*[Relacja/Kolej] Precyzyjny parowóz towarowy Ty2 -Dodatek
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Precyzyjny
- x 25
Witam
Budowa tendra, a zarazem całego modelu, dobiegła końca.
Najpierw posklejałem w ze sobą pokazane w poprzednim wpisie elementy hamulców, a następnie zamontowałem je do wózków. Zrobiłem też układ dźwigni, które sterowały hamulcami. Była to jedna z trudniejszych czynności jakie napotkałem przy budowie tego modelu, trzeba było zwrócić uwagę na prawidłowe ustawienie tych elementów względem siebie. Dorobiłem jeszcze takie paski zabezpieczające i całe wózki przykleiłem do spodu tendra. Trzeba też tu zwrócić uwagę na prawidłowe ustawienie, zalecam wcześniej na sucho przymierzyć i w razie potrzeby dopasować między wózki, a tender podkładki ustalające skrzynię tendra na odpowiedniej wysokości względem parowozu. Na końcu dorobiłem elementy łączące tender z parowozem - fartuch i parę przewodów.
Tyle pisania teraz zdjęcia:
Model ma już pierwszy sukces na swoim koncie. Na konkursie modeli kartonowych w Porąbce model zajął I miejsce w swojej klasie, a także zdobył główną nagrodę Grand Prix - puchar "Trzech zapór rzeki Soły".
Na tym jeszcze nie koniec relacji. Pozostało mi jeszcze zrobić galerię całego modelu, ale to już chyba w sobotę na zewnątrz, bo cały model jest prawie metrowej długości i żeby go uchwycić w kadrze, trzeba odejść na 1,5 m od modelu, a wtedy w mieszkaniu wychodzi na zdjęciu ciemny.
Będę wdzięczny za wasze komentarze.
Budowa tendra, a zarazem całego modelu, dobiegła końca.
Najpierw posklejałem w ze sobą pokazane w poprzednim wpisie elementy hamulców, a następnie zamontowałem je do wózków. Zrobiłem też układ dźwigni, które sterowały hamulcami. Była to jedna z trudniejszych czynności jakie napotkałem przy budowie tego modelu, trzeba było zwrócić uwagę na prawidłowe ustawienie tych elementów względem siebie. Dorobiłem jeszcze takie paski zabezpieczające i całe wózki przykleiłem do spodu tendra. Trzeba też tu zwrócić uwagę na prawidłowe ustawienie, zalecam wcześniej na sucho przymierzyć i w razie potrzeby dopasować między wózki, a tender podkładki ustalające skrzynię tendra na odpowiedniej wysokości względem parowozu. Na końcu dorobiłem elementy łączące tender z parowozem - fartuch i parę przewodów.
Tyle pisania teraz zdjęcia:
Model ma już pierwszy sukces na swoim koncie. Na konkursie modeli kartonowych w Porąbce model zajął I miejsce w swojej klasie, a także zdobył główną nagrodę Grand Prix - puchar "Trzech zapór rzeki Soły".
Na tym jeszcze nie koniec relacji. Pozostało mi jeszcze zrobić galerię całego modelu, ale to już chyba w sobotę na zewnątrz, bo cały model jest prawie metrowej długości i żeby go uchwycić w kadrze, trzeba odejść na 1,5 m od modelu, a wtedy w mieszkaniu wychodzi na zdjęciu ciemny.
Będę wdzięczny za wasze komentarze.
Pozdrawiam
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
-
- x 1
No raczej ta wiadomość nie zaskakuje . Zdziwiłbym się gdyby było napisane , że "nie zajał pierwszego miejsca "Precyzyjny pisze: Model ma już pierwszy sukces na swoim koncie. Na konkursie modeli kartonowych w Porąbce model zajął I miejsce w swojej klasie, a także zdobył główną nagrodę Grand Prix - puchar "Trzech zapór rzeki Soły".
Cóż powiedzieć więcej można , model ciuchci jest wykonany mega profesjonalnie, wręcz wstrząsająco . Powinieneś zmienić nick na "ARCYprecyzyjny".
Gratulacje składam nie wiem jakie . Doskonała chirurgiczna praca. Ciuchcia jak żywa .
p.s. Sklej jakiegoś statka
-
- x 8
Precyzyjny - mówi samo za siebie .Zagadka dla forumowiczów:
"Dlaczego się nie dziwię, że w Porąbce stało się tak, jak się stało?"
Gratuluję modelu, nagród, talentu, modelu... Powtarzam się ?
Moje marzenie, dorównać ci choć troszkę . Z wielką chęcią popatrzę na twoje kolejne poczynania. Model jest przepiękny.
Sweet Nightmare !
- Wujek Andrzej
- x 2
Precyzyjny
Przez kilka lat wcześniej zabiegałem i przekonywałem ( nie tylko ja zresztą ) że dobra impreza modelarska to taka na której mogą się znaleźć nie tylko modele standardowe . Od trzech lat już mogą ...
Dzięki temu można więc oglądać takie modele jak Twój . Mam nadzieję że sukces w Porąbce to dopiero początek pasma innych , kolejnych . Modelarstwo kartonowe potęgą jest i basta !
Nie widziałem dotychczas tak sklejonego modelu parowozu .
Mam nadzieję że umożliwisz modelarzom w innych miejscowościach w Polsce , być może także poza jej granicami , oglądanie go "na żywo" .
Jeszcze raz gratulacje oraz pozdrowienia ...
Wujek .
Przez kilka lat wcześniej zabiegałem i przekonywałem ( nie tylko ja zresztą ) że dobra impreza modelarska to taka na której mogą się znaleźć nie tylko modele standardowe . Od trzech lat już mogą ...
Dzięki temu można więc oglądać takie modele jak Twój . Mam nadzieję że sukces w Porąbce to dopiero początek pasma innych , kolejnych . Modelarstwo kartonowe potęgą jest i basta !
Nie widziałem dotychczas tak sklejonego modelu parowozu .
Mam nadzieję że umożliwisz modelarzom w innych miejscowościach w Polsce , być może także poza jej granicami , oglądanie go "na żywo" .
Jeszcze raz gratulacje oraz pozdrowienia ...
Wujek .
-
- x 8
P.S.: Coś mi się zdaje, że Grand Prix 2008 Kartonworka jest już rozstrzygnięte....
Ostatnio zmieniony czw wrz 25 2008, 0:15 przez Edmund_Nita, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bartosz B.
- x 7