Forma z wosku ?
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Forma z wosku ?
Witam!
jest to mój pierwszy temat, więc jak dałem go gdzie indziej to przepraszam.
Mam pytanie. Czy jest możliwie zrobienie formy z wosku (normalnie roztopić świeczkę i zalać potrzebny mi przedmiot (zamiast silikonu).
Jak wyschnie to wlać to formy żywice. Jeśli jest to możliwe to jaką najlepiej wybrać ?
jest to mój pierwszy temat, więc jak dałem go gdzie indziej to przepraszam.
Mam pytanie. Czy jest możliwie zrobienie formy z wosku (normalnie roztopić świeczkę i zalać potrzebny mi przedmiot (zamiast silikonu).
Jak wyschnie to wlać to formy żywice. Jeśli jest to możliwe to jaką najlepiej wybrać ?
Jak to twoje początki i nie chcesz odlewać skomplikowanych części to może silikon sanitarny (montażowy). Możesz go kupić w sklepie z hydrauliką. Jest dostępny w dużych tubach do pistoletu, ale jest też w takich małych tubkach jak maść (koszt około 2-3 PLN). Gdzieś czytałem że ktoś tak robi. Formę izoluje mydlinami. Osobiście nie próbowałem, ale jak chcesz to zobacz może coś z tego wyjdzie.
Forma z gliny lub gipsu nadaje się jedynie do wykonania odlewu jakiejś płaskorzeźby. A na formy do odlewania elementów z żywic chyba jakiś gumosil się stosuje. Ale to są bardzo drogie materiały. Podejrzewam, że stosowanie tańszych zamienników jakkolwiek możliwe nie da takiego efektu jak materiały specjalnie w tym celu przeznaczone. Tyle teoretyzowania bo odlewaniem jeszcze się nie zajmowałem.
Wszystko zależy od tego jak skomplikowane elementy chcesz odlewać.
Jak już Ci pisali na początek wystarczy do prostych odlewów zwykły silikon.
Nie zrażaj się niepowodzeniami - bo będą na 100%
przypuszczalnie uda Ci się zrobić dopiero 4-5 odlew, wtedy można zacząć myśleć o elementach bardziej skomplikowanych.
Jak już Ci pisali na początek wystarczy do prostych odlewów zwykły silikon.
Nie zrażaj się niepowodzeniami - bo będą na 100%
przypuszczalnie uda Ci się zrobić dopiero 4-5 odlew, wtedy można zacząć myśleć o elementach bardziej skomplikowanych.
- Konan Barbarzyńca
Załóżmy że już mam formę gotową z tamtego silikonu i chcę teraz zrobić odlew .....czy coś takiego by się nadało (u mnie w sklepie modelarskim jest tylko taka...zobacze jescze może w motoryzacyjnym)
[url=http://wamod.w.interia.pl/oferta.html /]
=== żywica epoksydowa Epidian 52 + utwardzacz Z-1 (100gram 5zł)
[url=http://wamod.w.interia.pl/oferta.html /]
=== żywica epoksydowa Epidian 52 + utwardzacz Z-1 (100gram 5zł)