[Relacja] Pogoria 1:100, wyd. JSC

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
Piterski
x 6

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Piterski »

Zbyszku bardzo ładna robota a blask tych medali udających 1-dno groszówki aż bije po oczach ;-)
W budowie: Halny;
Awatar użytkownika
ZbyszekS
x 27

Post autor: ZbyszekS »

Medali - powiadasz...? ;-)

Wyposażenia ratunkowego ciąg dalszy. Najpierw tratwy. Zgodnie z przewidywaniami przesunięcie łodzi spowodowało jednak, że tratwy trzeba było także nieco przesunąć:

Obrazek

Szczęśliwie nie wpływa to w najmniejszym stopniu na wygląd modelu, odnotowuję zatem ten fakt jedynie z kronikarskiego obowiązku i potencjalnych budowniczych tego modelu zachęcam do eksperymentu ze skróceniem pływaków łodzi, o czym pisałem wcześniej.

Dwie kolejne tratwy zostały zamontowane na pokładzie rufowym, na obu burtach:

Obrazek

Kolejny element to żurawiki łodziowe:

Obrazek

Wygląda na to, że to już komplet wyposażenia śródokręcia:

Obrazek
Na warsztacie: Leopard 2A5, J6K1 Jinpu
Zawieszone: Pogoria, XP-61E
Archiwum: Saab J35 Draken, Pietropawłowsk, F/A-18F Super Hornet, Churchill, MiG-21, Mirage III EA, Bf-109 K-4
-----------------------------
Wspieram .oO R357
Awatar użytkownika
OSTOJA

Post autor: OSTOJA »

Bardzo ładnie się to prezentuje.
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.
W imadle:
Dorobek
Awatar użytkownika
lehcyfer

Post autor: lehcyfer »

Z wielką przyjemnością obserwuję powstawanie pięknego modelu Pogorii.

Z tą większą, że moim chłopięcym marzeniem było trafić do szkoły pod żaglami...
- Do not try to make a model. Instead only try to realize the truth.
- What truth?
- There is no model. Then you will see that it's not the model that you make, it is only yourself.
Awatar użytkownika
ZbyszekS
x 27

Pół roku minęło, relacja spadła na siódmą stronę... Najwyższa pora, by ją reanimować.

Wyposażyłem pokład rufowy...

Obrazek

... i dziobowy

Obrazek

Najbardziej pracochłonna była winda kotwiczna. Wykonania łańcuchów z drutu nie podjąłem się, bo to dla mnie niewykonalne - na poniższym zdjęciu widać, jak małe są te oczka:

Obrazek

Kolejnym etapem prac są maszty. Instrukcja przewiduje, że należy je wykonać z drewna. I tutaj potrzebuję Waszej podpowiedzi.

Otóż nie wiem, jakiego gatunku drewna najlepiej jest do tego celu użyć. Myślę, że powinno to być drewno względnie miękkie, by dało się łatwo ręcznie szlifować (nie mam dostępu do żadnych maszyn do obróbki drewna) oraz ręcznie nawiercać wiertłem o średnicy ok. 0,3 mm, Jednocześnie takie maszty powinny zachować względną sztywność, by przy naprężaniu olinowania nie wyginały się. Nie mam doświadczenia z obróbką drewna, stąd pytanie: jakiego gatunku listewek należy poszukiwać?
Archiwum: Saab J35 Draken, Pietropawłowsk, F/A-18F Super Hornet, Churchill, MiG-21, Mirage III EA, Bf-109 K-4
Wspieram .oO R357
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Post autor: ramm »

O rany takiego wykonania łańcucha jeszcze nie widziałem. Przypomina mi to przenośnik zgrzebłowy nie lepsza by była nić?
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
OSTOJA

Post autor: OSTOJA »

Taki piękny model, może dałoby się zastosować łańcuszek od jakiegoś tandetnego wisiorka luk kupić w wysyłkowym sklepie modelarskim. Co do drewna to wszystkie maszty i reje w SMOKU robiłem ręcznie z listewek sosnowych o prostych słojach i bejcowałem a potem lakierowałem.
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.
W imadle:
Dorobek
Awatar użytkownika
ZbyszekS
x 27

Ten sposób wykonania łańcucha to, zdaje się, dość typowe rozwiązanie w modelach JSC. I moim zdaniem wcale nieźle się sprawdza (przynajmniej w tym modelu), choć taka teza może się wydać zaskakująca. Tak zasadnicza różnica w naszej percepcji bierze się stąd, że ja widzę ten "łańcuch"na modelu rzeczywistym, Wy - tylko na wycinkowych, nienaturalnie powiększonych zdjęciach. A taka perspektywa - przyznaję (bo też te zdjęcia oglądam) - musi budzić opór... ;-)

Uważam zatem, że ten "łańcuch" na modelu oglądanym na żywo nie razi, gubiąc się pośród wielu innych imitacji detali odwzorowanych w formie nadruku.

