Modelarstwo R/C
Moderator: kartonwork
Dla mnie super!
Przez kilka lat budowalem i latalem RC. Teraz raczej tyko sledze ta dziedzine modelarstwa. Mial bym tylko taka sugestie - nowy dzial mozna skierowac do modelarzy zajmujacych sie wszelka forma modeli "ozywionych". Mam na mysli wszystko co lata, plywa i jezdzi ale nie musi byc "na radio". Zalapaly by sie tu moje ukochane orzeszki, moze ktos lata na uwiezi. Nie wydale mi sie zeby byla potrzeba rozbijania tego dzialu na podzialy- nie spodziewl bym sie wielkiego wziecia.
Dobrze by bylo jednak trzymac pewna jednolitosc Naszego Forum- ograniczyl bym sie do modeli redukcyjnych (bez ortodocsji).
Przez kilka lat budowalem i latalem RC. Teraz raczej tyko sledze ta dziedzine modelarstwa. Mial bym tylko taka sugestie - nowy dzial mozna skierowac do modelarzy zajmujacych sie wszelka forma modeli "ozywionych". Mam na mysli wszystko co lata, plywa i jezdzi ale nie musi byc "na radio". Zalapaly by sie tu moje ukochane orzeszki, moze ktos lata na uwiezi. Nie wydale mi sie zeby byla potrzeba rozbijania tego dzialu na podzialy- nie spodziewl bym sie wielkiego wziecia.
Dobrze by bylo jednak trzymac pewna jednolitosc Naszego Forum- ograniczyl bym sie do modeli redukcyjnych (bez ortodocsji).
Pozdrawiam
MarcinS
MarcinS
A dlaczego tylko redukcje ? nie rozumie tej jednolitości forum, przecież forumowicze pokazują czasami modele kartonowe lub plastikowe w rzeczywistości nie istniejących obiektów, np s/f - skoro takie obiekty nigdy w rzeczywistości nie istniały to ciężko w takim przypadku mówić o ich redukcji w przypadku modeli, mamy ich więc nie akceptować na forum ?MarcinS pisze:Dobrze by bylo jednak trzymac pewna jednolitosc Naszego Forum- ograniczyl bym sie do modeli redukcyjnych (bez ortodocsji).
Dokładnie, to nie ma być tylko o redukcyjnych. Sam model to tylko baza dla osprzętu. I czy to jest model redukcyjny od podstaw, czy RTR (ready to run) jakiś samolot czy autko, nie ma znaczenia.
Ważniejsze są nasze doświadczenia z silnikami spalinowymi, elektrycznymi, aparaturami, akumulatorami, ładowarkami itp. Wszystkim niezbędnym do zabawy w R/C. A w co to jest wpakowane ma mniejsze znaczenie.
Ma to być dział o technice R/C.
O budowie modeli małych i dużych mamy inne działy.
Ważniejsze są nasze doświadczenia z silnikami spalinowymi, elektrycznymi, aparaturami, akumulatorami, ładowarkami itp. Wszystkim niezbędnym do zabawy w R/C. A w co to jest wpakowane ma mniejsze znaczenie.
Ma to być dział o technice R/C.
O budowie modeli małych i dużych mamy inne działy.
Jako ze Tomek namawial mnie do zabrania glosu w tym temacie ("w koncu jako teoretykowi - w tej teoretycznej dyskusji wypada :P" ). Moje zdanie jest takie ze fajnie powstanie nastepne forum RC a jest ich kilka juz na innych portalach (modelteam, modelarstwo) bedzie nastepny a forum jest takie jak ludzie ktorzy go tworza. Poczytac zawsze warto chociazby dla rozrywki
Tomasz D. Moje podejscie do modeli s/f itp jest zawarte w dopisku "bez ortodoksji" cyli dlaczego by nie. Jezeli chodzi o modeli RC to zgadzam sie z podejsciem ArturN'a- to jest temat na odzielne forum jezeli chce sie wpakowac wszystko do jednego worka. Zaleta kartonworku (dla mnie)zawsze bylo to ze operujemy w swiecie miniaturyzacji istniejacych obiektow(moze czasem w kinie i w swobodny sposob)
Pozdrawiam
MarcinS
MarcinS
- VIPER GTS-R
- x 1
Myślę Panowie, że spokojnie można ten dział podzielić od razu. Jak ze wszystkim na początku, będzie pewnie troszkę niemrawo, ale jak dział zacznie się rozwijać, to moderatorzy będą mieli full roboty z przenoszeniem tego wszystkiego w odpowiednie miejsca. Myślę, że możecie się pozytywnie zdziwić ilu ludzi, tak jak ja dla przykładu, oprócz modeli redukcyjnych buduje bądź kupuje gotowe modele RC i zacznie pisać.adam2264 pisze: na poczatek wystarczy forum bez podzialow(keine grenzen! ), dopiero jak dzial zyska wieksza popularnosc to moznaby go pokroic.
Hangar:Hurricane
Gotowy:1P11c
2Albatros3Ansaldo 4F1 Benetton Ford 5Chevrolet Monte Carlo SS-skala 1:18
Gotowy:1P11c
2Albatros3Ansaldo 4F1 Benetton Ford 5Chevrolet Monte Carlo SS-skala 1:18