B-17 GPM [R]

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
Slaizer

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Slaizer »

ładnie, ładnie :)
Wiesz ja tylko pomysł podsunąłem, ale bardzo ładnie to wygląda :). Nie jestem fanem latadeł, ale bombowce mi się podobają :) i szczególnie ten, więc będę się uważnie przyglądał ;)

Pozdrawiam. :)
W budowie:
Christie 1921, HMS Victory, MM Chwilowa przerwa
Skończone:
Budynek bliźniaczy, 4TP (PZInż.140) MM
Pioterek

Post autor: Pioterek »

Podłubałem trochę przy kabinie pilotów.
ObrazekObrazek
Do zrobienia zostało jeszcze kilka urządzeń, przełączniki, tablica rozdzielcza, trochę przewodów, wolanty, fotele oraz aparaty do oddychania. Po troszku ale zawsze do przodu :). Hej.
Pioterek

Witam po dłuższej przerwie. Przy okazji życzę wszystkim wesołych świąt, smacznego jajeczka i mokrego lejusa - późne trochę te życzenia ale szczere :).
Prace nad modelem posuwają się do przodu. Wnętrze kabiny wyposażyłem w zegary które dostałem od Cevy (wielkie dzięki) reszta to inwencja własna. Wyszło jak widać.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Dalej pojechałem z kadłubem. Nie było większych problemów z dopasowaniem. Niedokładności wynikają z moich braków manualnych.

ObrazekObrazek

Problem sprawiła mi najdłuższa część segmentu. Chodzi nie tyle co o wyprofilowanie jak o sklejenie - no ale akoś poszło za drugim podejściem. Dokleiłem także statecznik pionowy.

ObrazekObrazek

Sorki za tło w postaci ładnego stoliczka :twisted:

Czeka mnie remoncik łazienki (skuwanie glazury i trakoty) więc prace na jakiś czas zostaną wstrzymane. Zaraz po skończeniu biorę się za samolocik. Pozdrawiam was serdecznie i do zobaczenia :).
rasta87

Post autor: rasta87 »

Piękna maszyna wychodzi i to w niezłym tempie, dostałem ten model od dziewczyny i może po Jastrzębiu się za niego zabiorę.
Pozdrawiam i życzę udanej dalszej pracy!
Pioterek

Witaj Rasta. Powiem tak. Nie kupuj do niego kół z gomixu - pomysł kompletnie na bani - co z tego że ładnie wykonane ale wymiar? te od głównego podwozia to z 1cm za duża średnica a koło tylne mniejsze o jakieś 3mm szkoda tylko kasy. :( ale cóż człowiek się uczy na błędach.
rasta87

Post autor: rasta87 »

Ja koła do swoich modeli robie tradycyjnie z posklejanej tektury obrobionej na papierze ściernym dzięki wiertarce. Tylko oszklenia kupuje chociaż kilka razy się już naciołem....
B-17 będzie musiało swoje odczekać bo mam teraz prace inżynierską do napisania i czasu nie ma na klejenie...
Pozdrawiam i życzę owocne dalszej pracy!
Awatar użytkownika
aple4

Post autor: aple4 »

Mam niewiadomego pochodzenia sentyment to tego bombowca dlatego będę zawzięcie kibicował :)
Pioterek

A właśnie Rasta. Jak mocujesz koło w wiertarce żeby się nie kręciło na osi ale z osią? Masz może cosik takiego co się skręca nakrętką i dociska koło? jak tak to skąd?

Siemka Aple4. Oczywiście i ja mam także sentyment do tego samolotu. Nie wiem czy oglądałeś Ślicznotkę z Memphis :) ale jak nie to polecam. W ogóle bardziej podobają mi się samoloty z II wojny światowej a niżeli współczesne.
Pioterek

Witajcie. W przerwie między skuwaniem glazury zrobiłem skrzydło i szkielet drugiego:
ObrazekObrazek
Tak siedzę i dłubię po troszku ile się da. Oznaczenia części szkieletu skrzydeł zamienione prawe z lewymi no ale cóż jest w tej wycinance kilka kwiatuszków :). To na razie tyle. Jak coś dorobię to się pochwalę. Trzymajcie się. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