Cześć ramm.
Świetne są te zdjęcia, nie widziałem ich wcześniej w takiej jakości. Ile razy nie patrzeć na jakieś nowe bliskie ujęcie tego okrętu, tyle razy wychodzi jakiś szczegół na wierzch, a model już zbudowany
Hurragan76 - zrobił się przeciąg, może zamkniesz drzwi?
ramm pisze:Dzisiaj w nocy (z 17 na 18 września) mija 70 lat od słynnej ucieczki ORP „Orzeł” z Tallina.
I już się wyjaśniło. Tutaj foto wykonane chyba w niewielkim odstępie czasowym - porównajcie marynarzy na dziobie i podoficera w ciemnym mundurze koło nich, oraz otwarty właz:
ale potraktowane przez, jak mniemam brytyjską cenzurę.
Wniosek: ORP Orzeł 85A miał jeszcze czerwono-biały znak rozpoznawczy.
Cześć.
Poniżej coś w temacie wnętrza kiosku Orła i bulajów.
Na marginesie. W listopadowym numerze "Morza Statki i Okręty" z 2008 roku, na 3 stronie okładki Redakcja zamieściła informację o przekazaniu na jej ręce cyfrowej kopii dokumentacji zdjęciowej z budowy Orła wykonywanej sukcesywnie przez stocznię. Została ona podarowana przez P. Jacka Ducha (gdyński przedsiębiorca). Mam tylko nadzieję, że kiedyś będzie można ją gdzieś zobaczyć
Postać w płaszczyku z kołnierzem z nutrii, ewidentnie wygląda mi na tow. Bieruta Bolesława Ergo: zdjęcie przedstawia ORP Sęp. Wyraźnie również widać blindklapy - w tej kwestii miałem rację.