dzięki za opinie
Więc co do porównywania to ja twój model traktuje jako swego rodzaju monografie tego okrętu. Ze względu na to że nie buduje dla siebie, nie zakupywałem żadnej dodatkowej lektury, a przydałaby się.jhradca pisze:sq2ihw! Porównywanie się z moim modelem nie ma sensu (jakkolwiek jest mi bardzo miło) gdyż różnica w skali jest zbyt duża. Moim zdaniem jak na takie maleństwo model wygląda fajnie a jedyna obawa to efekt po pomalowaniu. Nawet tak zdetalizowany dzięki blaszkom model może mocno stracić przez niewłaściwie przygotowaną powierzchnię (ślady kleju, dziury i rysy, niedoszlifowanie, paprochy, nieodtłuszczenie itp.)
Zwróć na to uwagę, bo to wszystko wylezie po pociągnięciu farbą, szczególnie chodzi mi o pomost nawigacyjny (sterówka) a najbardziej jego tył oraz o pomost sygnałowy.
Co do braku komentarzy, to tym się nie przejmuj, popatrz raczej na ilość wyświetleń.
Co do przygotowania powierzchni pod farbę to utrafiłeś w sedno. Od początku weekendu to siedzę przy modelu z lupą i z takimi własnej produkcji narzędziami i staram się wyrównywać, gładzić, doszpachlowywać...
Tak wygląda zestaw do usuwania nierówności:
A tak efekt jego działania:
Jak widać wnętrze mostka zostało pomalowane na biało. Zdecydowałem się na taki kolor, pomimo że jest błędny - powinien być jasno-szary ale po pomalowaniu na szaro zupełnie nic by wewnątrz nie było widać. A tak to domaluje jeszcze tylko ciemniejszym kolorem pilersy, kolumnę steru i kompasu, ster na brąz i pokrywę kompasu miedzianym i koniec sterówki. Jestem świadomy że jeszcze nie jest wszystko ok ale jak widać staram się nad tym pracować .
Czekam na komentarze