Parowóz pospieszny Pm2
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Parowóz pospieszny Pm2
Chciałbym zaprezentować model parowozu Pm2 opracowany w skali 1/25 przez mojego przyjaciela Marcina Kowalskiego.
Tu zaś kilka słów napisanych przez niego o tym projekcie.
Jest to lokomotywa pospieszna o układzie osi 2-3-1 niemieckiej znormalizowanej serii 03.
Po II wojnie światowej PKP przejęło prawdopodobnie 36 egzemplarzy parowozów 03 z których 34 w październiku 1946 otrzymało
oznaczenie Pm2 i numery inwentarzowe od 1do 34. Najwięcej było ich w DOKP Gdańsk (25 egzemplarzy) DOKP Poznań (8) i Wrocław (1).
Model zaprojektowałem na podstawie niemieckiej dokumentacji zamieszczonej w książce Horsta Troche "Die Baureiche 03", oraz materiałów pozyskanych od kolegów modelarzy z Niemiec. Wykonałem też pełną dokumentację fotograficzną (około 2000 zdjęć) egzemplarza Pm2-34 niszczejącego w Warszawskim Muzeum Kolejnictwa - tam też wykonane zostało opomiarowanie i naniesione różnice między polską a niemiecką serią.
Tender 34D44 również wykonuję na podstawie nienieckich opracowań uwzględniając polską ingerencję zakładów naprawczych
Aktualny postęp prac montażu projektu prezentuję na fotografiach, zestawy kołowe wykonałem z żywicy ale za "matki" posłużyły mi oczywiście kartonowe repliki kół opracowane w wycinance. Wykonanie formy jest proste a proces odlewania zapewnia powtarzalność i szybkość wykonania samych zestawów.
Opracowałem też sporo elementów fototrawionych; takich jak ryflowane pomosty, stopnie itp.
Dodatkowo projekt zawiera elementy umożliwiające wykonanie parowozu BR03 - układ hamulcowy przedniego wózka, dymnica, lampy, armatura.
Model powstaje powoli z dbałością o wierne odwzorowanie detali. Projektowanie wspomagam programem Rhino 3D, gdzie powstaje wirtualna Pm2, a pełna wizualizacja parowozu i jego elementów jasno przedstawia sposób montażu. Program Corel Draw zawiera już kompletny projekt lokomotywy i tendra, teraz pozostaje tylko sklejenie i pomalowanie modelu.
Fotografie prac będę sukcesywnie prezentował w miarę ich postępu.
Marcin Kowalski
Niżej zdjęcia przedstawiające zestawy klocków hamulcowych i różnych elementów które jeszcze nie są wklejone.
Zaś tutaj są elementy które musiały być poprawione - tak zwana "ściana płaczu"
Zdjęcia wykonywałem ja - kopajcik
Tu zaś kilka słów napisanych przez niego o tym projekcie.
Jest to lokomotywa pospieszna o układzie osi 2-3-1 niemieckiej znormalizowanej serii 03.
Po II wojnie światowej PKP przejęło prawdopodobnie 36 egzemplarzy parowozów 03 z których 34 w październiku 1946 otrzymało
oznaczenie Pm2 i numery inwentarzowe od 1do 34. Najwięcej było ich w DOKP Gdańsk (25 egzemplarzy) DOKP Poznań (8) i Wrocław (1).
Model zaprojektowałem na podstawie niemieckiej dokumentacji zamieszczonej w książce Horsta Troche "Die Baureiche 03", oraz materiałów pozyskanych od kolegów modelarzy z Niemiec. Wykonałem też pełną dokumentację fotograficzną (około 2000 zdjęć) egzemplarza Pm2-34 niszczejącego w Warszawskim Muzeum Kolejnictwa - tam też wykonane zostało opomiarowanie i naniesione różnice między polską a niemiecką serią.
Tender 34D44 również wykonuję na podstawie nienieckich opracowań uwzględniając polską ingerencję zakładów naprawczych
Aktualny postęp prac montażu projektu prezentuję na fotografiach, zestawy kołowe wykonałem z żywicy ale za "matki" posłużyły mi oczywiście kartonowe repliki kół opracowane w wycinance. Wykonanie formy jest proste a proces odlewania zapewnia powtarzalność i szybkość wykonania samych zestawów.
Opracowałem też sporo elementów fototrawionych; takich jak ryflowane pomosty, stopnie itp.
Dodatkowo projekt zawiera elementy umożliwiające wykonanie parowozu BR03 - układ hamulcowy przedniego wózka, dymnica, lampy, armatura.
Model powstaje powoli z dbałością o wierne odwzorowanie detali. Projektowanie wspomagam programem Rhino 3D, gdzie powstaje wirtualna Pm2, a pełna wizualizacja parowozu i jego elementów jasno przedstawia sposób montażu. Program Corel Draw zawiera już kompletny projekt lokomotywy i tendra, teraz pozostaje tylko sklejenie i pomalowanie modelu.
Fotografie prac będę sukcesywnie prezentował w miarę ich postępu.
Marcin Kowalski
Niżej zdjęcia przedstawiające zestawy klocków hamulcowych i różnych elementów które jeszcze nie są wklejone.
Zaś tutaj są elementy które musiały być poprawione - tak zwana "ściana płaczu"
Zdjęcia wykonywałem ja - kopajcik
Ostatnio zmieniony pn kwie 09 2007, 20:45 przez kopajt, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepsze modele dopiero przed nami
w produkcji: Endurance (Interstellar)
KMH "Sokół" Radom
KMH "Sokół" Radom
kierowniku - klocki są na razie umieszczone tylko do zdjęć na środkowym renderingu jest docelowy wygląd
Wrzucam parę renderingów przedstawiających niektóre elementy tego parowozu.
Kolejne informacje będą się pojawiać sukcesywnie w miarę sklejania modelu.
Pozdrawiamy
Wrzucam parę renderingów przedstawiających niektóre elementy tego parowozu.
Kolejne informacje będą się pojawiać sukcesywnie w miarę sklejania modelu.
Pozdrawiamy
Najlepsze modele dopiero przed nami
KMH "Sokół" Radom
KMH "Sokół" Radom
- Maverick33
- x 4
- Precyzyjny
- x 25
Marski33 - jak wykonywałeś odlewy kół i innych detali? Czy to tworzywo, żywica, z czego zrobiłeś formę ? Może mógłbyś zamieścić zdjęcia takiej formy.
Pozdrawiam
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Odlewy wykonałem z żywicy dwuskładnikowej a formy z gumosilu.
Matka koła jest kartonowa, usztywniona klejem CA.
Jeżeli jesteś zaineteresowany będa gotowe zestawy do Pm2 oraz wiele innych części wymagających powtarzalności i mogacych sprawić trudności w zrobieniu z kartonu ale to oczywiście alternatywa.
Zdjęcia formy oczywiście mogę zamieścić.
Piękny model Tekapy gratuluje Precyzyjny !
pozdr
Marcin
Matka koła jest kartonowa, usztywniona klejem CA.
Jeżeli jesteś zaineteresowany będa gotowe zestawy do Pm2 oraz wiele innych części wymagających powtarzalności i mogacych sprawić trudności w zrobieniu z kartonu ale to oczywiście alternatywa.
Zdjęcia formy oczywiście mogę zamieścić.
Piękny model Tekapy gratuluje Precyzyjny !
pozdr
Marcin