Od2 - Modelik (1:25)

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 169

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Heinrich Kosmala »

Dopiero teraz dołączyłem do kibicowania, ten model też zamówiłem, tak że Twoja relacja bardzo mi się kiedyś przyda. Co do nitów: nanosisz je na płaską powierznię papieru jeszcze przed jego formowaniem/sklejeniem czy też dopiero potem? „Teoretycznie“ obawiam się, że nity „wyprodukowane“/ naniesione na jakąś część przed jej ostatecznym uformowaniem/zwinięciem (np. kotła) nieco by ją zdeformowały - czy też nie?
Co do modelu: dla mnie (i jak widać nie tylko dla mnie) duż klasa. Malujesz z podkładem czy bez? Papier „przyjmie wszystko”, gdy lakier naniesie się parę razy, czy też lepiej jest go przedtem potraktować „jakąś” farbą podkładową (jaką?). Malujesz akrylami?
Serdeczne pozdrowienia.
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
piotrekjjj

Post autor: piotrekjjj »

Nity nanoszę raczej po ukształtowaniu i sklejeniu (kształtuję walcując, więc pewnie by poodpadały) - troszkę mniej wygodne, ale na kotle nie da się tego wykonać inaczej.
Co do malowania - kupiłem już czarny spray matowy - szarym podkładem maluję tylko w niektórych miejscach (np. rury czy zawory). Na kocioł nakładam zwykle 3-4 warstwy. Trzeba tylko pamiętać, by psikać z jakichś 20 cm i bardzo cienko, inaczej z takich części jak kocioł farba spłynie. Poza sprayem model maluję akrylami firmy Pactra - przyzwyczaiłem się do nich, poza tym nie znoszę intensywniejszych zapachów. Warto pamiętać, by pierwsza warstwa była malowana gęstą farbą, którą rozsmarowujemy po jak największej powierzchni - nie wygina się wtedy w zauważalny sposób (vide silniki).

Pozdrawiam,
PJ
Skończony - Px29, Pt47, Py27
W budowie - Od2
Awatar użytkownika
kierownik
x 11

Post autor: kierownik »

Sprężarki do parowozów dla całej niemal Europy produkowała firma Knorr. Później produkowano je na licencji również w Polsce. Ta z Od2 jednak ciut inna - podobna do niej jest ta, widoczna na jednym ze zdjęć:

http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/viewtopic.php?p=27884

Tutaj zaś możesz sobie pobrać (na przyszłość, może się przyda) rysunek sprężarki bardziej popularnej:

Obrazek
Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 169

Od2 - Modelik

Post autor: Heinrich Kosmala »

Halo “piotrekjjj”,
z niecierpliwością oczekuję na postępy w budowie!!!
Czy też może nie masz zamiaru kontynuować? Ale to byłaby rzeczywiście wielka szkoda.
Pozdrowienia
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
piotrekjjj

Post autor: piotrekjjj »

No coż, ja na razie mam przymusową przerwę, bo koniec pierwszego stopnia studiów, więc i licencjat trzeba pisać, i do głównych egzaminów jakoś się przygotować...

Stan modelu to jak na razie prawie skończony parowóz i tender w głównych kształtach.
Jak już wszystko będę mieć za sobą, wtedy będę mógł spokojnie przysiąść.
Ostatnio w wolnych chwilach robiłem jednynie stare sprzęty, do modelarstwa muszę mieć najlepiej wolny dzień w perspektywie, bo zanim wszystko powyciągam...

Pozdrawiam,
PJ
Skończony - Px29, Pt47, Py27
W budowie - Od2
ODPOWIEDZ