[Relacja] PZL-46 "Sum"

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
Piterski
x 6

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Piterski »

POGADUCHY
Wczoraj jedna aktualizacja z budowy Zero dziś druga. Na kolejne znowu trzeba będzie trochę zaczekać. :)
Uzbierało się trochę tych zdjęć, ale wstawię wszystkie. Nie bardzo mi się chciało w trakcie pracy robić zdjęcia z postępów ze względu na ich czasochłonność. Musicie mi to wybaczyć, ale czas nie z gumy nie rozciągnie się.
Nie ma więc fotografii z glutowania i szlifowania krawędzi natarcia stateczników, a są po pierwszym malowaniu. Samo glutowanie było bardzo symboliczne tylko po krawędzi styku. Klej był nanoszony i rozcierany cieniutkim drucikiem. Wyrównało to nierówności i wzmocniło dość delikatną krawędź natarcia.

Zdjęcia w tej odsłonie nie były wyostrzane jak to miało miejsce dotychczas, stwierdziłem ze nie ma takiej potrzeby. Tylko je wykadrowałem i zmniejszyłem do wymaganego rozmiaru.

RELACJA
Stateczniki są mocowane na metalowych bagnetach. Wykonałem otwory w poszyciu te zaś po jego przymiarce do statecznika poziomego przeniosłem na powierzchnie boczne. W szkielecie też zrobiłem otwory po naklejeniu jednej strony poszycia (tej z dziurami).
Drut jest stalowy fi:0,7-0,8mm takie mocowanie spełnia swoja role doskonale.

Obrazek Obrazek Obrazek

Jak już wspomniałem krawędzie stateczników są po mikroszpachlowaniu i wzmacnianiu SG oraz jednokrotnym malowaniu. Kilka ujęć obu stateczników. Nie jestem jednak zadowolony z efektu. Tak się starałem wykonać zaobloną krawędź, że się zagalopowałem i wyszła mi za gruba :(. Powinna być węższa i bardziej ostra.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

i po założeniu na sucho.

Obrazek Obrazek Obrazek

Stery kierunku są na ukończeniu jeden już cały drugi wymaga sklejenia krawędzi spływu i wygładzenia. Na zdjęciach widać dorobione szkieleciki wewnętrzne i poprzeczki w miejscu "zawiasów". Maja służyć jako punk zaczepienia do przyklejenia steru. Wstępnie chciałem dać tam jakiś drucik, ale zrezygnowałem.

Tochę mi się łapy trzęsły jak to ustawiałem do kupy razem, ale chciałem obejść się bez taśmy maskującej. Stoi siła grawitacji :)

Na tym było by koniec trzeba to wszystko pomalować nanieść szachownice i usterzenie gotowe. Potem już ogon no i najgorsza część modelu.

CDN...
W budowie: Halny;
TREFTOL

Post autor: TREFTOL »

Każda relacja świetna :)

Gratuluję cierpliwości, umiejętności i zazdroszczę DUUUŻOOO wolnego czasu :D
Awatar użytkownika
Piterski
x 6

Post autor: Piterski »

Oj tego czasu właśnie dużo nie ma, a nawet bym powiedział że jest go coraz mniej stąd i takie ślamazarne tempo.
W budowie: Halny;
ODPOWIEDZ