HMS ONSLOW - relacja
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
HMS ONSLOW - relacja
Jakiś czas temu rozpocząłem budowę niszczyciela HMS Onslow z Modelika. Na początek oczywiście szkielet:
Na dzień dzisiejszy model wygląda tak:
Nadbudówki nie są jeszcze przyklejone, nastąpi to po zmontowaniu relingów na nich i kadłubie.
Następne fotki:
Ze względu na to,że nie posiadam własnego aparatu, następne fotki dopiero po niedzieli.
Na dzień dzisiejszy model wygląda tak:
Nadbudówki nie są jeszcze przyklejone, nastąpi to po zmontowaniu relingów na nich i kadłubie.
Następne fotki:
Ze względu na to,że nie posiadam własnego aparatu, następne fotki dopiero po niedzieli.
HMS ONSLOW - relacja
Postępy prac przy modelu mizerne, ale są zapowiadane fotki z opóźnieniem ale też są.
Powstały relingi na głównych nadbudówkach, pomost i nadbudówka dziobowa połączone:
Kiedy będą następne fotki nie wiem ale postaram się znów pożyczyć aparat.
Brak wprawy przy budowie relingów spowolnił prace, że az się boję relingu na kadłubie
Powstały relingi na głównych nadbudówkach, pomost i nadbudówka dziobowa połączone:
Kiedy będą następne fotki nie wiem ale postaram się znów pożyczyć aparat.
Brak wprawy przy budowie relingów spowolnił prace, że az się boję relingu na kadłubie
Bardzo ładnie Ci wyszło poszycie kadłuba, zarówno poniżej jak i powyżej linii wodnej
Model musi być dobrze opracowany, a do tego staranność i efekt jak na zdjęciach
Powodzenia w dalszej budowie
Pozdrawiam
Model musi być dobrze opracowany, a do tego staranność i efekt jak na zdjęciach
Powodzenia w dalszej budowie
Pozdrawiam
www.forum.fsoptk.pl zapraszam
Orzeszek - model jest bardzo dobrze opracowany, ale i dość trudny ze względu na dużą ilość drobnych i bardzo drobnych części. Wymaga to dokładności i kontroli z rysunkami montażowymi. Iron Duke jest starszym modelem z tego co pamiętam i Onslow jest bardziej szczegółowy mimo różnicy w wielkości.
Nazgul - przy wstawianiu zdjęć pomyliłem kody miniaturek i dlatego zdjęcie nie otwiera się w pełnym rozmiarze. Trzeba kliknąć na zdjęciu jeszcze raz to będzie pełny wymiar.
Nazgul - przy wstawianiu zdjęć pomyliłem kody miniaturek i dlatego zdjęcie nie otwiera się w pełnym rozmiarze. Trzeba kliknąć na zdjęciu jeszcze raz to będzie pełny wymiar.
Saraneth - relingi wykonywałem w sposób następujący. Słupki drut stalowy 0,25 mm, poprzeczki drut miedziany 0,07 mm. Pierwsza poprzeczka od dołu drucik przyklejany na Super Glue standardowo do słupków, górny drucik przyklejany do czoła słupka inaczej mówiąc leży na słupku. Próbowałem wcześniej z drucikiem 0,06 mm ale okazał się zbyt wiotki. Model retuszowany jest farbami wodnymi kryjącymi czyli gwaszami.