W ramach letniego odpoczynku i relaksu pod nóż poszło coś łatwego - spichrze, na co dzień stanowiące część Centralnego Muzeum Morskiego na gdańskiej Ołowiance. Model nabyłem w muzeowym sklepiku w śmiesznej cenie 3,00zł! (Na stronie JSC - 11,00zł :P).
Jak widać po okładce, jest to edycja specjalna - w środku wszystko po angielsku.
Oczywiście jak każda dobra relacja, tak i ta powinna zaczynać się od zdjęcia szkieletu podklejonego tekturą :P Tu szkieletu nie ma, ale i tak postanowiłem podklejać elementy, bo takie wielkie pudła spichrzy jakoś nie widzą mi się bez usztywnienia. Zacząłem od podklejenia daszków i wierzchów kominów. Przy okazji - część nr 5 - coś tu chyba nie tak z kolorem...?
Potem przyszła pora na frontowe oraz tylne ściany...
...oraz ściany boczne wraz z dachami. I okazało się, że w środku będzie bardziej kolorowo niż na zewnątrz ;)
I na koniec coś takiego - nie wiem jak nazwać ten element? Górne zwieńczenie ściany frontowej/tylnej?
[relacja] Oliwski, Miedź i Panna czyli CMM z kartonu - JSC
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Biedne pudełka z Warhammera :P
W budowie:
Christie 1921, HMS Victory, MM Chwilowa przerwa
Skończone:
Budynek bliźniaczy, 4TP (PZInż.140) MM
Christie 1921, HMS Victory, MM Chwilowa przerwa
Skończone:
Budynek bliźniaczy, 4TP (PZInż.140) MM
Re: [relacja] Oliwski, Miedź i Panna czyli CMM z kartonu - J
Hej.Toff pisze:nie wiem jak nazwać ten element? Górne zwieńczenie ściany frontowej
Byłeś blisko właściwego terminu - to FRONTON (http://pl.wikipedia.org/wiki/Fronton)
Ostatnio zmieniony pn lip 21 2008, 9:31 przez ZzB, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowionka
ZzB
..no bo skończyłem zamiatać pierwszą połowę pierwszej płyty...odsapnę nieco... i skończę drugą połowę pierwszej.
ZzB
..no bo skończyłem zamiatać pierwszą połowę pierwszej płyty...odsapnę nieco... i skończę drugą połowę pierwszej.
I przyszedł czas na parapetówę, wzniosłem więc skromny toast "Czarną Panterą"...
...i pstryknąłem kilka fotek Oświetlenie dość marne, może jak będzie lepsze to pójdę ze spichrzami w plener, bo coś smętnie wyglądają na tym papierze :P Ale muszę przyznać, że spodobało mi się budowanie Gdańska w miniaturze, więc te spichrze nie są prawdopodobnie ostatnim modele budynków w moim dorobku
I jeszcze zbliżenie na "logo" poszczególnych spichlerzy (od lewej: Oliwski, Miedź i Panna) poprzedzone logiem CMM.
...i pstryknąłem kilka fotek Oświetlenie dość marne, może jak będzie lepsze to pójdę ze spichrzami w plener, bo coś smętnie wyglądają na tym papierze :P Ale muszę przyznać, że spodobało mi się budowanie Gdańska w miniaturze, więc te spichrze nie są prawdopodobnie ostatnim modele budynków w moim dorobku
I jeszcze zbliżenie na "logo" poszczególnych spichlerzy (od lewej: Oliwski, Miedź i Panna) poprzedzone logiem CMM.
Pozdrawiam