Px48- Modelik - na finiszu
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Witaj
Zrób zdjęcie mechanizmu napędowego prostopadle do parowozu z obu stron.
Mogę się mylić, ale widzę tu pewne nieprawidłowości w ustawieniu ramienia przeciwkorby, mechanizmu stawidłowego. Dodatkowo na jednym ze zdjęć widzę, że każde z kół ma inaczej ustawione przeciwwagi, a przecież wszystkie połączone są wiązarami, co w rzeczywistości jest niemożliwe. Moim zdaniem pomieszałeś koła prawe z lewymi po tej samej stronie parowozu.
Jeżeli korbowód ustawiony jest poziomo (równolegle z wiązarami), jak na Twoim zdjęciu, to ramię przeciwkorby powinno być odchylone lekko do góry o pewien kąt. Tym samym jarzmo stawidła będzie w innym położeniu. Na zdjęciach widać, że przeciwkorbę przykleiłeś równolegle z korbowodem i wiązarami.
Mogę się oczywiście mylić bo na tych zdjęciach dokładnie tego nie widzę. Wtedy bardzo ładnie Cię przeproszę za moje czepiactwo.
Pozdrawiam
Zrób zdjęcie mechanizmu napędowego prostopadle do parowozu z obu stron.
Mogę się mylić, ale widzę tu pewne nieprawidłowości w ustawieniu ramienia przeciwkorby, mechanizmu stawidłowego. Dodatkowo na jednym ze zdjęć widzę, że każde z kół ma inaczej ustawione przeciwwagi, a przecież wszystkie połączone są wiązarami, co w rzeczywistości jest niemożliwe. Moim zdaniem pomieszałeś koła prawe z lewymi po tej samej stronie parowozu.
Jeżeli korbowód ustawiony jest poziomo (równolegle z wiązarami), jak na Twoim zdjęciu, to ramię przeciwkorby powinno być odchylone lekko do góry o pewien kąt. Tym samym jarzmo stawidła będzie w innym położeniu. Na zdjęciach widać, że przeciwkorbę przykleiłeś równolegle z korbowodem i wiązarami.
Mogę się oczywiście mylić bo na tych zdjęciach dokładnie tego nie widzę. Wtedy bardzo ładnie Cię przeproszę za moje czepiactwo.
Pozdrawiam
Ol49;Cid21;Od2;Px48;Coalbrookdale Loc. - R. Trevithicka; Tyn6 - modele ukończone.
W modelarstwie nie ma dróg na skróty. Może być albo dobrze, albo źle!!!
W modelarstwie nie ma dróg na skróty. Może być albo dobrze, albo źle!!!
Witam, dzięki niki za uwagi, nieprawidłowości mam mnóstwo, w sumie to model powinienem wykonać od początku
Koniec już niedługo myślę że galerię końcową wstawie na początku przyszłego tygodnia a gablotka będzie skończona pod koniec przyszłego tygodnia.
Już niedługo Mikołajki i chciałbym oddać parę niesklejonych modeli w dobre ręce tj.
ORP Dzik - wyd. Kartonowy Arsenał Nr 9/95
A-10 Thunderbolt II - wyd. MM 6/06
PZL P-37 Łoś - wyd. MM Nr 4-5/04
HIEI - wyd. MM Nr 7-8-9/06
STAR 660 - wyd. Modelik Nr 4/06
Wagon - Platforma czteroosiowa wyd. Modelik Nr 9/08
Stan ogólny b. dobry, niektóre z nich widoczne są na fotografii.
Oddam po jednej sztuce wg kolejności zgłoszeń.
Piszcie poniżej.
Koniec już niedługo myślę że galerię końcową wstawie na początku przyszłego tygodnia a gablotka będzie skończona pod koniec przyszłego tygodnia.
Już niedługo Mikołajki i chciałbym oddać parę niesklejonych modeli w dobre ręce tj.
ORP Dzik - wyd. Kartonowy Arsenał Nr 9/95
A-10 Thunderbolt II - wyd. MM 6/06
PZL P-37 Łoś - wyd. MM Nr 4-5/04
HIEI - wyd. MM Nr 7-8-9/06
STAR 660 - wyd. Modelik Nr 4/06
Wagon - Platforma czteroosiowa wyd. Modelik Nr 9/08
Stan ogólny b. dobry, niektóre z nich widoczne są na fotografii.
Oddam po jednej sztuce wg kolejności zgłoszeń.
Piszcie poniżej.
Ostatnio zmieniony czw lis 12 2009, 8:09 przez milocha, łącznie zmieniany 1 raz.