*[Relacja/Kolej] Z szufladowej fabryki, czyli Pt31
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- minikierownik
Papieru niczym nie impregnuję. Po prostu dwie (z reguły) warstwy farby.
W tym modelu ostoja i koła są czerwone. Z tego, co wiem to dopiero po wojnie wprowadzono przepis o czołownicach pomarańczowych. Z drugiej strony podwozia malowano na czerwono - ale w przeciwieństwie do kół załogi ich tak nie "pucowały" - stąd dość szybko stawały się po prostu czarne od warstwy smarów i brudu.
Znając tez "odwieczną" biedę PKP zaryzykuję stwierdzenie, ze w czasie napraw malowano tym, co było akurat na składzie
W tym modelu ostoja i koła są czerwone. Z tego, co wiem to dopiero po wojnie wprowadzono przepis o czołownicach pomarańczowych. Z drugiej strony podwozia malowano na czerwono - ale w przeciwieństwie do kół załogi ich tak nie "pucowały" - stąd dość szybko stawały się po prostu czarne od warstwy smarów i brudu.
Znając tez "odwieczną" biedę PKP zaryzykuję stwierdzenie, ze w czasie napraw malowano tym, co było akurat na składzie
---------------------------------------------------------
Ostatnio skończone:
Bn2t Freudenstein
Haefka
Pt47 na mały metraż
Ostatnio skończone:
Bn2t Freudenstein
Haefka
Pt47 na mały metraż
- 19zbyniu95
- minikierownik
Maluję humbrolami. Używam pędzla, ale głównie aerografu.
Czas na galerię końcową. Uff....
Czas na galerię końcową. Uff....
Ostatnio skończone:
Bn2t Freudenstein
Haefka
Pt47 na mały metraż
Ostatnio skończone:
Bn2t Freudenstein
Haefka
Pt47 na mały metraż
- minikierownik
To też ja. Że też zawsze muszę się wychylać ....
Ostatnio skończone:
Bn2t Freudenstein
Haefka
Pt47 na mały metraż
Ostatnio skończone:
Bn2t Freudenstein
Haefka
Pt47 na mały metraż
Ależ to ekstra wyszło! Ciekawią mnie te drobne napisy. Jeśli to kalkomania, to podpowiedz gdzie ją zamawiasz. Tak sobie rozważałem, że można by zamówić kalkomanię po prostu z literami alfabetu i typowymi napisami na wagonach i lokomotywach. Taka jedna kalkomania A4 do skali 1:87, czy 1:45 wystarczyła by na bardzo długo.
Pozdrawiam
Mariusz
Pozdrawiam
Mariusz
Manufaktura Modelarska
Akcesoria do modeli kolejowych 1:25, 1:45 http://www.mariomodelario.eu
Nity, śruby, nakrętki, wydruki 3D
Akcesoria do modeli kolejowych 1:25, 1:45 http://www.mariomodelario.eu
Nity, śruby, nakrętki, wydruki 3D
- Heinrich Kosmala
- x 169
„Minikierownik“, jeszcze raz gratulacje, praca w tej skali jest chyba bardzo trudna, a przynajmniej, żeby uzyskać takie wyniki!
„lehcyfer“, gratuluje spostrzegawczości, ja potrzebowałem „pewnej chwili“, by „tego się wychylającego“ w ogóle na zdjęciach odkryć i to dopiero po Twojej uwadze.
Przyłączam się do wniosku o nominację na zdjęcie tygodnia!
Serdeczne pozdrowienia.
„lehcyfer“, gratuluje spostrzegawczości, ja potrzebowałem „pewnej chwili“, by „tego się wychylającego“ w ogóle na zdjęciach odkryć i to dopiero po Twojej uwadze.
Przyłączam się do wniosku o nominację na zdjęcie tygodnia!
Serdeczne pozdrowienia.
- 19zbyniu95
- minikierownik
Bardzo dziękuję za chwalenie, myślę że choć trochę zasłużyłem
W sprawie kalkomanii podam kontakt:
Grzegorz Molenda, 0604 683 901, giemoll@op.pl (Radom)
albo kuchmodel.
Ale kalkomania "z alfabetem" w skali 1:87 się raczej nie uda. To znaczy wydrukować można, gorzej z jej nanoszeniem. Siłą przylegania kalki do modelu jest wypadkowa podłoża, kleju oraz wymiarów samej kalki. Przy miniwymiarach będzie też minitrzymanie. Aerograf to zdmuchnie. Bo trzeba pamiętać, że kalkomanie zamawiane indywidualnie są drukowane. Nie wolno ich malować pędzelkiem - zniszczy je, nadruk po prostu rozwali. Tylko aerograf!
Najpierw należy model pokryć lakierem bezbarwnym (najlepiej błyszczącym lub półmatem), potem nanieść kalkę, na koniec znowu lakier - tym razem o połysku docelowym. Bez tego pierwszego lakierowania kalka będzie zbyt widoczna.
W sprawie kalkomanii podam kontakt:
Grzegorz Molenda, 0604 683 901, giemoll@op.pl (Radom)
albo kuchmodel.
Ale kalkomania "z alfabetem" w skali 1:87 się raczej nie uda. To znaczy wydrukować można, gorzej z jej nanoszeniem. Siłą przylegania kalki do modelu jest wypadkowa podłoża, kleju oraz wymiarów samej kalki. Przy miniwymiarach będzie też minitrzymanie. Aerograf to zdmuchnie. Bo trzeba pamiętać, że kalkomanie zamawiane indywidualnie są drukowane. Nie wolno ich malować pędzelkiem - zniszczy je, nadruk po prostu rozwali. Tylko aerograf!
Najpierw należy model pokryć lakierem bezbarwnym (najlepiej błyszczącym lub półmatem), potem nanieść kalkę, na koniec znowu lakier - tym razem o połysku docelowym. Bez tego pierwszego lakierowania kalka będzie zbyt widoczna.
Ostatnio skończone:
Bn2t Freudenstein
Haefka
Pt47 na mały metraż
Ostatnio skończone:
Bn2t Freudenstein
Haefka
Pt47 na mały metraż