Wielu o nim pisało, nikt go chyba nie zrelacjonował. Chodzi o model motocykla Yamaha MT-01 dostępny za free na tej stronie
To mój pierwszy model po kilunastoletniej przerwie ale już zdążyłem się przekonać, że tego się nie zapomina
Co do samego modelu. Twórcy piszą o nim "ultra realistic. Rzeczywiście dużo w nim fajnych smaczków i detali. Na razie wygląda na narysowany wyjątkowo dokładnie. Jedyny zarzut jaki mogę mu postawić to to, że większość części, które powinny być okręgami ( lub zaokrąglone ) są kanciastymi wielokątami. Gdzie się da - zaokrąglam, ale nie wszędzie się da.
Drukuję go na drukarce atramentowej na papierze 160g. Zdecydowałem się na sklejanie modelu w wersji białej i malowanie go farbami Humbrol ( dla mniej cierpliwych jest też wersja barwna ). Do pełni szczęścia barkuje mi w pełni chromopodobnej ( błyszczącej a nie metalicznej ) farby. Jako, że motocykle są zwykle pikne i wypicowane małe jest pole do malarskiej waloryzacji.
Skali modelu nie podają, ale będzie on znaczynych rozmiarów. Jako dowód - poniższe zdjęcie. Przedstawia ono jeden z cylindrów. Tyle udało mi się skleić w niemal 2 tygodnie Relacja, w ogóle będzie baaardzo dłuuga bo nie mam wiele czasu no to hobby.
Jak się podoba cylinderek? Dla mnie troszkę zbyt czarno-hermetyczny. Nie wiem jak go troszke podwaloryzować. Pomalowanie krawędzi żeber srebrną farbą ( imitacja ciętego żeliwa ? ) nie daje dobrych efektów. Chyba tak musi zostać tym bardziej, że w realu motor ten występuje w takim malowaniu.
Ciąg dalszy ( nie szybko ) nastąpi...
[Relacja] Motocykl Yamaha MT-01
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [Relacja] Motocykl Yamaha MT-01
Po pierwsze sorry za wcięcie się w twoją relację
lecz myślę że wymiana spostrzeżeń będzie przydatna (a po zakończeniu relacji poprostu posprzątasz i wykasujesz moje posty;) )
również usiłuję skleić ten model i również w wolnych chwilach...
tyle że przygotowuję fotodokumentację do relacji by móc ją potem przedstawić bardziej "dynamicznie" ;)
a ja jeszcze dodam ze wszystkie elementy są przewidziane do sklejania "na zakładki" czy tez "ząbki" (co tez powoduje powsawanie "kółek graniastych") a w wielu miejscach spokojnie można by wykonać łączenia na styk (szczególnie widoczne jest to przy kołach)
moje pierwsze podejscie było na papierze 120g i chcę cię utwierdzić w przekonaniu że 160g jest akurat przy tym modelu optymalnym rozwiązaniem bo wiele elementów (szczególnie silnik na cienszym papierze się poprostu zapadały)
wynosi 1:5.5 (w porywach do 1:6)
lecz myślę że wymiana spostrzeżeń będzie przydatna (a po zakończeniu relacji poprostu posprzątasz i wykasujesz moje posty;) )
Jednym z tych "wielu" jestem i ja ;)jarett pisze:Wielu o nim pisało, nikt go chyba nie zrelacjonował. Chodzi o model motocykla Yamaha MT-01[/url]
również usiłuję skleić ten model i również w wolnych chwilach...
tyle że przygotowuję fotodokumentację do relacji by móc ją potem przedstawić bardziej "dynamicznie" ;)
Potwierdzam... i jako przykład pokażę moją próbę sklejenia przedniego koła...jarett pisze: Na razie wygląda na narysowany wyjątkowo dokładnie. Jedyny zarzut jaki mogę mu postawić to to, że większość części, które powinny być okręgami ( lub zaokrąglone ) są kanciastymi wielokątami.
a ja jeszcze dodam ze wszystkie elementy są przewidziane do sklejania "na zakładki" czy tez "ząbki" (co tez powoduje powsawanie "kółek graniastych") a w wielu miejscach spokojnie można by wykonać łączenia na styk (szczególnie widoczne jest to przy kołach)
Ja wybrałem wersję kolorową...jarett pisze: Drukuję go na drukarce atramentowej na papierze 160g. Zdecydowałem się na sklejanie modelu w wersji białej
moje pierwsze podejscie było na papierze 120g i chcę cię utwierdzić w przekonaniu że 160g jest akurat przy tym modelu optymalnym rozwiązaniem bo wiele elementów (szczególnie silnik na cienszym papierze się poprostu zapadały)
skala wg różnych źródeł (na podstawie pomiarów sklejonych elementów)jarett pisze: Skali modelu nie podają, ale będzie on znaczynych rozmiarów.
wynosi 1:5.5 (w porywach do 1:6)
mimo wszystko będę ci kibicowacjarett pisze: Ciąg dalszy ( nie szybko ) nastąpi...