*[Relacja/Okręt] U-booty w 1:25 Hecht, Molch
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Bartosz B.
- x 7
*[Relacja/Okręt] U-booty w 1:25 Hecht, Molch
Hecht
Wybór padł na miniaturowy okręt podwodny Hecht.
Jest to model opracowany w skali 1:25.
Zacząłem budowę zgodnie z instrukcja czyli od torpedy 533mm.
Wręgi okazały się minimalnie za duże, ale drobna korekta papierem ściernym załatwiła sprawę.
Poszczególne elementy torpedy:
Stożkowy „nos” wyoblałem końcówka nożyka, a następnie pędzelka. Klejone klejem bcg, a następnie zaimpregnowane od wewnątrz wikolem.
Torpeda przed lakierowaniem
Po lakierowaniu i uzupełnieniu retuszu.
Miejsca łączenia nie pokazuje bo jest „be” po zatem będzie kompletnie nie widoczne po przyklejeniu torpedy do okrętu. Przy okazji lakierowania torpedy psyknąłem wszystkie arkusze wycinanki.
Wybór padł na miniaturowy okręt podwodny Hecht.
Jest to model opracowany w skali 1:25.
Zacząłem budowę zgodnie z instrukcja czyli od torpedy 533mm.
Wręgi okazały się minimalnie za duże, ale drobna korekta papierem ściernym załatwiła sprawę.
Poszczególne elementy torpedy:
Stożkowy „nos” wyoblałem końcówka nożyka, a następnie pędzelka. Klejone klejem bcg, a następnie zaimpregnowane od wewnątrz wikolem.
Torpeda przed lakierowaniem
Po lakierowaniu i uzupełnieniu retuszu.
Miejsca łączenia nie pokazuje bo jest „be” po zatem będzie kompletnie nie widoczne po przyklejeniu torpedy do okrętu. Przy okazji lakierowania torpedy psyknąłem wszystkie arkusze wycinanki.
Ostatnio zmieniony pn wrz 08 2008, 22:35 przez Bartosz B., łącznie zmieniany 3 razy.
- Bartosz B.
- x 7
- Borowski Rafał
- Bartosz B.
- x 7
- Bartosz B.
- x 7
- Bartosz B.
- x 7
- Bartosz B.
- x 7
Witam
Postanowiłem nieco zmieni kolejność budowy ponieważ stwierdziłem ze wygodniej będzie najpierw dokleić łożę torpedy i pasy które biegną na około kadłuba, mam pewność ze nic nie uszkodzę w czasie dalszej budowy.
Łożę uformowałem namaczając karton rozcieńczonym wikolem, a następnie owijając go na czymś okrągłym (w moim przypadku był to marker).
Postanowiłem nieco zmieni kolejność budowy ponieważ stwierdziłem ze wygodniej będzie najpierw dokleić łożę torpedy i pasy które biegną na około kadłuba, mam pewność ze nic nie uszkodzę w czasie dalszej budowy.
Łożę uformowałem namaczając karton rozcieńczonym wikolem, a następnie owijając go na czymś okrągłym (w moim przypadku był to marker).
- Bartosz B.
- x 7
Prawie ukończyłem statecznik pionowy, brakuje jeszcze kilku części (resztę dokleję po wykonaniu steru kierunku)
Również tutaj zrezygnowałem z wręg bliźniaczych i najpierw skleiłem poszycie na styk z wykorzystaniem pasków. Kolorowy karton na paski pozyskałem ze sklejki która była przeznaczona na cześć 37.
Cały sklejony element formowałem przy pomocy kleju bcg, a następnie wkleiłem w niego odpowiednio pomniejszone wręgi dla usztywnienia konstrukcji.
Tak to wygląda po przyklejeniu do kadłuba:
Również tutaj zrezygnowałem z wręg bliźniaczych i najpierw skleiłem poszycie na styk z wykorzystaniem pasków. Kolorowy karton na paski pozyskałem ze sklejki która była przeznaczona na cześć 37.
Cały sklejony element formowałem przy pomocy kleju bcg, a następnie wkleiłem w niego odpowiednio pomniejszone wręgi dla usztywnienia konstrukcji.
Tak to wygląda po przyklejeniu do kadłuba:
- Bartosz B.
- x 7