Przywitanie i krótka historia :)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Przywitanie i krótka historia :)
Witam. :-) To mój pierwszy post na tym forum i nim chciałem serdecznie powitać modelomaniaków oraz opisać pokrótce moją przygodę (niekończącą się ) z modelarstwem.
Interesują mnie przede wszystkim modele kartonowe, kleję od 14 roku życia, pasją 'zaraziłem' się od ojca który za młodu również kleił w kartonie... teraz raczej tak go do tego nie ciągnie i tylko wzdychając patrzy na moje modele
Na forum trafiłem poszukując jakichś informacji o modelach kartonowych i ich wykonaniu... bo moje jakoś nie za bardzo mi się podobają... a po przejrzeniu modeli wykonanych przez użytkowników tego forum
kompletnie popadłem w kompleksy… :o Składam wielkie pokłony wykonawcom
Szczególnie interesuje mnie szpachlowanie i malowanie modeli…
Szpachlujecie... 'doprawiacie'... każdy swój model...? Czy tylko mam takie wrażenie że są dopieszczone a w rzeczywistości po prostu bardzo starannie je składacie...? (mowa o kartonach). Może to kwestia narzędzi...? Ja nie mogę raczej powiedziec że czegoś mi brakuje... Mam pełno róznych zestawów narzędzi... Brakuje mi właśnie tylko jakiejś polecanej szpachli i farb...
Modele czerpię z MM ale mam nadzieję że doradzicie i polecicie mi jakie wydawnictwa modeli kartonowych są najlepsze to nie omieszkam się przerzucić na inne wydawnictwo.
Tu przedstawiam wszystkie moje modele które do tej pory skleiłem (po kolei)...niektórych nazw modeli nie zapisałem jak zaczynałem przygodę więc nie pamiętam.
ŁA-7
Mitsubishi Raisen
polski czołg lekki 7TP
Fokker G.1
Focke Wulf FW189
Avia S-99
okręt desantowy
pocisk pilotowany Reichenberg
samolot rakietowy Natter
PZL-38 Wilk
Koga Elbląska
ORP Ślązak
podwodny stawiacz min Wilk
AH 64 Apache
De Havilland Mosquito
Focke Wulf FW 56 'STOOSER'
AN-12
Wellington MkIII
I tu mały epizod z modelami plastikowymi
W moich planach są jeszcze i czekają na zobaczenie światła dziennego:
*Su-22
*Su-27
*Radziecki Śmigłowiec Mi-24
*Pancernik - Potiomkin
*Krążownik – Aurora
*Niszczyciel ORP Błyskawica
*Messerschmitt Me-410
*Messerschmitt Me109 Zwilling
*Samolot szturmowy - Thunderbolt II
*Ju 87 G-2
*Grumman F4F Wildcat
*Myśliwiec P-51B Mustang
*Ił-4
*Harvaard MK-IIB
*Holk Gdański z 1400 roku
*PZL P-37 ŁOŚ
*Mig-29
*Radziecki Czołg Średni T-72
pozdrawiam
Interesują mnie przede wszystkim modele kartonowe, kleję od 14 roku życia, pasją 'zaraziłem' się od ojca który za młodu również kleił w kartonie... teraz raczej tak go do tego nie ciągnie i tylko wzdychając patrzy na moje modele
Na forum trafiłem poszukując jakichś informacji o modelach kartonowych i ich wykonaniu... bo moje jakoś nie za bardzo mi się podobają... a po przejrzeniu modeli wykonanych przez użytkowników tego forum
kompletnie popadłem w kompleksy… :o Składam wielkie pokłony wykonawcom
Szczególnie interesuje mnie szpachlowanie i malowanie modeli…
Szpachlujecie... 'doprawiacie'... każdy swój model...? Czy tylko mam takie wrażenie że są dopieszczone a w rzeczywistości po prostu bardzo starannie je składacie...? (mowa o kartonach). Może to kwestia narzędzi...? Ja nie mogę raczej powiedziec że czegoś mi brakuje... Mam pełno róznych zestawów narzędzi... Brakuje mi właśnie tylko jakiejś polecanej szpachli i farb...
Modele czerpię z MM ale mam nadzieję że doradzicie i polecicie mi jakie wydawnictwa modeli kartonowych są najlepsze to nie omieszkam się przerzucić na inne wydawnictwo.
Tu przedstawiam wszystkie moje modele które do tej pory skleiłem (po kolei)...niektórych nazw modeli nie zapisałem jak zaczynałem przygodę więc nie pamiętam.
