[Relacja] HMS Bounty (MM 4-5/06)

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Dragoste

[Relacja] HMS Bounty (MM 4-5/06)

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Dragoste »

Witam w mojej pierwszej relacji. Nie dość, że pierwsza relacja, to właściwie pierwszy model który chcę dokładnie wykonać. Wcześniej kleiłem stare MM. Było to kilka lat temu, no i tylko ostatnio dokończyłem kiedyś rozpoczętego ORP Ślązaka, tak dla wprawy ;) No i do tego oczywiście należy dodać - pierwszy żaglowiec.

Wybór padł na MM, ponieważ jest tani, a więc w sam raz na pierwsze doświadczenie z czymś nowym. Do tego za kilka zł kupiłem zapasowy egzemplarz :zeby:

Warto by było dodać, że relacja chyba bardziej ma na celu zorganizowanie sobie miejsca do zadawania pytań niż chwalenia się swoim "dziełem" :lol:

Dopiero od wczoraj mam aparat, więc oto co jak dotąd wykombinowałem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

To "coś" na środku dna, to początek podposzycia.
Obrazek
Tu na zdjęciu jest włożone na "sucho". W chwili obecnej podposzycie juz prawie całe gotowe ( zdjęcia robiłem wczoraj) I niedługo wezmę się za klejenie go.

Po co podszycie? Jeśli ktoś kleił, lub nawet oglądał tę wycinankę ( z 01r. to nie dotyczy), to pewnie zauważył, że poszycie denne jest cieniowane nie w tę stronę, w która być powinno.
Tak więc spróbuję podposzycia + szpachla + malowanko.

Mam nadzieję, że efekt końcowy będzie przypominał okręt. :lol:
Krystian S

Post autor: Krystian S »

Widzę, że używasz metody podpodszycia :D.
Dragoste pisze:Tak więc spróbuję podposzycia + szpachla + malowanko
Ja bym Ci proponował zrobić to tak jak jest tutaj Z tej relacji możesz się dużo dowiedzieć o budowie Bounty'iego.
Dragoste

Witam, kilka dni nie pisałem, więc trzeba nadgonić, bo w stoczni nikt się w tym czasie nie obijał. ;)

Sesja pierwsza - Całe podposzycie włożone na sucho, dlatego miejscami odstaje.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Następnie już doklejone, na początku częściowo, dalej w całości.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Później w ramach "security" zalałem krewędzie i największe elementy podposzycie cyjanoakrylem.
No i teraz ... "szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla" :lol:

Zdążyłem już położyć 3 cienkie warstwy szpachli ( właśnie trzecia schnie) i muszę przyznać, że szpachlowanie i później szlifowanie to bardzo fajna zabawa :)
Nie zrobiłem na razie zdjęć ze szpachlą, tylko wrzuciłem, to co już było na aparacie. Następne zdjątka postaram się zrobić jeszcze dzisiaj.

Dzięki Krystian S za linka, ale już wcześnie do niego dotarłem, gdyby nie ta relacja, nie odważyłbym się spróbować szpachli i podposzycia bez wzmocnienia szkieletu :) Tyle to się mówi o zapadaniu się poszycia... :lol:
Dragoste

Witam ponownie.

Niestety zupełnie przez przypadek :bojka: skasowałem zdjęcia robione 2 dni temu. Dlatego teraz dopiero zdjęcia z już oszlifowanego kadłuba.

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Jak widać podposzycie i szpachla tylko na poszyciu dennym, burty mam zamiar przykleić normalnie na wregi. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Korzystając z okacji zamierzam pobawić się w majsterkowicza, i spróbować zrobić własny aerograf :D Na podstawie wątka Syzyfa oczywiście :) Dlatego nie wiem, kiedy będa nastepne zdjęcia ;)

Edit, na zdjęciach widać teraz doskonale najwięszy jak dotąd mój bład przy tym modelu. Chodzi oczywiście o wręgę W1 ( rufa). Krzywo jak nie wiem co... ;(
Ostatnio zmieniony czw maja 29 2008, 13:25 przez Dragoste, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
danyf

Post autor: danyf »

probowalem tez zlepic tego bounty
ale ze niebardzowiedzialem co robie i nie rozumialem tych wszystkch marynarskich nazw to sie poddalem :(
trzymam za ciebie kciuki by tobie udalo sie ukonczyc ten model
tak tylko jeszcze zasugeruje by czesc gdzie nie masz podposzycia wypelnic chocby pianka bo gora tez sie zapada jak sie domyslasz i samo klejenie do wreg tylko zniszczy efekt ktory juz osiagnales robiac podposzycie
u mnie bez podposzycia z klejeniem tylko na wregi wyglodalo brzydko czyli tak:
Obrazek
Dragoste

Hm.. w takim razie chyba będę musiał pomysleć nad podposzyciem dla reszty kadłuba. Pianki nie użyję, bo bałbym się, że przez rozprężającą się piankę wręgi się poruszą i nie daj Boże dotychczasowy wysiłek legnie w gruzach :) Inaczej mówiąc bałbym się, że szpachla popęka.
Hm.. a może ty zbyt bardzo dociskałeś burty? ;) Samo się przecież nic nie zapada. W standarcie przecież nie ma żadnych usztywnień, a jednak jakoś to wychodzi.
Awatar użytkownika
danyf

Dragoste pisze:.. a może ty zbyt bardzo dociskałeś burty? ;) Samo się przecież nic nie zapada.
napisalem ze zabralem sie za cos o czym nie mialem pojeca ;)
fakt - kleilem na bcg wiec i troszke tez dociskalem i to rowniez mogla byc przyczyna
ale skoro zabrales sie za "wypelnianie" szkieletu to czemu nie zrobic calosci ? chocby tak dla bezpieczenstwa ?

a tak btw
tutaj
http://membres.lycos.fr/hmsbounty/engli ... e_phil.htm
tez bedziesz mogl sie przyzec wielu detalom
Dragoste

Ja również kleję na BCG. Był to pierwszy mój szkielet klejony BCG i nawet wyszedł prosty :D Chociaż kto wie, jakby to wyglądało, gdyby nie użył szpachli...

Przez to Twoje zdjęcie, a właściwie dzięki niemu, będą teraz kombinował jak to zabezpieczyć, żeby przypadkiem wyszło w miarę prawidłowo :) Nie wiem, czy zrobię znów podposzycie i szpachle, może coś innego. np mógłbym wkleić coś pod pokład, żeby było sztywniej, i poziomo między pokłąd a poziomą podłużnicę. Będę robić, co się da, żeby burta trzymała się jak największej powierzchni :)

Do tej relacji również dotarłem wcześniej :) Ale oczywiście dziękuję.
Awatar użytkownika
danyf

oczywiscie nie chcialem cie straszyc ;)
poprostu pokazalem tylko ze mnie sie nie udalo co wcale nie znaczy ze jest to niemozliwe ;)
jako dowod relacja ktora tez sie posilkowalem i udowadnia ona ze da sie skleic calosc tylko na wregach bez zadnych wzmocnien z calkiem przyzwoitym efektem koncowym
http://www.kartonbau.de/wbb2/thread.php ... r=0&page=1
Dragoste

Kolejna relacja do kolekcji z których będę korzystał przy budowie :) Dzięki, jest tam sporo ciekawych szczegółów na zdjęciach :)
ODPOWIEDZ