zrobić lepiej :oops:

A tak to wygląda zamontowane do kadłuba
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przynajmniej montaż do kadłuba wyszedł bezproblemowo-wszystko pasowało idealnie :D

Tradycyjnie jeszcze fotki kadłuba
Obrazek

Obrazek

Teraz na torturach znalazły się oklejki usterzenia-mam nadzieję, że wyjdą lepiej.
Awatar użytkownika
laszlik
x 112

Post autor: laszlik »

Chyba trochę przesadzasz z tą samokrytyką. Nie wyszło wcale źle moim zdaniem. Oddzielanie sterów od stateczników nie jest łatwą sprawą i najlepiej mieć do tego dwa egzemplarze jednego modelu. Ja uważam że wyszło dobrze i nie masz sięczego wstydzić.
Dawaj do przodu!
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?

ZŁO SQUAD
rowin
x 85

Uważam tak samo jak laszlik...jak na element wykonany z jednej wycinanki to wyszło super...ale właśnie mnie zastanawia jak zrobiłeś to, że w sterach wysokości Ci nie zabrakło nadruku (ze względu na jego opuszczenie)...wydaję mi się że po prostu skróciłeś element, mam racje??

dobrze idzie...uważaj teraz na oprofilowanie statecznik pionowy-poziomy..trudny element, ale trzymam kciuki :) powodzenia!!
ODPOWIEDZ