Panther G / GPM + konwersje żywiczne/

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
PITERPANZER
x 1

Panther G / GPM + konwersje żywiczne/

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: PITERPANZER »

Witajcie.
I na moją starą Panterę przyszła pora.Stała z boku i zbierała kurz ,aż coś mnie ruszyło.
Zimmerit wykonałem dawno temu,podobnie kamuflaż.Teraz doszły elementy żywiczne -wentylatory ,koła napędowe i gąsienice.Wieżyczka dowódcy także została skonwertowana w trakcie pierwszych przeróbek,ale ,że użyłem elementów z AH i King Tigera(już nie pamiętam którego) to nie uniknąłem błędu w postaci 6 peryskopów.Już nie chce mi się tego poprawiać.W stosunku do Pantery z Academy taśma gąsienicy okazała się o 3 ogniwa krótsza.Zimmerit to mieszanka szpachli Famodu i kleju Humbrol.Po nałożeniu i wyschnięciu szpachli nacięcia wykonywałem szpilką obsadzoną w nożu modelarskim.Mieszanka ta daje ciekawe możliwości ,jako ,że struktura jest dość krucha.Efekty odstrzelonego zimmeritu wyglądają tak:
Obrazek Obrazek

Cała Pantera po pomalowaniu zmieniła się radykalnie

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Do końca przebudowy zostało mi jeszcze trochę rzeczy do wykonania.
Pozdrawiam i zapraszam PITERPANZER
ZAPRASZAM NA FORUM BROŃ PANCERNA W SKALI 1-25
Obrazek
Awatar użytkownika
PITERPANZER
x 1

Zdecydowaniu nie mam weny do tego kota,ale cóż. Trochę już i tak spóżnionych fotek.
Koła poprawić mogę tylko z grubsza,a oklejanie kolejnych śrubkami nudne jak jak flaki.

Obrazek

Żywiczne wentylatory pokryte zostały siatkami z zestawu Abera,przy okazji dokonałem próbnych przymiarek siatek i grilli do modelu Pantery G z AH i...z niewielkim marginesem bezpieczeństwa mogę zeznać (przymiarka elementów odbyła się bez wycinania ich z ramki) ,że pasują bardzo dobrze.

Obrazek Obrazek
Obrazek

Przednie "peryskopy"z wycinanki zostały wyrwane jak chwasty,ich miejsce zastąpiły "pancerne" osłony,nad otworami które wyciąłem wcześniej.Teraz w otwory zostaną wklejone żywiczne ,a może fototrawione peryskopy.

Obrazek
To co widzicie na fotkach u góry ,jest już powstępnym malowaniu,a kolejnym etapem jest katorga z lutowaniem łańcuszków do stelażu na zapasowe gąsienice.
I po co mi to było?Nie mogła nadal wyglądać tak ?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
PITERPANZER
x 1

Ostatnia część przynudzania przed urlopem.Wyświetleń widzę trochę jest ,ale komentarzy wogóle.
Walcząc z tą złośliwą materią znalazłem sposób na poprawienie wewnętrznego rzędu kół.Kolejne etapy to ogolenie ośki ze starego dekla,
nowy dekiel z AH z wyciętym środkiem ,by nic nie haczyło ,
Obrazek
wycięty środek uformowany przy pomocy wyklętego przez Kolegów urządzonka,naklejenie śrubek,
Obrazek

wstępne malowanie.
Obrazek

Dziś przetestowałem sposób na śrubki z Draf by uciec od efektu obserwowanego na zdjęciach w zbliżeniu.Widać tu każdy kłaczek i rozdwojenie papieru.Test polegał na nasączeniu ramki z kartonowymi śrubami super glue od strony "wewnętrznej".Efekt wydaję się być raczej pozytywny porównując jakość śrubek na deklach i na zewnętrznym pierścieniu koła nośnego.
Przy okazji dodałem poręcz dowódcy by miał się czego trzymać.
Obrazek Obrazek

Na koniec pomalowane wentylatory(O mały włos nie pociąłem dziś płyty silnikowej ,by jednak ją poprawić,ale obiecuję sobie ,że tego nie zrobię)
Obrazek Obrazek