ŁA-7
Mitsubishi Raisen
polski czołg lekki 7TP
Fokker G.1
Focke Wulf FW189
Avia S-99
okręt desantowy
pocisk pilotowany Reichenberg
samolot rakietowy Natter
PZL-38 Wilk
Koga Elbląska
ORP Ślązak
podwodny stawiacz min Wilk
AH 64 Apache
De Havilland Mosquito
Focke Wulf FW 56 'STOOSER'
AN-12
Wellington MkIII
I tu mały epizod z modelami plastikowymi
W moich planach są jeszcze i czekają na zobaczenie światła dziennego:
*Su-22
*Su-27
*Radziecki Śmigłowiec Mi-24
*Pancernik - Potiomkin
*Krążownik – Aurora
*Niszczyciel ORP Błyskawica
*Messerschmitt Me-410
*Messerschmitt Me109 Zwilling
*Samolot szturmowy - Thunderbolt II
*Ju 87 G-2
*Grumman F4F Wildcat
*Myśliwiec P-51B Mustang
*Ił-4
*Harvaard MK-IIB
*Holk Gdański z 1400 roku
*PZL P-37 ŁOŚ
*Mig-29
*Radziecki Czołg Średni T-72
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob lip 19 2008, 17:33 przez kris0181, łącznie zmieniany 5 razy.
Też myślę że mam małe umiejętności... Ale tu na wierzch właśnie wychodzi to że robiłem modele tylko w wakacje ... i to wychodzi dwa modele rocznie... Przez taki czas da się nieco zapomnieć 'co i jak' się robi...
No i wybierałem modele o 'małej trudności' to pewnie tez dało o sobie znać.
Teraz skończyłem szkołę to i mam dużo wolnego czasu więc mam zamiar ostro się wziąć za modele No i zostały mi do sklejenia z tych co wymieniłem prawie same o 'dużej trudności i pracochłonności' W miare wolnego czasu i przybywania części w danym modelu postaram sie również robić tutoriale :]
pozdrawiam
No i wybierałem modele o 'małej trudności' to pewnie tez dało o sobie znać.
Teraz skończyłem szkołę to i mam dużo wolnego czasu więc mam zamiar ostro się wziąć za modele No i zostały mi do sklejenia z tych co wymieniłem prawie same o 'dużej trudności i pracochłonności' W miare wolnego czasu i przybywania części w danym modelu postaram sie również robić tutoriale :]
dziękuję i również zycze powodzenia (mamy nadzieje ze tez sie pochwalisz na forum co tam wymodziłes z tego kartonupunto pisze:w każdym razie życzę powodzenia , wytrwałości i szlifowaniu swoich umiejętności w klejeniu modeli
pozdrawiam
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie od początku wyświetlają się wszystkie zdjęcia.Raduss pisze:Po pierwsze to Avia S-99, a nie 199
Po drugie wcześniej nie było widać tych zdjęć.
Po trzecie w takim razie widać, że sklejałeś nie tylko MM.
Dlaczego sądzisz że sklejałem nie tylko MM...? Wszystkie modele z kartonu u mnie są z MM...
Ponieważ Avia, Fokker i chyba Ła-7 są z wydawnictwa Alfa i ukazały się pod tytułem Model Kartonowy. Projekty p. Zbyryta.
Avię S-99 kleiłem 4 razy, w tym 3 razy przemalowując ją np. w barwy węgierskie i niemieckie gdyż tak naprawdę to Messerschmitt Bf-109 G produkowany w Czechosłowacji po wojnie. A MM ze względów politycznych w tamtych czasach raczej nie wydawał faszystowskich samolotów. Wydanie więc tego samolotu w tej formie (Avii) było pewnego rodzaju oszukaniem cenzury.
Przy kilku fotkach u mnie wyskakiwał jakiś błąd, coś z fotosikiem było nie tak?
Avię S-99 kleiłem 4 razy, w tym 3 razy przemalowując ją np. w barwy węgierskie i niemieckie gdyż tak naprawdę to Messerschmitt Bf-109 G produkowany w Czechosłowacji po wojnie. A MM ze względów politycznych w tamtych czasach raczej nie wydawał faszystowskich samolotów. Wydanie więc tego samolotu w tej formie (Avii) było pewnego rodzaju oszukaniem cenzury.
Przy kilku fotkach u mnie wyskakiwał jakiś błąd, coś z fotosikiem było nie tak?