Ralacja Yamato od Hala 3/4 99
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Wszystko ładnie pięknie tylko z czego to zrobić. Tak idealnie prosty drut jest ciężko wykombinować. Będę musiał pokombinować z kartonem to chyba nada się najlepiej lub z grubszą folią pociąć w paseczki i pomalować. Jest też opcja drabinki cięte laserem które mi zostały przeciąć przez środek wzdłuż i to przykleić. Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam Beckett !!!
W stoczni: YAMATO
motto: bez supergluta jak bez ręki :-).
Witam serdecznie !!! Przez te kilka tygodni nadłubałem troszkę. A oto efekty siedzenia po nocach :-).
Tu dorobiłem węże.
Te słupy zrobiłem z metalu. Zostały wytoczone. Z tymi z wycinanki było za dużo babraniny i efekt nie był by tak dobry :-).
Te dwa mniejsze słupki także zostały wytoczone.
A tu rufa.
Zrobiłem w końcu relingi: słupki z drutu miedzianego i na to żyłka wędkarska 0.3 mm.
A tu dziób z flagą na maszcie
a tu okręt w całej krasie
Nadal zastanawiam się jak zrobić te szyny na rufie.
Powoli będe zabierał się za wieże 25 mm i samoloty.
Tu dorobiłem węże.
Te słupy zrobiłem z metalu. Zostały wytoczone. Z tymi z wycinanki było za dużo babraniny i efekt nie był by tak dobry :-).
Te dwa mniejsze słupki także zostały wytoczone.
A tu rufa.
Zrobiłem w końcu relingi: słupki z drutu miedzianego i na to żyłka wędkarska 0.3 mm.
A tu dziób z flagą na maszcie
a tu okręt w całej krasie
Nadal zastanawiam się jak zrobić te szyny na rufie.
Powoli będe zabierał się za wieże 25 mm i samoloty.
Pozdrawiam Beckett !!!
witam
jako że miałem ponad rok przerwy w klejeniu z braku weny i czasu głównie, od 2 miesięcy systematycznie dłubie przy okręcie i zmierzam powoli do finału. W końcu opracowałem szyny rufowe oraz obrotnice. Szyny wykonałem z drutu stalowego 1mm naklejonego na prostokąciki o wymiarze 1mm na 2mm w odstępach co 5 mm. A oto co nadłubałem:
Teraz systematycznie do końca budowy będę wstawiał fotki.
jako że miałem ponad rok przerwy w klejeniu z braku weny i czasu głównie, od 2 miesięcy systematycznie dłubie przy okręcie i zmierzam powoli do finału. W końcu opracowałem szyny rufowe oraz obrotnice. Szyny wykonałem z drutu stalowego 1mm naklejonego na prostokąciki o wymiarze 1mm na 2mm w odstępach co 5 mm. A oto co nadłubałem:
Teraz systematycznie do końca budowy będę wstawiał fotki.
Pozdrawiam Beckett !!!
witam,
czemu sądzisz że Twoja wersja jest lepsza od wersji z'04?
Pozdrawiam
czemu sądzisz że Twoja wersja jest lepsza od wersji z'04?
Pozdrawiam
W budowie:
Christie 1921, HMS Victory, MM Chwilowa przerwa
Skończone:
Budynek bliźniaczy, 4TP (PZInż.140) MM
Christie 1921, HMS Victory, MM Chwilowa przerwa
Skończone:
Budynek bliźniaczy, 4TP (PZInż.140) MM
Nie podoba mi się dlatego że kolor okrętu jest za ciemny (chyba że ktoś będzie malował cały okręt). Po drugie nie wprowadzono tam żadnych konkretnych zmian w stosunku do wersji 99. Dobre jest tylko to że w końcu dodali ożebrowanie do pływaków wodnosamolotów. Na plus są też bardziej zrozumiałe rysunki montażowe. Jak bym miał sklejać jeszcze raz Yamato wybrał bym ponownie wydanie z 99.
Pozdrawiam Beckett !!!