Tak i oto lewa strona skończona.Wszystkie dekielki i śruby wklejone z wyjątkiem śrub w wewnętrznym rzędzie kół nośnych.Zaoszczędziłem tu ,bo założyłem ,że i tak wszystko spowije warstwa błota.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wszystko pomalowane H93 i H116,następnie nie wiem po co przetarte H53 i zabrudzone pomyjami H33 (i tak teraz wszystko zniknęło pod błotem).
A teraz kolejny patent ,który cieszy mnie od jakiegoś czasu-błoto w spary`u.
Naniosłem je na koła ,szczególnie na wewnętrzny rząd i na wannę.Nadmiar pościerałem pędzelkiem.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na koniec nie mogłem sobie odmówić założenia gąsienicy i ustawienia małej scenki,sorry ,ale było to silniejsze.
Obrazek Obrazek
A teraz pausa i na wakacje !
Obrazek
Awatar użytkownika
SmokHaosu

Post autor: SmokHaosu »

Pamiętasz jak dałeś mi dwa T-34 do rozpoznania który plastik, a który karton :?: :?: Wtedy zgadłem, dzisiaj chyba bym się pomylił :D :D
Awatar użytkownika
PITERPANZER
x 1

Jeszcze przed urlopem zrobiłem próbne podpory błotników wzorując się na blaszce Abera.Okazało się ,że same błotniki mają złe wymiary.
Obrazek Obrazek

Było to tylko kwestią czasu.....Usunąłem błotniki z wycinanki i użyłem błotników również wzorowanych na blaszce Abera.
Obrazek

Zdecydowałem ,że różnicę długości skoryguję na ostatnim elemencie ,w ten sposób będę mógł założyć ekrany takie jak w zestawie Abera.
Tu na zdjęciu plastikowa pantera Academy z błotnikami i ekranami Abera.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
PITERPANZER
x 1

Nowe błotniki już na miejscu.
Obrazek Obrazek Obrazek

Wywierciłem w błotnikach otwory ,będą służyły do centrowania podpór.
Obrazek

Same podpory wycięte w 2D i 3D.Otwory wybijałem wybijakiem,nastepnie nasączyłem brzegi super Glue.Teraz jeszcze tylko poprawka wiertłem i powędrują na swoje miejsce.
Obrazek Obrazek

Prawa strona po wstępnym malowaniu.
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
PITERPANZER
x 1

Kontynuowałem prace nad tym przebrzydłym kotem i im bliżej końca, tym boleśniej doskwiera mi dylemat związany z wadliwą płytą silnikową.Ponowne jej wycięcie wraz z żaluzjami ,a teraz nasączone to wszystko jest cjanoakrylem ,może zakończyć się zniszczeniem pancerza bocznego,a więc i zimmeritu. Zrobiłem nawet przymiarkę płyty z AH ,ale ...... Myślałem nad dodatkowymi żaluzjami zakładanymi pod koniec wojny.
Poprosiłem Kolegów na 1-25SAF by poradzili coś m ą d r e g o ,a nie wymagającego kolejnej szerokiej operacji .

Dzisiaj jednak decyzja już zapadła,konsylium zdecydowało będę( ! ),muszę ( ! )operować.
Przygotowujemy pacjenta do zabiegu.........
Obrazek
Awatar użytkownika
PITERPANZER
x 1

Kompletna społeczna znieczulica.Nikt nie zapytał (poza gg) jak czuje się pacjent ,więc sam powiem.Przeżył operację i dochodzi do siebie.Ma już nowe plecy,oddychać będzie przez wąskie wentylatory ,należne wersji G.Powoli także uzupełnia swoje niedobory w pozostałych miejscach.Fotki po zdjęciu opatrunków .
Obrazek
Awatar użytkownika
PITERPANZER
x 1

Pierwsze fotki z przebiegu operacji .
Wycięcie chorej tkanki nie spowodowało dramatycznych zniszczeń zimmeritu :D
Obrazek Obrazek

Płytę silnikową zaadoptowałem z Pantery AH z niewielką modyfikacja ,polegajacą na obniżeniu żaluzji,tak aby siatka z Abera była po położeniu w płaszczyźnie pokrywy.
Obrazek Obrazek

Wszystko spasowane "na sucho"
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Piterski
x 6

Post autor: Piterski »

Jest coś fascynującego w takim liftingu starego modelu. Jak widać potrafi się przemienić z poczwarki w motyla :D
W budowie: Halny;
ODPOWIEDZ