[galeria]ORP "Orzeł" eight five alfa (1:200)

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
ramm
x 1

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: ramm »

Dopiero teraz po kilku latach zauważyłem że faktycznie one są one biało-czerwone. Będe musiał w swoim modelu je przemalować.
Obrazek Obrazek
Podniesienie bandery na ORP Orzeł w 1939 roku

Czy model będzie z zaciekami? Podobają mi się one.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
jaca_w2

Post autor: jaca_w2 »

a ja chętnie się wproszę (już tradycyjnie) na lekcje i dokonanie przeglądu ;-) -jak tylko nasze miejsca pracy znajdą się w bezpośredniej bliskości.....tzn już wkrótce :D
Awatar użytkownika
strk
x 20

Post autor: strk »

Aaa jaca, co tam u Ciebie? Ja zaczynam urlopować, więc albo w piątek wpadnij, albo w połowie października. Zapraszam. :D
Awatar użytkownika
strk
x 20

ramm pisze: Czy model będzie z zaciekami? Podobają mi się one.
Dobrze, że obserwujesz moje prace. Problem z malowaniem rufy dla wielu wersji modeli już rozwiązałem. Wszystko jest bowiem kwestią ograniczonej liczby arkuszy na których musi się zmieścić wycinanka. Generalnie jest tak:

Orzeł 1939 - rufa szara
Orzeł 1940 - rufa zielona
Sęp 1939 - rufa szara
Sęp 1949-1969 - rufa czarna

Szara rufa Orła jest widoczna np na tym foto:

Obrazek

Bandera już podniesiona, rufa szara. Gdynia.

Co do zacieków, to jest to wypadek przy pracy - zamiast suchego pędzla miałem mokry :D :D . W modelu tego nie będzie.
Awatar użytkownika
jacob
x 108

Post autor: jacob »

Witaj strk.
Ładnego Orła wyszykowałeś. Ze względu na to, że sam przerabiałem niedawno ten temat, pozwól że wrzucę tylko kilka luźnych sugestii. Rozumiem, że model ma być dość uproszczony z założenia, ale może warto jeszcze na etapie przygotowywania go do wypuszczenia na szerokie wody dodać kilka rzeczy, które pokazuję na zdjęciach (nie powinny one zbytnio skomplikować konstrukcji modelu, a może podniosą jego jakość).

1. Na lewej stronie kiosku była pamiątkowa tablica fundacyjna, może warto taki mały dodatek dorysować w tym miejscu – w sumie wg mnie dość istotny szczegół jeśli chodzi o ten okręt.

Obrazek

2. Na innym zdjęciu widać nieco inne ułożenie otworów dla peryskopów i anteny, drobna poprawka, a będzie lepiej.

Obrazek

3. Na tym samym zdjęciu widać, że nieco inaczej kończy się pomost, zaraz za włazem działek, mniej więcej tak jak jest to w modelu Halińskiego. Co prawda jak obejrzeć zdjęcia Sępa – to tam ten element zupełnie inaczej wygląda – w zasadzie tak jak u Ciebie (sam miałem stres z tym fragmentem, ale w końcu oba okręty nie były w 100% identyczne).

4. Kolejne zdjęcie przedstawia przód kiosku z kilkoma elementami wyposażenia – lampa i mocowanie anteny, w 1:200 dodanie takich drobnych elementów może być problemem – i chyba z założenia ma to być prosty model, ale tak jak w przypadku pkt. 1 może chociaż jakiś rysunek w tym miejscu.

Obrazek

5. Dodatkowo na tym samym zdjęciu widać różnicę w wielkości środkowego bulaja w stosunku do reszty – może da rade to uwzględnić?

6. I na koniec kształt zastrzału mocującego koniec wału przy śrubie – może warto go skorygować?

Obrazek

Dobra, to na tyle przynudzania. Pozwoliłem sobie na tych kilka uwag, bo sam nad nim nieco sobie posiedziałem i coś nie mogłem się oprzeć :D . Swoją drogą gratuluję kolejnego efektownego projektu.

