Model na telewizor - czyli Px48
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
No model wygląda świetnie... rzecz jasna już sama relacja na forum skłoniła mnie do zakupu Px
Mam jedno pytanie: Patrząc na czyste klejenie i perfekcyjne dopasowanie... jakich rodzajów kleju Pan używa? I jakie do czego ? Szczególnie interesowałoby mnie czym kleić nity?
Mam jedno pytanie: Patrząc na czyste klejenie i perfekcyjne dopasowanie... jakich rodzajów kleju Pan używa? I jakie do czego ? Szczególnie interesowałoby mnie czym kleić nity?
Pozdrawiam Błażej
Warsztat:
Dworzec Rybnik 1856r.
Warsztat:
Dworzec Rybnik 1856r.
Cieszę się, że model się podoba
Używam następujących klejów :
Moment kleber (rodzaj butaprenu, ale bez toluenu) firmy Henkel - do podklejania dużych elementów kartonem.
Kropelka - wiadomo, przyklejam tym druciki.
BCG - sklejanie modelu w całość, zwijanie elementów, naklejanie nitów.
Wikol (w zasadzie dowolny klej do paneli) - naklejanie kamyczków na podstawki, przyklejanie elementów do modelu (w tym nawet tworzywowych, jak kawałki izolacji drutu). Przed malowaniem farbami wikolu używam również jako podkładu np. całe koła, można użyć go zamiast szpachlówki.
Używam następujących klejów :
Moment kleber (rodzaj butaprenu, ale bez toluenu) firmy Henkel - do podklejania dużych elementów kartonem.
Kropelka - wiadomo, przyklejam tym druciki.
BCG - sklejanie modelu w całość, zwijanie elementów, naklejanie nitów.
Wikol (w zasadzie dowolny klej do paneli) - naklejanie kamyczków na podstawki, przyklejanie elementów do modelu (w tym nawet tworzywowych, jak kawałki izolacji drutu). Przed malowaniem farbami wikolu używam również jako podkładu np. całe koła, można użyć go zamiast szpachlówki.
Witaj Alexandr! Widziałem już na Waszym forum że zaczynasz budować ten model. Mój malowałem farbami Humbrol:
czarne 85 satin
zielone 163 satin
czerwone - mieszam 19 (gloss) i 174 (satin)
Jako czerwonego możesz użyć pactry (nie pamiętam numeru).
Jeżeli jednak model malujesz to możesz wybrać inne malowanie. Według mnie najładniej wygląda cały czarny...
czarne 85 satin
zielone 163 satin
czerwone - mieszam 19 (gloss) i 174 (satin)
Jako czerwonego możesz użyć pactry (nie pamiętam numeru).
Jeżeli jednak model malujesz to możesz wybrać inne malowanie. Według mnie najładniej wygląda cały czarny...