Nie oznacza to wszakże, że pomysł zastąpienia go łańcuchem metalowym (ale jednak nie nitką) jest zły. Kłopot mam jednak ze znalezieniem odpowiedniego łańcuszka, bo nie jest mi wszystko jedno, jaki kształt będą miały oczka. Przy takim rozmiarze trudno znaleźć właściwy łańcuch (oczko mierzone po obrysie zewnętrznym: ok. 0,7 mm x 1,0 mm), ale jeśli ktoś zna sklep, gdzie podobny łańcuszek nabyć można, to poproszę o linka (lub adres, jeśli to sklep w Warszawie, Pruszkowie czy Grodzisku Maz.).

A wracając do masztów - sosna też mi jakoś tak bardzo naturalnie przychodzi na myśl, choć bardziej się skłaniam ku świerkowi (bardziej miękkie drewno). A co sądzicie o balsie? Czy można ją w ogóle nabyć w postaci listewek? Czy się nadaje do takiego celu?
Wspieram .oO R357
Awatar użytkownika
Piotr80
x 228

Post autor: Piotr80 »

Model wykonywany bardzo ładnie, czysto i schludnie jednak ten łańcuch...
Zajrzyj tutaj i "zainwestuj":
http://rbmodel.pl/index.php?action=products&group=086
Efekt będzie naprawdę niezły. Z kosztami wysyłki to góra kilkanaście zł a naprawdę warto bo łańcuszka jest sporo i pewnie przyda się na przyszłość.
Pozdrawiam
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
Awatar użytkownika
ZbyszekS
x 27

Piotrze, dziękuję za link. Łańcuszki rzeczywiście ładne. Niestety, najcieńszy z nich jest wciąż prawie dwukrotnie za gruby :( I to jest właśnie ta trudność, o której wcześniej wspominałem: tutaj potrzebny jest łańcuszek o wyjątkowo drobnych oczkach, i zdaje mi się, że może być on jednak trudno osiągalny. Niemniej jednak, jeśli ktoś natknął się na taki rozmiar łańcuszka, wciąż bardzo proszę o info, gdzie takowy może być dostępny.

Aby lepiej zobrazować Wam istotę problemu, poniżej pokazuję dwa łańcuszki, jakimi dysponuję.

Ten z lewej poza tym, że jest za gruby, ma właśnie taki kształt oczka, którego nie akceptuję - uważam, że montowanie na modelach tego typu łańcuchów jest pomyłką; jest to - moim zdaniem - znacznie gorsze rozwiązanie, niż przyklejenie paska z nadrukowaną imitacją łańcucha.

Ten drugi zaś ma takie oczka, o jakie właśnie chodzi (pomijając brak poprzeczki, ale ona w tej skali jest bez znaczenia), jednak jest dwukrotnie za gruby (1,5 x 2,1 mm). Na zdjęciu widać dokładnie, jak rażąca jest ta różnica.

Obrazek

Wydawać by się mogło, że model w skali 1:100 nie powinien przysparzać tego rodzaju kłopotów, a jednak... I pomyśleć, że jeszcze jakiś czas temu gotów byłem myśleć, że skala 1:100 jest dla mięczaków... :haha:

Jednak Twój link, Piotrze, nieoczekiwanie okazał się pomocny w rozwiązaniu problemu z masztami - okazuje się, że można je nabyć w tymże sklepie za całkiem niewielką kwotę: http://rbmodel.pl/index.php?action=products&group=MS. No i chyba skorzystam - dzięki! :usmiech:

PS.
Jakkolwiek zdecyduję się pewnie na te gotowe maszty, to moje pytanie dotyczące gatunku drewna najlepszego na maszty jest wciąż aktualne - taka wiedza może się jeszcze przydać.
Wspieram .oO R357
ODPOWIEDZ