[relacja] Sd Kfz. 2 NSU Kettenkrad - Modelik 1:25

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pataszon

[relacja] Sd Kfz. 2 NSU Kettenkrad - Modelik 1:25

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: pataszon »

Witajcie :lol:

Będę tutaj relacjonował budowę niemieckiego ciągnika motocyklowego. Model zamierzam wykonać bez waloryzacji. Wycinanka przedstawia pojazd 2 Dywizji Pancernej w malowaniu stosowanym podczas walk w Normandii w 1944 roku.

"Kettenkrad"

Lekki pojazd wielozadaniowy (transport, holowanie dział, układanie kabli telefonicznych itp.), konstrukcji niemieckiej, z okresu II wojny światowej.
Zakłady NSU-Werke w Neckersulm otrzymały w 1940 roku z Wojskowego Urzędu ds. Uzbrojenia polecenie opracowania dla armii ciągnika dla lekkich działek i innych urządzeń. Szybko opracowano swoistego rodzaju połączenie motocykla z ciągnikiem gąsienicowym. Pojazdy te były użytkowane na wszystkich frontach podczas II wojny światowej jak i po wojnie w zrujnowanym rolnictwie jako namiastki traktorów. Szczególnie dobrze spisywały się na froncie wschodnim, gdzie potrafiły ciągnąć nie tylko lekkie działa, ale także moździerze jak i również dowozić pilotów na oddalone lotniska polowe, do których ciężko było dotrzeć samochodem. /wikipedia/

Obrazek

Model
Obrazek

Poczyniłem pierwsze kroki w budowie "wanny", co przedstawiam na fotosach:
Obrazek
Obrazek
wanna złożona na sucho
Obrazek
Reynevan

Post autor: Reynevan »

Fajny model, też w niedalekiej przyszłości planuję go skleić, także będę tu z ciekawością zaglądał. Czym retuszujesz krawędzie?
Awatar użytkownika
pataszon

Post autor: pataszon »

Reynevan: krawędzie retuszuję akrylowym ugrem, który swego czasu był dołączony do zestawu figurek z Władcy Pierścieni (w kioskach to sprzedawali :D). Pasuje całkiem nieźle.

cd.

błotniki

Obrazek

cdn.
Awatar użytkownika
jjb89

Post autor: jjb89 »

kiedys maiłem go kupić,ale jakos mi nie przypasował i zacząłem go robic od podstaw hehe,brakuje tylko widelca i czesci 'ukladu chłodzenia'(chyba tak to sie nazywa).Myslisz go zrobić w standardzie czy cos dorobiać?bo moge podesłac pare fotek jakby co. ;-)
ODPOWIEDZ