Pozdrawiam
jacob
Awatar użytkownika
strk
x 20

W żadnym przypadku nie przynudzasz - każda uzasadniona (podparta argumentami) krytyka jest dla mnie ważna. Stąd też pokazałem na forum foto.

Model rzeczywiście jest prosty, w tej skali nie bardzo można go IMHO skomplikować (brak działka p-lot chyba niewiele tu zmienia?)

Co do uwag zgłoszonych przez Ciebie:

ad 1. tablica będzie - jakiś zbliżony kształt w kolorze złotym/mosiądzu.
Tutaj mam jeszcze pytanie - jakiego koloru były litery nazwy wg Ciebie? Otrzymałem właśnie PW w tej sprawie: ja wykonałem złote/mosiężne, jako tradycyjne (wg mojej wiedzy) dla MW RP. Ale czy wtedy też tak było? Na niektórych foto, litery są wyraźnie białe, na innych - ciemne, sugerujące naturalny kolor stopu. Może zrobić białe, dla lepszej widoczności??

ad 2. Foto "grzbietu"kiosku jest bardzo interesujące - nie mam go w swoich materiałach. Oczywiście poprawki naniosę.

ad 3. Nie wiem, czy zmieniać wnętrze kiosku? Generalnie jest wykonany wg planów które posiadam - wspólne dla Orła i Sępa (co niekoniecznie musi być prawidłowe, jak się okazuje)

ad 4. Poprawię

ad 5. Również

ad 6. I to.

Mam nadzieję, że zdążę.

BTW, dysponujesz jakimiś zdjęciami Sępa? Ja trafiłem raptem na pięć może sześc...
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Post autor: ramm »

W 1959 roku nakręcono film o losach załogi ORP Orła. Rolę Orła przydzielono bliźniakowi ORP Sępowi. Jest tam kilka wartościowych ujęć konstrukcji powojennego Sępa min. brak osłony działa oraz nowe radzieckie działo 100 mm typu B-24-P. Film może lepszy od zdjęć.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
strk
x 20

Pomysł z filmem dobry, ale skąd go wziąść? *

A działo B-24 to ja mam w Gdyni. :)

*jest na jutjubie w 11 częściach. :shock:
Awatar użytkownika
jacob
x 108

Post autor: jacob »

Witaj strk.

Co do tablicy, na forum poświęconemu Orłowi jest taka podstrona -> http://www.orzel.one.pl/articles.php?article_id=25. Znajdziesz tam informację o tym, że tablica była srebrna, nawet jest sam tekst inskrypcji. Pytanie czy uda Ci się odwzorować cokolwiek z napisu - raczej sam zarys jakiegoś bliżej nieokreślonego tekstu. W swoim modelu skupiłem się raczej na próbie odwzorowania ogólnego kształtu tablicy z jakimiś reliefami - wyszło dość średnio z tą tablicą, ale to już kwestia moim niedostatecznych umiejętności w tym zakresie ->viewtopic.php?t=13312&highlight=

Natomiast co do filmu -> na cytowanej powyżej stronie jest ten film w trzech częściach http://www.orzel.one.pl/downloads.php?cat_id=1. I tu pojawia się pytanie na temat praw jego darmowego ściągnięcia - napisano "Licencja: free". Nie wiem jak to z tym jest niestety.

Co do zdjęć Sępa - mam też tylko kilka na krzyż - pewnie to samo co ty, bo generalnie ogólnie dostępne w Internecie. Zatem najlepszym źródłem pozostaje powyższy film.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
strk
x 20

Poprawiłem wskazane przez Ciebie potknięcia, z wyjątkiem konstrukcji wewnętrznej kiosku. BTW, zdjęcia modelu Orła w Twoim wykonaniu od dawna mam na dysku. A film ściągnąłem z YT - sam w sobie ciekawy.
ODPOWIEDZ