[Relacja] ORP Błyskawica MM 97r
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
[Relacja] ORP Błyskawica MM 97r
Witam w kolejnej relacji.
Chciałbym przedstawić kolegą budowę niszczyciela ORP Błyskawica wydawnictwa Mały Modelarz . Model został wydany w 1997 roku a autorem opracowania jest Roman Kobierski. Wersja w której opracowano model przedstawia stan Błyskawicy z 1944 roku.
Okręt sklejam od paru tygodni. Na początku skleiłem nadbudówkę dziobową.
Następnie wziąłem sie za szkielet. Nie było w nim żadnych większych błędów. Wszystkie wymiary były w miarę do zaakceptowania . Przy oklejaniu poszycia zastosowałem technikę którą polecał autor modelu a więc na wręgi nakleiłem paski papieru. Oklejanie zacząłem od śródokręcia posuwajac się do dziobu i rufy.
Po dnie przyszła pora na burty.
.
Jako że dysponuje pozostałościami burt postanowiłem wykonać we własnym zakresie pasy pancerza.
Na koniec systematycznie aż powoli powstają wszelakie drobne elementy. Mam juz sklejoną szalupę i motorówkę.
.
Pozdrawiam
Chciałbym przedstawić kolegą budowę niszczyciela ORP Błyskawica wydawnictwa Mały Modelarz . Model został wydany w 1997 roku a autorem opracowania jest Roman Kobierski. Wersja w której opracowano model przedstawia stan Błyskawicy z 1944 roku.
Okręt sklejam od paru tygodni. Na początku skleiłem nadbudówkę dziobową.
Następnie wziąłem sie za szkielet. Nie było w nim żadnych większych błędów. Wszystkie wymiary były w miarę do zaakceptowania . Przy oklejaniu poszycia zastosowałem technikę którą polecał autor modelu a więc na wręgi nakleiłem paski papieru. Oklejanie zacząłem od śródokręcia posuwajac się do dziobu i rufy.
Po dnie przyszła pora na burty.
.
Jako że dysponuje pozostałościami burt postanowiłem wykonać we własnym zakresie pasy pancerza.
Na koniec systematycznie aż powoli powstają wszelakie drobne elementy. Mam juz sklejoną szalupę i motorówkę.
.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob kwie 12 2008, 11:33 przez ramm, łącznie zmieniany 1 raz.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
A jeszcze zapytam o miejsce u góry przy prawej drabince (i lewej trochę też) na tym zdjęciu.
http://i245.photobucket.com/albums/gg54 ... az1133.jpg
Ta ostra zieleń rzuca się w oczy trochę : )
Ja jestem początkującym modelarzem i pewnie dlatego do retuszu od jakiegoś czasu (od połowy drugiego modelu) używam 12 kolorowych plakatówek. Nieźle "zipią" i na moje umiejętności spisują się doskonale.
Zapytam dlaczego akwarele? To przecież farby wodne ,a woda rozmiękcza papier. ramm czy mógłbyś mi łopatologicznie wyjaśnić? (:
http://i245.photobucket.com/albums/gg54 ... az1133.jpg
Ta ostra zieleń rzuca się w oczy trochę : )
Ja jestem początkującym modelarzem i pewnie dlatego do retuszu od jakiegoś czasu (od połowy drugiego modelu) używam 12 kolorowych plakatówek. Nieźle "zipią" i na moje umiejętności spisują się doskonale.
Zapytam dlaczego akwarele? To przecież farby wodne ,a woda rozmiękcza papier. ramm czy mógłbyś mi łopatologicznie wyjaśnić? (:
Jak widać na tym zdjęciu http://i245.photobucket.com/albums/gg54 ... raz962.jpg po sklejeniu powstała mi 1mm szpara. Ten pokład powinien dolegać do nadbudówki a u mnie był za krótki. Wstawiłem tam trochę podciętego kartonu i wyretuszowałem. Do retuszu używam pędzelka 00 i wcale nie mam problemu ze zmiękczaniem papieru. Spróbuj a sie przekonasz. A akwarele dlatego bo łatwo sie kolory miesza.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Relingi
Przed przyklejeniem pokładu do nadbudówki lub do kadłuba najlepiej wykonać w nim otwory pod nasze słupki. Ja wykorzystuje do tego malutką igiełkę, a czasami wiertło 0,4 mm
Słupki wkładamy w dziurki i przyklejamy od strony niezadrukowanej spuer glue. W przypadku jeżeli ma być widoczny spód pokładu odcinamy naddatek.
