*[Relacja/Samolot] Hawker Hurricane AH 1/2002

Zakończone relacje i galerie gotowych modeli.

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

rowin
x 85

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: rowin »

a no "proszę Cię bardzą" :)

Obrazek

w srodku była żarówka o odpowiednim kolorze, a przeszklenie było bez koloru (to jest wersja wczesna mk I, pożniej nie było tego wybrzuszenia na żarówke, tylko było gładkie), właśnie się zastanawiam jak to zrobisz bo kształt troszki skomplikowany i bez wytłaczania nie przejdzie...

te z replik wyglądają tak samo jak podczas wojny, więc możesz robić śmiało, akurat ten element jest taki sam

model dobrze idzie podoba mi się bardzo więc tak trzymaj :)
Awatar użytkownika
VIPER GTS-R
x 1

Post autor: VIPER GTS-R »

Witam!
Mamy długi (nawet bardzo długi :D) łikend, więc ci co siedzą w domach i chorują jak ja, zamiast gdzieś wyjechać-lepią pewnie modele ;-) Jakoś tak wyszło :(, ale przynajmniej budowa idzie do przodu.
Dzięki rowin za zdjęcie-miałem tylko takie w mniejszej rozdzielczości. Twoje bardzo się przydało!
O to co powstało:
Wytłoczyłem owiewki pod światła pozycyjne. Niestety takich fotografii jak Grabciu nigdy nie zrobię, więc nie za wiele widać na tym zdjęciu. Musicie mi uwierzyć na słowo że żarówka jest w środku. Na kilkadziesiąt zdjęć jedno wyszło w miarę :oops:
Obrazek

Dokleiłem też oprofilowanie przejścia centropłat-skrzydło. Wyszło całkiem nieźle :D
Obrazek
Obrazek

Na zdjęciu wyżej widać już wklejone podwozie główne, a tak to wygląda w zbliżeniu
Obrazek

Na reszcie widać już powoli światełko w tunelu-coraz bliżej do końca :!:
Obrazek

Teraz jestem na etapie wykonywania kół. Zdjęcia powinny być niedługo.
Pozdrawiam! :papa:
Awatar użytkownika
Piterski
x 6

Post autor: Piterski »

Viper napisz jak ty tłoczysz takie kształty jak to szkiełko do świateł pozycyjnych no i czym to potem kleiłeś.
W budowie: Halny;
Awatar użytkownika
VIPER GTS-R
x 1

Witam!
Dziś będzie sporo zdjęć, ale pretensje proszę kierować do Piterskiego, bo sam prosił ;-)
Przyspieszony opis tłoczenia w 5 min :lol::
-robimy balsowe kopytko, zalewamy super glutem, szlifujemy aż do gładkiej powierzchni
-wybieramy kawałek folii (spory kawałek); folia powinna być dość gruba
-nad palnikiem gazu grzejemy folię i wytłaczamy nasz kształt
Opis dość lakoniczny, ale może pomoże to zdjęcie:
Obrazek

Szkiełko z lewej strony to pierwsze podejście do tematu świateł. Zwykły kawałek folii zagięty i obcięty do kształtu. Niestety czerwona linia pokazuje wadę takiego rozwiązania-światło ma być wypukłe, a jest tylko linia prosta.
Z prawej strony widać kopytko z balsy. Jest ono zrobione w ten sposób, że jego wymiar jest trochę większy niż docelowa część (zielona obwódka). Zrobiłem tak po to, żeby mieć naddatek materiału przy pasowaniu oszklenia do skrzydła. Tłoczenie odbywa się w łapkach. Dla tego arkusz folii musi być dość spory, chyba że ktoś lubi sadomaso :haha: i chce się koniecznie poparzyć - czego się nie robi dla modelarstwa ;-) Po to też jest właśnie wklejona wykałaczka. Znacznie wygodniej się wytłacza. Sklejamy razem to ustrojstwo za pomocą lakieru, bo glutem pewnie by się plamy porobiły.
To jeszcze żeby nie być gołosłownym przedstawię efekty swojej pracy, coby mi nie wytykali że tylko teoretykiem jestem :haha:

Obrazek
Obrazek

Dla wielbicieli rastra ;-)
Obrazek
Obrazek

Czarna obwódka imitująca uszczelkę to czarny marker na krawędzi wytłoczki. W makro widać wszystkie babole-trochę ich jest, choć jak na pierwszy raz to i tak nie jest źle,a poza tym z 50 cm widać tylko, że są te światła. Zapomniałem dodać-kopytko(dłuższa część lub jak kto woli podstawa) ma promień jednogroszówki.
Uff-chyba wszystko. Mam nadzieję, że to Ci pomoże Piterski. Jeśli nie, to :kiler: Żartowałem oczywiście-jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz. Marny ze mnie tłumacz, ale postaram się-obiecuję :cool:

