ORP Wicher - 1:100 [relacja z budowy]
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Jhradca mnie ostatnio nurtuje jedno pytanie. Jak zamocować taki element by można go było precyzyjnie szlifować. Trzymanie go w palcach nie da takiej precyzji, a z drugiej strony to są delikatne detale i strach ścisnąć je "mechanicznie". Jak ty to robisz?
W budowie: Halny;
Piterski! Szlifuję w rękach, stąd powierzchnie nie są idealne z punktu widzenia prostopadłości, niestety. Jednak nie problemem jest trzymanie w rękach a ruch ręki przy szlifowaniu. Nawet jak wsadzę element w malutkie imadełko to i tak przy małych powierzchniach pewnym problemem jest osiągnięcie idealnie płaskich i prostopadłych do siebie powierzchni. Jak mi wychodzi minimalnie wypukła powierzchnia to biorę zwinięty w wałeczek papier ścierny i ścieram wypukłość w najwyżśzym punkcie.
Mało precyzyjnie się wyraziłem ale o to mi właśnie chodziło.jhradca pisze:[...]problemem jest [...] ruch ręki przy szlifowaniu [...].
Zaskoczyłeś mnie i tym większy mój podziw dla twojej pracy.
W budowie: Halny;
Niesamowite rzeczy ukazujesz z każdym następnym wpisem. Tylko pogratulować takiej ambicji i zaciętości w dążeniu do jak najwierniejszego oddania prawdy historycznej nie mówiąc o jakości i zdetalizowaniu wykonywanych elementów.
Wczoraj udało mi się zakupić wydanie specjalne magazynu "Militaria XX wieku". Polecam Twojej uwadze obszerny artykuł o Wichrze. Jest wiele zdjęć i rysunków 3D a nawet bardzo ładne zdjęcie wymontowanej armaty nad którą obecnie pracujesz.
Powodzenia M.
Wczoraj udało mi się zakupić wydanie specjalne magazynu "Militaria XX wieku". Polecam Twojej uwadze obszerny artykuł o Wichrze. Jest wiele zdjęć i rysunków 3D a nawet bardzo ładne zdjęcie wymontowanej armaty nad którą obecnie pracujesz.
Powodzenia M.
Metalmic! Dzięki za miłe słowa. Mam ten zeszyt Miltariów. Artykuł jest obszerny, zdjęcia fajne ale rysunki 3D są tylko ładne i niestety nieprzydatne do budowy bo mają wiele błędów. Np. uchwyty na liny na falochronach przed górnymi działami są za blisko siebie i w złym kształcie, brak wind do pocisków tak z przodu jak i z tyłu okrętu (!!!), wadliwa nadbudówka operatora radia i niewłaściwy kształt osłon oraz brak steru, kompasu i telegrafu na tylnej nadbudówce, jakieś dziwactwo na sponsonach pomostu nawigacyjnego zamiast zdwojonych Hotchkissów, niewłaściwe rozrysowane elementy na wyrzutniach torpedowych, zły kształt "czubków" śrub itd. Znam i mam bardziej dokładne rendery Wichra w 3D ale okrętu na stan przed przebudową (niewielką). Swoją drogą one też mają kilka błędów powielonych z Planów Modelarskich, które jednak są generalnie bardzo dobre.