Następnie każdy słupek czyszczę watą nasączoną odrobiną alkoholu, aby pozbyć się brudu oraz tłuszczu, który utrudniłby nam klejenie.
Na pierwszy słupek naklejam w odpowiedniej wysokości żyłkę wędkarską, naciągam ją równo aż do ostatniego słupka i tam też przyklejam.
Cążkami do paznokci odcinam naddatek oraz maluję całość, farba przyklei nam niedoklejone części
Jako słupki zastosowałem drucik 0,3 mm oraz żyłkę 0,08mm
Przed przyklejeniem pokładu do nadbudówki lub do kadłuba najlepiej wykonać w nim otwory pod nasze słupki. Ja wykorzystuje do tego malutką igiełkę, a czasami wiertło 0,4 mm
Słupki wkładamy w dziurki i przyklejamy od strony niezadrukowanej spuer glue. W przypadku jeżeli ma być widoczny spód pokładu odcinamy naddatek.
Następnie każdy słupek czyszczę watą nasączoną odrobiną alkoholu, aby pozbyć się brudu oraz tłuszczu, który utrudniłby nam klejenie.
Na pierwszy słupek naklejam w odpowiedniej wysokości żyłkę wędkarską, naciągam ją równo aż do ostatniego słupka i tam też przyklejam.
Cążkami do paznokci odcinam naddatek oraz maluję całość, farba przyklei nam niedoklejone części
Jako słupki zastosowałem drucik 0,3 mm oraz żyłkę 0,08mm
Ostatnio zmieniony ndz kwie 20 2008, 22:31 przez ramm, łącznie zmieniany 2 razy.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Żeby otrzymać równą wysokość słupków zrób sobie odpowiednie "narzędzie" -małą tulejkę zwiniętą z papieru o średnicy wewnętrznej trochę większej od średnicy słupka i wysokości takiej jak ma być reling. Wsadzasz taką rurkę na słupek, cążkami obcinasz nadmiar drutu i masz wszystkie słupki równe. A zamiast żyłki polecam drut z cewek - cienki, prosty, ładnie sie klei i dobrze maluje.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Od ostatniej poważniejszej aktualizacji zbudowałem:
a) Napęd (wykonany w standardzie)
b) nadbudówkę rufową
c) górną część nadbudówki dziobowej
d) Oerlikony i relingi
Do ostatniego podpunktu mam jedno ale. Oerlikony sa stanowczo za duże, po sklejeniu mają 1,2 mm (na skalę 1:1 2,4 metra )
a) Napęd (wykonany w standardzie)
b) nadbudówkę rufową
c) górną część nadbudówki dziobowej
d) Oerlikony i relingi
Do ostatniego podpunktu mam jedno ale. Oerlikony sa stanowczo za duże, po sklejeniu mają 1,2 mm (na skalę 1:1 2,4 metra )
☠Rock Honor Ojczyzna☠
W kolejnym etapie budowy zająłem się śródokręciem. Brak schematów sprawia ze części trzeba naklejać na wyczucie.
Polskie niszczyciele typu "Grom" były budowane wg polskich założeń. Jako pierwsze zostały wyposażone w działka Bofors. Umieszczono je w osi okrętu tak, że mogły strzelać wszystkie jednocześnie. Niezwykle nowoczesne wówczas rozwiązanie.
Działka Bofors zaprojektowałem samodzielnie. Nie powalają na kolana
Detale na dziobie Błyskawicy:
.
Polskie niszczyciele typu "Grom" były budowane wg polskich założeń. Jako pierwsze zostały wyposażone w działka Bofors. Umieszczono je w osi okrętu tak, że mogły strzelać wszystkie jednocześnie. Niezwykle nowoczesne wówczas rozwiązanie.
Działka Bofors zaprojektowałem samodzielnie. Nie powalają na kolana
Detale na dziobie Błyskawicy:
.
☠Rock Honor Ojczyzna☠