I już się wyjaśniło. W listopadzie.ZbyszekS pisze:amierzasz go wydać?
[galeria]ORP "Orzeł" eight five alfa (1:200)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [galeria]ORP "Orzeł" eight five alfa (1:200)
Cześć strk.
Ciesze się, że na coś się przydało moje "ględzenie". Jest jeszcze jedna rzecz, o której zapomniałem w pierwszym poście, a którą zauważyłem zbyt późno aby skorygować swój model. Oczywiście jest to tylko przypuszczenie, ale spójrz na zdjęcia. Ten fragment w pokładzie na wysokości działa i początku kiosku wg mnie jest w modelu za bardzo rozbudowany w stronę rufy. Na jednym ze zdjęć archiwalnych widać że był to fragment pokładu na którym montowano ten kawałek z działem, a linia na pokładzie jest (tylna) jest zbieżna z linią podziału kiosku z osłoną działa.
Dlatego sugeruję zrobić korektę tego fragmentu wg rysunku. Ten kawałek ze strzałką raczej nie powinien tam się znajdować. Natomiast odcinek pokładu zaznaczony na zielono to wg mnie poprawny układ.
Wynika to tylko z mojej interpretacji zdjęć archiwalnych -> ja bym to zmienił. Zastanów się, może warto jeszcze dziabnąć projekt w tym miejscu.
BTW. Jak na takie maleństwo 1:200, to bardzo ładny modelik zrobiłeś naszego Okrętu - Legendy.
Ciesze się, że na coś się przydało moje "ględzenie". Jest jeszcze jedna rzecz, o której zapomniałem w pierwszym poście, a którą zauważyłem zbyt późno aby skorygować swój model. Oczywiście jest to tylko przypuszczenie, ale spójrz na zdjęcia. Ten fragment w pokładzie na wysokości działa i początku kiosku wg mnie jest w modelu za bardzo rozbudowany w stronę rufy. Na jednym ze zdjęć archiwalnych widać że był to fragment pokładu na którym montowano ten kawałek z działem, a linia na pokładzie jest (tylna) jest zbieżna z linią podziału kiosku z osłoną działa.
Dlatego sugeruję zrobić korektę tego fragmentu wg rysunku. Ten kawałek ze strzałką raczej nie powinien tam się znajdować. Natomiast odcinek pokładu zaznaczony na zielono to wg mnie poprawny układ.
Wynika to tylko z mojej interpretacji zdjęć archiwalnych -> ja bym to zmienił. Zastanów się, może warto jeszcze dziabnąć projekt w tym miejscu.
BTW. Jak na takie maleństwo 1:200, to bardzo ładny modelik zrobiłeś naszego Okrętu - Legendy.
To zamierzone. Ja wiem, że nie bardzo ma to odzwierciedlenie w rzeczywistości ale założenie jest takie:
Zakładasz pokład, kiosk i masz Orła. Ściągasz pokład, zmieniasz kiosk i masz Sępa. Wszystko na jednym szkielecie. Maksymalna prostota, ale kosztem odzwierciedlenia.
Nie wiem czy znajdę czas - rodzina się powiększyła
Zakładasz pokład, kiosk i masz Orła. Ściągasz pokład, zmieniasz kiosk i masz Sępa. Wszystko na jednym szkielecie. Maksymalna prostota, ale kosztem odzwierciedlenia.
Nie wiem czy znajdę czas - rodzina się powiększyła
Można rozumieć to tak że w wycinance będą dwa poszycia kiosków jeden dla Orła a drugi dla Sępa?strk pisze: Zakładasz pokład, kiosk i masz Orła. Ściągasz pokład, zmieniasz kiosk i masz Sępa. W
Jeszcze coś mi się nasunęło oglądając ostatnie zdjęcie. Zielona farba na kiosku sięgała aż do bulaji
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Tak zaplanowałem, czy tak się stanie - nie wiem. Ale lepiej, żeby tak było, bo jak nie to cała energia i zabawa z tymi pokładem pójdzie wiadomo gdzie...ramm pisze:
Można rozumieć to tak że w wycinance będą dwa poszycia kiosków jeden dla Orła a drugi dla Sępa?
Nie potrafiłem tego rozgryźć. Gdybym dociągnął do bulaji/bulajów??, to patrząc z boku była by kaszana, jeszcze gorsza niż teraz. Zieleń musiałaby bowiem zachodzić daleko w dół na boki, czego na żadnym foto nie widać. Nawet przesunięcie bulajów w górę nie rozwiązywało problemu...
Jeszcze coś mi się nasunęło oglądając ostatnie zdjęcie. Zielona farba na kiosku sięgała aż do bulaji
Co ciekawe, w modelu by Haliński, również tego nie rozwiązano.
Witaj strk.
Z bulajami rzeczywiście jest problem. Jedyne co można zrobić to jednak mocno przesunąć je do góry, a także rozszerzyć powierzchnie zielonego kamuflażu na listki zagięcia (rysunek). Na nie także powinny wchodzić bulaje - widać na powiększeniu zdjęcia, że bulaje są właśnie na tej krzywiźnie, a zielony fragment praktycznie ich dotyka (podkolorowałem ten kawałek)). U Halińskiego okna są za nisko. W swoim modelu w trakcie budowy kiosku, po ukształtowaniu obłości
wierciłem otwory bulajów powyżej tych z wycinanki - a i tak wyszły zbyt nisko (nie poprawiałem tego już ponieważ był to drugi kiosk jaki budowałem do niego i zwyczajnie wymiękłem).
Z bulajami rzeczywiście jest problem. Jedyne co można zrobić to jednak mocno przesunąć je do góry, a także rozszerzyć powierzchnie zielonego kamuflażu na listki zagięcia (rysunek). Na nie także powinny wchodzić bulaje - widać na powiększeniu zdjęcia, że bulaje są właśnie na tej krzywiźnie, a zielony fragment praktycznie ich dotyka (podkolorowałem ten kawałek)). U Halińskiego okna są za nisko. W swoim modelu w trakcie budowy kiosku, po ukształtowaniu obłości
wierciłem otwory bulajów powyżej tych z wycinanki - a i tak wyszły zbyt nisko (nie poprawiałem tego już ponieważ był to drugi kiosk jaki budowałem do niego i zwyczajnie wymiękłem).
I u mnie też.jacob pisze:. U Halińskiego okna są za nisko.
Wyjaśnienie powyższego jest proste. Otóż na tej wyoblonej krawędzi, nie można (wg mojej wiedzy i umiejętności) prawidłowo odwzorować okrągłego bulaju, będącego tylko czarnym obszarem 2D - zawsze wychodzi mniej lub bardziej nieregularny kształt. A jeśli bulaj wypadnie na dwóch sąsiednich listkach - to jest jeszcze gorzej.
Widocznie i projektant KA i ja natrafiliśmy na ten sam problem.
Ja zbudowałem sześć - i również wymiękłem. Problem pozostaje otwarty - może chcecie przetestować poprawki?
(nie poprawiałem tego już ponieważ był to drugi kiosk jaki budowałem do niego i zwyczajnie wymiękłem).