Coś cienko z tą moją relacją. Rok już minął od rozpoczęcia budowy, ponad pół od ostatniego wpisu i nic
((
Ale czas to już zmienić. Dużo nie skleiłem, ale trochę już można pokazać.
Nadbudówka dziobowa. Wiele nie ma co pisać - zdjęcia są chyba lepsze.
Rozpocząłem od przygotowania sobie zestawu wejściówek. Są prawe i lewe (układ zawiasów), z wytłoczeniami i bez.
Dolny poziom nadbudówki. Najpierw części papierowe, potem drutowanie. Teraz też zrobiłem nadburcie na śródokręciu.
Potem przyszła kolej na osłony pomostów boforsów z żeberkowymi wzmocnieniami. W otwory wzmocnień wkładane były magazynki. Jak je robiłem. Na 100g papierze wyrysowałem kształt wzmocnień z otworami. Spiłowaną blachą wybiłem otwory na macie olfy. Zaimpregnowałem glutem, wyciąłem od zewnątrz. Przykleiłem kawałek po kawałku do osłony.
]
Rozpocząłem też kolejny poziom nadbudówki - jeszcze bez drutologii.
Jak widać na zdjęciach, sporo zmieniło się w stosunku do wycinanki. Pomosty na pierwszym poziomie mają zmieniony kształt, dostosowany do 40mm Boforsów, a nie jak pierwotnie było, do 20 mm Oerlikonów. W konsekwencji dodane zostały małe wystające pomosty na 2 poziomie nadbudówki na celowniki boforsów, dodane zostały małe pomosty w tylnej części nadbudówki, zmienione zostały boczne osłony w połowie drugiej kondygnacji - są z małym stopniem. Dodane zostały ich wewnętrzne wzmocnienia. Jak widać na zdjęciach, zupełnie zostało zmienione wyposażenie na bocznych ścianach nadbudówek, kształt, wielkość i położenioe 2 kondygnacji nadbudówki, usunąłem otwór na maszt (był poza pokładem nadbudówki).
A żeby mi się nie nudziło, to rozpocząłem budowę 40mm Boforsów. Jest tego 5 sztuk, podwójnych. Niezła zabawa. Wzoruję się na Boforsach z Modelikowego Oaklanda, zmieniając je w oparciu o rysunki i zdjęcia. Opisywać wiele nie będę, bo wszystko pokażą obrazki.
Proszę nie przejmować się, że spiralki na lufach są nierówne - nie są przyklejone.
Cały bofors składać się będzie z ok. 100 części. Dla przykładu - celownik na ostatnim zdjęciu to 19 sklejonych ze sobą drutów 0,1 0,2 i 0,3mm - na razie prototypowy, zostało jeszcze 4 takie do zrobienia.
Poza tym jeszcze siedziska obsługi z pedałami spustowymi i wszelkie drobiazgi przy podstawach (silniki silniczki i inne pudełkowate ustrojstwa). Na oko jeszcze 25% części pozostało do zrobienia.