[Relacja] ORP Błyskawica MM 97r
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Co do świetlików maszynowni postanowiłem ze ich nie będę poprawiał, wyrzutnie torped ukryją mój błąd.
A o to kolejna aktualizacja przy budowie.
Wyrzutnie będzie można obracać ponieważ zamontowałem je na szpilkach. Na rurkach dodałem niestandardowe wyposażenie
Potem przyszła pora na maszt i komin kuchni.
Z ciekawszych rzeczy to by było na tyle. Z nudniejszych i mniej efektownych postały:
drobnica na rufie
kolumny przy nadbudówce dziobowej
drobnica na pomoście bojowym
Mam pytanie do forumowiczów - kto wie jak wyglądała mniej więcej nadbudówka rufowa oraz maszt Błyskawicy w latach 1943-1944.
A o to kolejna aktualizacja przy budowie.
Wyrzutnie będzie można obracać ponieważ zamontowałem je na szpilkach. Na rurkach dodałem niestandardowe wyposażenie
Potem przyszła pora na maszt i komin kuchni.
Z ciekawszych rzeczy to by było na tyle. Z nudniejszych i mniej efektownych postały:
drobnica na rufie
kolumny przy nadbudówce dziobowej
drobnica na pomoście bojowym
Mam pytanie do forumowiczów - kto wie jak wyglądała mniej więcej nadbudówka rufowa oraz maszt Błyskawicy w latach 1943-1944.
Ostatnio zmieniony pt maja 09 2008, 21:15 przez ramm, łącznie zmieniany 1 raz.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Przyszła pora na tratwy. Kolejne zdjęcie przedstawiają etapy ich powstawania
naklejone na tekturkę i wycięte środki pontonów sztuk 26
wyretuszowane krawędzie
sklejone "kanapki" sztuk 13
Do tego etapu sklejało się je przyzwoicie, ale gdy przyszedł czas na oklejenie "kanapek" zaczęły się schody. Wystąpił błąd w projekcie - oklejki tratw są za krótkie.
widoczne powstałe szpray
w każdy otwór wkleiłem przycięty na miarę element.
Kolejne zdjecia to podpory dla tratw oraz przyklejone niektóre tratwy. Pozostałe przykleję po zbudowaniu relingów.
naklejone na tekturkę i wycięte środki pontonów sztuk 26
wyretuszowane krawędzie
sklejone "kanapki" sztuk 13
Do tego etapu sklejało się je przyzwoicie, ale gdy przyszedł czas na oklejenie "kanapek" zaczęły się schody. Wystąpił błąd w projekcie - oklejki tratw są za krótkie.
widoczne powstałe szpray
w każdy otwór wkleiłem przycięty na miarę element.
Kolejne zdjecia to podpory dla tratw oraz przyklejone niektóre tratwy. Pozostałe przykleję po zbudowaniu relingów.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Ten etap prac miał na celu poprawę wyglądu tak aby w miarę możliwości pokazywał stan okrętu z przełomu lat 1943-1944.
Zmieniłem kształt tylnich płyt pomostu bojowego oraz dodałem podstawę radionamiernika
Wywaliłem podpory . Same tratwy przykleiłem do nadbudówki kotłowni.
zielony klocek przerobiłem na ?radar?. Usunąłem podpory dla tratw. Z tyłu nadbudówki zbudowałem wentylatory.
Zmieniłem kształt tylnich płyt pomostu bojowego oraz dodałem podstawę radionamiernika
Wywaliłem podpory . Same tratwy przykleiłem do nadbudówki kotłowni.
zielony klocek przerobiłem na ?radar?. Usunąłem podpory dla tratw. Z tyłu nadbudówki zbudowałem wentylatory.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
-
Witaj ramm, właśnie dziś zacząłem kleić Błyskawice i może byś się podzielił jakimiś cennymi uwagami w moją strone?:). Poprzedni model Koga Elbląska nie ukońcozna bo się wkurzylem ale kiedyś ją dokończe. Błyskawica to moj drugi model. Chce go malować tzn jakis retusz krawędzi może na poczatek. Z tego co widzialem na forum tutaj w innym topicu farby do malowania całego okrętu to PACTRA A32, A38, A121, A10.
Oprócz nich coś do retuszu się jeszcze przyda?
Jutro zabiore sie za klejenie szkieletu i może założe nowy topic z relacją.
Pozdrawiam serdecznie.
Oprócz nich coś do retuszu się jeszcze przyda?
Jutro zabiore sie za klejenie szkieletu i może założe nowy topic z relacją.
Pozdrawiam serdecznie.