[Relacja] Motocykl Yamaha MT-01

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
jarett

[Relacja] Motocykl Yamaha MT-01

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: jarett »

Wielu o nim pisało, nikt go chyba nie zrelacjonował. Chodzi o model motocykla Yamaha MT-01 dostępny za free na tej stronie

To mój pierwszy model po kilunastoletniej przerwie ale już zdążyłem się przekonać, że tego się nie zapomina :)

Co do samego modelu. Twórcy piszą o nim "ultra realistic. Rzeczywiście dużo w nim fajnych smaczków i detali. Na razie wygląda na narysowany wyjątkowo dokładnie. Jedyny zarzut jaki mogę mu postawić to to, że większość części, które powinny być okręgami ( lub zaokrąglone ) są kanciastymi wielokątami. Gdzie się da - zaokrąglam, ale nie wszędzie się da.

Drukuję go na drukarce atramentowej na papierze 160g. Zdecydowałem się na sklejanie modelu w wersji białej i malowanie go farbami Humbrol ( dla mniej cierpliwych jest też wersja barwna ). Do pełni szczęścia barkuje mi w pełni chromopodobnej ( błyszczącej a nie metalicznej ) farby. Jako, że motocykle są zwykle pikne i wypicowane małe jest pole do malarskiej waloryzacji.

Skali modelu nie podają, ale będzie on znaczynych rozmiarów. Jako dowód - poniższe zdjęcie. Przedstawia ono jeden z cylindrów. Tyle udało mi się skleić w niemal 2 tygodnie :) Relacja, w ogóle będzie baaardzo dłuuga bo nie mam wiele czasu no to hobby.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak się podoba cylinderek? Dla mnie troszkę zbyt czarno-hermetyczny. Nie wiem jak go troszke podwaloryzować. Pomalowanie krawędzi żeber srebrną farbą ( imitacja ciętego żeliwa ? ) nie daje dobrych efektów. Chyba tak musi zostać tym bardziej, że w realu motor ten występuje w takim malowaniu.

Obrazek

Ciąg dalszy ( nie szybko ) nastąpi...
Awatar użytkownika
danyf

Re: [Relacja] Motocykl Yamaha MT-01

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: danyf »

Po pierwsze sorry za wcięcie się w twoją relację
lecz myślę że wymiana spostrzeżeń będzie przydatna (a po zakończeniu relacji poprostu posprzątasz i wykasujesz moje posty;) )
jarett pisze:Wielu o nim pisało, nikt go chyba nie zrelacjonował. Chodzi o model motocykla Yamaha MT-01[/url]
Jednym z tych "wielu" jestem i ja ;)
również usiłuję skleić ten model i również w wolnych chwilach...
tyle że przygotowuję fotodokumentację do relacji by móc ją potem przedstawić bardziej "dynamicznie" ;)
jarett pisze: Na razie wygląda na narysowany wyjątkowo dokładnie. Jedyny zarzut jaki mogę mu postawić to to, że większość części, które powinny być okręgami ( lub zaokrąglone ) są kanciastymi wielokątami.
Potwierdzam... i jako przykład pokażę moją próbę sklejenia przedniego koła...
Obrazek
a ja jeszcze dodam ze wszystkie elementy są przewidziane do sklejania "na zakładki" czy tez "ząbki" (co tez powoduje powsawanie "kółek graniastych") a w wielu miejscach spokojnie można by wykonać łączenia na styk (szczególnie widoczne jest to przy kołach)
jarett pisze: Drukuję go na drukarce atramentowej na papierze 160g. Zdecydowałem się na sklejanie modelu w wersji białej
Ja wybrałem wersję kolorową...
moje pierwsze podejscie było na papierze 120g i chcę cię utwierdzić w przekonaniu że 160g jest akurat przy tym modelu optymalnym rozwiązaniem :D bo wiele elementów (szczególnie silnik na cienszym papierze się poprostu zapadały)
jarett pisze: Skali modelu nie podają, ale będzie on znaczynych rozmiarów.
skala wg różnych źródeł (na podstawie pomiarów sklejonych elementów)
wynosi 1:5.5 (w porywach do 1:6)
jarett pisze: Ciąg dalszy ( nie szybko ) nastąpi...
mimo wszystko będę ci kibicowac :D
ODPOWIEDZ