Po tym tekście ma ktoś jeszcze ochotę na dalszą część relacji? :haha:
Jak jednak tak, to informuję, że zrobiłem kółka i hurek ma na czym już stać:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kola główne mają lekko przerobione felgi, ale bez szaleństw-nacięte są tylko otwory.
Cały hurek wygląda tak:
Obrazek
Obrazek

Na dzisiaj koniec. Dziękuję tym, co wytrwali do końca ;-)
Awatar użytkownika
VIPER GTS-R
x 1

Witam!
Pytań brak, więc jedziemy dalej :twisted:
Zmęczyłem wreszcie kolektory wydechowe-strasznie nie lubię tego typu części, no ale co było robić. Wyszło, jak na moje skromne możliwości, całkiem nieźle, ale to oceńcie sami:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mogło wyjść lepiej, ale co tam.

Chłodnica jest znacznie bardziej przyjaznym elementem do wykonania. Troszkę kombinacji alpejskich było z zamocowaniem do kadłuba, ale się udało ;-) Wygląda to tak:

Obrazek

Cały model wygląda natomiast tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Koniec już niedługo, ale mam teraz taki młyn na uczelni, że pewnie się to wszystko trochę przeciągnie. Czekajcie cierpliwie, model na pewno skończę ;-)
Awatar użytkownika
Piterski
x 6

Powiedz mi Viper tylko czemu te zdjęcia nie są chociaż 800x600. Czyżbyś chciał coś ukryć :chytry:
Awatar użytkownika
laszlik
x 112

Post autor: laszlik »

Piterski, a nie wystarczą Ci takie jak są?
Ja tam wszystko widze bardzo wyraźnie.
Wnerwia mnie tylko ten Fotosik...
A wydechy bardzo ładne. Ogólnie model fajnie wychodzi.
No i widzę Viper, że czerpiesz z dobrych wzorców hahaha!!!
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
Piterski
x 6

laszlik pisze:Piterski, a nie wystarczą Ci takie jak są?
Jest na co popatrzeć i dlatego trochę mi szkoda, że takie niewielkie te zdjęcia. Ja już trochę ślepy jestem :mrgreen:, a lubię sobie popatrzeć na porządna robotę.
Awatar użytkownika
VIPER GTS-R
x 1

Witam!
To chyba będzie ostatni wpis przed końcową sesją zdjęciową ;-)
Powoli do przodu :roll:
Piterski, czy takiej wielkości wystarczą? Nie wiedziałem, że mogą być za małe. Podobnie jak laszlik myślę, że wszystko na nich widać. Skoro jednak udało mi się zwiększyć rozdzielczość bez zbytniego zwiększania rozmiaru, to proszę bardzo. I tak wszystkie babole wyretuszowałem w paint :haha:

Celownik
Obrazek

Jaki jest-każdy widzi. Ten kolorek taki ma być. Na prawdę! Jako materiał wykorzystałem opakowanie po paście Aquafresh (firmę GlaxoSmithKline proszę o kontakt w celu ustalenia honorarium za reklamę :haha: )

Szyba pancerna
Obrazek

Ponieważ nie miałem folii o grubości milimetra, więc postanowiłem pokombinować trochę. Po paru próbach udało się skleić dwa arkusze za pomocą super gluta. Nanosimy 1 warstwę i czekamy, aż wyschnie. Następnie kładziemy 2 warstwę i dociskamy arkuszem folii nr.2. Efekt całkiem niezły jak dla mnie.

Owiewka
Obrazek
Obrazek

Wyszła niestety tak sobie. Pierwszy raz oklejałem wytłoczkę metodą na taśmę dwustronną. Być może mam złej jakości taśmę, choć to chyba kwestia wykonawcy :oops: Następny model chyba będzie miał owiewkę klejoną normalnie.

Coś
Obrazek

Co to jest-pojęcia nie mam. Jak ktoś wie to niech napisze ;-)

A na koniec taka klimatyczna fotka-mi się bardzo podoba :D
Obrazek

I to by było na tyle dzisiaj.
Pozdrawiam :papa:
Adamus93

Post autor: Adamus93 »

Według mnie to pod skrzydłem to podpórka na nogę,bo piloci nie mieli skrzydeł ;).A modelik ładny
ODPOWIEDZ